karácsony
#Betegségek

11 vészhelyzet szilveszterkor

2021.12.30.
2 perces olvasási idő

Az év végi buli könnyen elfajulhat, és veszélyessé válhat. Összegyűjtöttük a szilveszteri sérülések 11 leggyakoribb formáját. Lássuk, hogyan érezd jól magad anélkül, hogy sérülést szenvednél!

Pezsgőbontás

Már messziről kerüld el a parafadugót! A pezsgősüveg dugója elég nagy erővel robban ki ahhoz, hogy könnyen kiüthesse a bámészkodók szemét… Inkább állj hátrébb, amikor a pezsgőt bontják!

Ég a gyertya, ég…

A gyertyák romantikus hangulatot kölcsönöznek a buli légkörének, de akár el is dőlhetnek, és pokollá tehetik az egészet. Légy nagyon óvatos a padlóra helyezett gyertyákkal, mivel könnyen lángra lobbanthatják a közelükben állók ruháit is! Szintén tartsd magad távol a gáz- és olajlámpásoktól!

Vigyázz a poharadra

Mindig tartsd magadnál és szemmel az italodat! Ha otthagyod valahol, és eltűnik, fennáll az esélye, hogy valaki megpróbált kábítószert csempészni bele. Ez nem túl valószínű egy olyan bulin, ahol mindenkit ismersz, de még ott is előfordulhat! Légy annál óvatosabb az olyan nagyobb bulikban vagy szórakozóhelyeken, ahol a legtöbb bulizó ismeretlen számodra!

Ha iszol, ne vezess

Az ittas vezetés követeli szinte a legtöbb áldozatot, és sajnos nincs rá globális megoldás. Jobban teszed, ha inkább ott maradsz, ahol vagy, vagy hívsz egy taxit. Ne próbálj meg részegen vezetni, és ne is szállj be részeg sofőr mellé! Ezt a szabályt soha ne szegd meg! Csak gondolj bele, mit éreznél, ha más emberek élete száradna a lelkeden!

Óvszer nélkül nincs szex

Ez alól a szabály alól egy buliban sincs kivétel. Tudtad, hogy 2015-ben az eddigi évekhez képest rekord mennyiségű a HIV-vírussal fertőzöttek száma Európában? Bizony, megvan az esélye, hogy olyasvalakit szedsz fel egy buliban, aki már fertőzött. Mindig tarts magadnál gumióvszert!

Mondj nemet a drogokra

A társaság nyomása ellenére se próbálj ki semmiféle drogot! Az illegális drogok nem esnek át minőségvizsgálaton, így aztán szó szerint bármit tartalmazhatnak. Annyira sokan halnak meg (véletlenül vagy máshogy) drogtúladagolásban, hogy az újságok számára már annyira hétköznapi az ilyen hír, hogy le se közlik, csak ha 14 évesekkel vagy szórakozóhelyen történik az eset. Ha pedig egyszer rászoksz, lemondhatsz minden ambíciódról – onnantól a leszokás lesz majd életed egyetlen központi kérdése.

Nézz szét, hová ülsz

Ha nagy bulikat rendezünk, olyan székeket is előszedünk, amik nem túl gyakran vannak használatba véve. Ezek közt vannak elég roskatagok is, és sok bulizó alatt esett már össze így szék. Ha bizonytalan vagy egy székkel vagy ülőkével kapcsolatban, válaszd inkább a padlót! Ha rozoga székre ülsz, így is, úgy is ott kötsz majd ki.

A falánkság ára

Chipsevés közben megfulladni senkinek se a vágya. Ha félrenyeltél egy falatot, ne az legyen az első dolgod, hogy rohansz a fürdőszobába, ahol senki sincs a közeledben, hogy segítsen! Mutasd meg valakinek, hogy épp szorult helyzetben vagy, és reménykedj, hogy akad a buliban valaki, aki ismeri a Heimlich-féle műfogást. Lélegezz az orrodon át – ez sokszor még akkor is lehetséges, ha épp a torkodon akadt valami!

Mi van a nasiban?

Ha bármiféle ételallergiád van, tartsd magad távol minden olyan nassolnivalótól, aminek az összetevőit nem tudod beazonosítani. Ne kockáztasd meg például a szószokat, mártásokat és puncsokat sem, hiszen nem tudhatod, mi van bennük! Tarts magadnál antihisztamint, arra az esetre, ha véletlenül mégis valami olyat ennél, ami kiváltja az allergiádat. Ha súlyos allergiás reakciót vált ki belőled valami, kérj meg valakit, hogy vigyen azonnal kórházba!

Erkélyjelenet

Ne hajolj át a teraszokon és más korlátokon se! Főleg ne a többiekkel egyszerre! Ezeket nem arra tervezték, hogy ellenálljanak ekkora nyomásnak! Sajnos minden évben halnak meg így lezuhanó fiatalok…

Összetörve

Ha sok ember gyűlik össze kis helyen, pohárral a kezében, esélyes, hogy ezekből legalább egy összetörik az est folyamán. Nézd meg hová lépsz, mert az emberek sajnos nem mindig szedik össze az összetört poharak és üvegek szilánkjait!

(KamaszPanasz - B.K.)