internet
#Betegségek

Internetfüggő vagyok, mit tegyek?

2015.03.20.
3 perces olvasási idő

„Az érettségi után azt vettem észre magamon, hogy hihetetlenül fura alak lettem. Olyan internetfüggővé váltam, aki naponta több órát tölt a számítógép előtt, több időt, mint amennyit emberekkel tölthetne.”

Kedves Szakértő!

Az érettségi után azt vettem észre magamon, hogy hihetetlenül fura alak lettem. Olyan internetfüggővé váltam, aki naponta több órát tölt a számítógép előtt, több időt, mint amennyit emberekkel tölthetne.

Amikor minderre rájöttem, rettentően éreztem magamat, szóval elkezdtem régi és új barátokat is látogatni múlt héten, és úgy tervezem, hogy ezen a héten is ezt fogom tenni. Próbálom korlátozni az internet előtt töltött óráimat, napi 1 órára vagy esetleg teljes megvonásra.

Fiatal fickó vagyok, izmos és ezt tudom is. Szeretnék többet megtudni a világról, ám ötletekre van szükségem ahhoz, hogy mindig elfoglaljam magamat és nehogy visszaessek a megszokott kerékvágásba. Hiszen csak egyszer élünk, nem?

Kedves Olvasó!

Felejtsd el a számítógéped böngészőjét és azt, hogy a vásárlás, a zene, a játékok, a hírek vagy a barátok is csak egy kattintásnyira vannak. Online folyamatosan kapcsolatban állunk a virtuális világgal, ám egyúttal a valódi életről „le vagyunk kapcsolva”. És ahogyan te is említetted, az internet elterelheti a figyelmedet az élet más részeiről, részleteiről. Úgy hangzik, hogy máris elkezdted az internettől való függetlenedést. Éppen ezért boldog leszel, ha megtudod, hogy hányféleképpen is szokhatnak le a fiatalok az online életről.

Valójában nincs hivatalos diagnózisa az internetfüggőségnek, ám egyes mentális egészséggel foglalkozó orvosok a megszállott internet-használatot gyakori rendellenességként definiálják. Az internetfüggőségnek különböző változatai is lehetnek. Vannak olyanok, akik túlságosan sokat használják az internetes játékokat, szerencsejátékokat, esetleg az emailezést, a netes társkeresőoldalak vagy egyéb virtuális alkalmazások használatát viszik túlzásba. Egy Texas állambeli kutatás szerint, ha problémád van az interneten töltött idővel, akkor az alábbi jelek alapján ismerheted fel:

  • Elveszted az időérzékedet, amíg online vagy, több időt töltesz így, mint ahogyan azt tervezted volna.
  • Mérges, feszült, depressziós vagy, ha nem lehet számítógép-közelben.
  • Telhetetlennek bizonyulsz, amikor számítógépes kiegészítőkről, szoftverekről, vagy esetleg csak több online töltött időről van szó.
  • Hazudsz a barátaidnak, családodnak arról, hogy mennyi időt is töltesz valójában online.
  • Sokszor csak azért mész fel a netre, hogy eltereld a figyelmedet más problémáidról.
  • Elhanyagolsz más rendszeres tevékenységeket, mint például a házimunka, alvás, barátokkal való találkozás, edzés.

Ha már rájöttél arra, hogy mi is a problémád, akkor az első lépésed az kell, hogy legyen, hogy megpróbálod kontrollálni az internet-használatodat. Ha barátokat látogatsz meg, akkor ezzel egyidejűleg az online töltött idődet is csökkented, és addig is távol maradsz a billentyűzettől. Az alábbi pár tippünk nagy segítségedre lehet majd.

Figyeld az időt!

Kezdeti lépésként csak figyeld és jegyezd fel, hogy mikor és mennyi időt töltesz online. Ezt érdemes részletezni is, például vedd figyelembe, hogy mennyi időt töltesz chateléssel, játékokkal, esetleg böngészéssel. Így látni fogod azt is, hogy a nap melyik részében mit csinálsz. Később össze is hasonlíthatod az idődet más napi tevékenységekkel töltött időtartamokkal – gondolunk az iskolára, evésre, alvásra, stb.

Tűzz ki egy célt magad elé!

Ha csökkenteni akarod az internet-használatodat, akkor nem muszáj azonnal teljesen megvonnod magadtól azt. Ha például csak napi 1-2 órára csökkented a weben töltött idődet, akkor máris egy nagy lépést tettél. Ahhoz, hogy elérd a célodat, határozd meg, hogy mikor ülsz le a gép elé – például vacsora előtt/után 1 órára. Akár egy stoppert vagy időzítőt is rakhatsz a szobád egy másik pontjába, és amikor lejár az időd, akkor fel kell állnod, hogy kikapcsold a jelzést. Akár egy különóra vagy találkozás elé is időzítheted az online töltött idődet, így mindenképpen muszáj lesz felfüggesztened a netezést.

Foglald el magadat!

Hogy elkerüld a neten lógást, keress más szabadidős tevékenységeket! Élvezed a sportolást, olvasást vagy a főzést? Akár egy új hobbi választása is jó döntés lehet. Ha pedig hiányzik az emberekkel való netes csevegés, akkor próbáld meg más módjait választani az emberekkel való kommunikációnak. Például küldj levelet az egyik barátodnak, a szó hagyományos értelmében, vagy telefonálj rendszeresen egy rokonoddal.

Ne hanyagold el a barátaidat és a családodat!

Gyakran előfordul, hogy hajlamos leszel megszakítani a kapcsolatot a barátaiddal. A netfüggők a valós életben gyakran érzik magukat kívülállónak baráti társaságokban – ám a valódi kapcsolatoknak rengeteg előnye van! Ha együtt lógsz a barátaiddal, akkor sokkal inkább elmélyíthetitek a kapcsolatotokat. Ráadásul a velük együtt töltött élvezetes idő során könnyebben elfeledkezhetsz a nethiányodról is.

Azoknak, akik szeretnének felhagyni az internetfüggőséggel, érdemes lehet egy terapeutával beszélgetniük, aki igen sokat segíthet. A találkozás alatt megbeszélhetitek a netfüggőséged okait is, valamint a stratégiát, aminek segítségével felhagyhatsz ezzel a rossz szokással.

Bár időbe telhet, amíg feladod a függőségedet, de a tanácsaink követésével máris sokat tehetsz a cél érdekében. Ha felismerted a problémád súlyosságát, akkor már tényleg csak idő és elhatározás kérdése, hogy mikor hagyhatsz fel vele.

Sok kitartást kívánunk neked!