időbeosztás
#Suli, munka

10 ötlet, hogy ne csapjanak össze fölötted a hullámok

2024.01.14.
2 perces olvasási idő

Úgy tűnik, sosem éred utol magad? Mindenhonnan elkésel, folyton lemaradásban vagy? Talán számodra sem meglepő, hogy nem vagy egyedül: az emberek mintegy 61%-a ugyanezeket az érzéseket éli át. Mindenkinek mindennap ugyanannyi idő áll rendelkezésére. Ez az egyetlen közös vonás a Földön élő minden egyes élőlény között: a nap 24 órája, heti 168 óra.

Te mivel töltöd az idődet? Tartalmasan töltöd ki az észrevétlenül tovafutó perceket? Kerülöd a kellemetlennek tűnő feladatokat? Holnapra / jövő hétre / jövő hónapra halogatod az éppen aktuális tennivalókat?

A halogatásnak kétségtelen előnyei vannak: több idő jut a barátokkal való együttlétre, a netezésre, a tévézésre, a chat-elésre. Ám a hátulütők sem maradnak el: aggodalom az elmaradt házi feladatok miatt, tornyosuló szeméthegyek a lakásban stb. Változtass a hozzáállásodon, vedd kezedbe az életed irányítását!

1. Ténylegesen hány órát töltesz tanulással?

Egy felmérés szerint heti 45 órát lenne célszerű a tanulással tölteni. Ha jobban meggondolod, ez az óraszám szüleid heti munkaidejének felel meg. A te munkahelyed valójában az iskola, tehát körülbelül neked is ennyi időt kellene szánnod feladataid elvégzésére.

2. Ne pazarold az idődet

Számtalan dolog létezik, ami elvonja a figyelmedet a tanulástól. Állíts össze egy ötös listát, melyek azok a dolgok, amelyekre feleslegesen pazarolod az idődet. Ügyelj, hogy minél kevesebb időt fordíts ezekre a pótcselekvésekre.

3. Előre tervezd meg az idődet

Vezess napi rendszerességgel naplót, ha módodban áll, tervezz előre néhány héttel / hónappal. Hamarosan rájössz: hogyan is boldogulhattál eddig napló nélkül?

4. Minden napra állítsd össze a feltétlenül elvégzendő feladatok listáját

Ezt a beosztást néhány hétre előre is tervezheted. Ha időben emlékezteted magad a feladataidra, kevésbé fogsz pánikolni. Ha végeztél a kijelölt tennivalóval, pipáld ki! Felemelő, önbizalomerősítő érzés kipipálva látni a felsorakoztatott teendőidet.

5. Ne akarj mindent egyszerre megcsinálni

Légy realista, ne akarj többet, mint amit valóban teljesíteni tudsz. Ne ess az „ez csak pár percet vesz igénybe” típusú dolgok csapdájába. Ha nem fogsz végezni velük, egy-kettőre lehangolnak.

6. Tanulj meg nemet mondani

Az emberek 80%-a (!) nehezen tud nemet mondani másoknak, ha azok valamilyen szívesség elvégzésére kérik. Ne szégyelld azt mondani, hogy nem tudsz időt szakítani a kért dologra. A családod, a barátaid biztosan megértik majd az indokaidat, pláne ha udvariasan juttatod őket kifejezésre.

7. Éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta típus vagy?

Energikus állapotban sokkal könnyebben megy a tanulás, a munka. Figyeld meg, hogy mely napszakban érzed leginkább erőd teljében magad?

8. Légy „többfunkciós”

Miért ne bonyolíthatnád egy időben, mondjuk a délutáni uzsonna közben az internetes levelezésedet? Hazafelé a buszon a napi lecke ismétlését?

9. Aludj jól

Jobban teljesítünk, nyugodtabbak vagyunk, jobban tudunk koncentrálni, megérteni dolgokat egy pihentető éjszakai alvást követően. Egy átlagos tininek napi kb. 7-9 óra alvásidőre van szüksége.

10. Zsúfolt időszakban korlátozd az iskolán kívüli foglalkozások számát

Hiába iszod majd literszámra az energiaitalokat, csak ideiglenesen dobják fel az energiaszintedet, az összecsúszó feladatokat nem fogják megoldani helyetted.

(KamaszPanasz - OKT)