Betegségek, szenvedélybetegség

#Betegségek #szenvedélybetegség

38 db cikk a témában

A hiperszexualitásról - erotománia, nimfománia
#szex
2024.02.21.

A hiperszexualitásról - erotománia, nimfománia

A hiperszexualitás, más néven erotománia vagy nimfománia nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, annak ellenére, hogy az veszélyes lehet saját magára vagy másokra. Az erotománia esetében ez azt jelenti, hogy a normális körülmények között élvezetes aktus extrémitásba torkollik

Az anorexia
#anorexia
2022.12.09.

Az anorexia

Az anorexia szó jelentése: az étvágy elvesztése. A XXI. század által diktált szépségideál is összefüggésben lehet elterjedésével, különösen a tinédzserek és a modellek körében. Igazából "lelki" (pszichés) betegség és önértékelési zavarokra, szorongásra és egyéb lelki problémákra vezethető vissza. Ritkán szenvednek férfiak anorexiában, ugyanis ez tipikusan nőkre jellemző.

11 vészhelyzet szilveszterkor
#karácsony
2021.12.30.

11 vészhelyzet szilveszterkor

Az év végi buli könnyen elfajulhat, és veszélyessé válhat. Összegyűjtöttük a szilveszteri sérülések 11 leggyakoribb formáját. Lássuk, hogyan érezd jól magad anélkül, hogy sérülést szenvednél!

#hideg végtagok
2020.03.16.

Folyton hideg végtagok - Betegség tünete?

Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

#kamaszkori depresszió
2018.08.10.

Az én kamaszkori depresszióm története

Név nélkül mesélem történetemet, kamaszkori depresszióban szenvedtem. Emlékszem, hogy azt mondták nekem, a középiskolai éveknek kellett volna a legszebbeknek lennie az életemben, de nekem életem egyik legrosszabb időszaka volt.

#boltkór
2016.12.22.

Mi is az a boltkór?

Nagy sikert aratott az „Egy boltkóros naplója” című film. Azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy a sokszor csak viccesen emlegetett vásárlási mánia komoly betegség, korunk egyik leggyakoribb függősége.

#depresszió
2016.01.21.

Amikor a depressziót egy betegség váltja ki - Mi állhat a háttérben?

A depresszió olyan betegség, amely a folyamatos szomorúság és érdektelenség miatt az érintettek egész életére rányomja a bélyegét. A megfelelő kezelés fontosságán túl dr. Hubina Erika, endokrinológus azokra a betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak.

#ájul
2015.05.19.

Ájulás: mi okozhatja?

Az ájulás gyakori a tinik körében. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben ez nem valami súlyos betegség jele.

#internet
2015.03.20.

Internetfüggő vagyok, mit tegyek?

„Az érettségi után azt vettem észre magamon, hogy hihetetlenül fura alak lettem. Olyan internetfüggővé váltam, aki naponta több órát tölt a számítógép előtt, több időt, mint amennyit emberekkel tölthetne.”

#alexitímia
2014.11.06.

Alexitímia, az érzelmi analfabetizmus

Interperszonális, személyközi helyzetben – a családban, ismerősök között, társaságban – többnyire felszabadultan viselkedünk, szabadon tudunk érzelmet nyilvánítani, az öröm, a bánat, a félelem, a harag kontroll nélkül kifejezhető.

#alvás
2014.09.14.

Álom vagy ébrenlét? A narkolepszia

Veled is előfordul, hogy egész nap álmosnak érzed magad, esetleg napközben többször is arra riadsz, hogy lecsuklik a fejed? Ha előző este sokáig buliztál, ezen nincs mit csodálni, ám ha ez buli nélkül is gyakran előfordul, komoly betegség jele lehet!

#betegség
2013.09.14.

Mitől halnak a fiatalok?

A tizenévesek korosztálya veszélyeztetettebb, mint gondolnánk. Fiatalok, erősek, ellenállóak vagyunk? Egy angol tanulmány szerint ez csak tévhit. Melyek is azok a betegségek, balesetek, amik a tinédzsereket veszélyeztetik?

#fejfájás
2013.02.13.

Fejfájás és hormonok: Mi az összefüggés?

A lányoknak egészségügyi szempontból vannak előnyeik a fiúkkal szemben, de nem akkor, mikor a fejfájás – különösen migrén – jön szóba. De szerencsére van segítség.

#vámpír
2012.11.27.

Vámpírok - Mese vagy valóság?

A vámpírtörténetek hátterében egy valós betegség áll, mely fényérzékenységgel és hosszú szemfogakkal jár, valamint friss vér itatásával próbáltak gyógyítani.

#számítógép
2012.02.09.

Internetes játékba halt bele, 9 óra múlva vették észre

Megdöbbentő eset: egy fiatal tajvani internetező több mint kilenc órája halott volt, mire bárki is észrevette volna. A 23 éves ChenRong-yu szívroham miatt hunyt el, mivel már egyhuzamban 23 órája játszott egy internetes játékkal, a League of legends-szel.