év
#Suli, munka

Rebeka kipróbálja: tanulási technikák

2013.01.24.
1 perces olvasási idő

Elkezdődött az új év, ám az iskolában minden a régi maradt. Kezdődik hamarosan az új félév, egyeseknek a próbaérettségi, másoknak folytatódik a vizsgaidőszak. Hogyan tanuljunk hatákonyan? Rebeka utánajár a kérdésnek.

Hogyan teheted hatékonyabbá a tanulást?

A nagyobb anyagmennyiség tanulása még sokszor a legszorgalmasabbaknak is nehéz, pláne annak, aki egy kicsit ellustálkodta az eddigi tanulást.

Hogyan tanulhatsz hatékonyan?A KamaszPanasz számos cikkel segíti a felkészülést a megpróbáltatásokra, és ezen a héten hasznos tanácsokat olvashatsz a tanuláshoz.

Rengeteg módszer, tipp és trükk látott már napvilágot a hatékony tanulással kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy a folyamatos és alapos tanulás jelentős segítség a nagyobb anyagrészeknél. Tehát érdemes jó előre elkezdeni a tanulást, ám fontos, hogy az anyagot megértsd, és ne csak bemagold.

A tanuláshoz érdemes mindig kipihenten hozzákezdeni. Ne feledkezz el arról, hogy a tanulához mindig csendes és nyugodt helyet válassz, ahol nem zavar semmi és senki. A helyi könyvtár, vagy egy kedves kis kávézó egyik eldugott sarka tökéletes helyszín lehet a felkészülésre.

Rendszerezd az anyagokat és mindig készíts tanulási tervet, melyben beosztod, hogy egy adott időszakban mennyit akarsz megtanulni, így sokkal jobban átláthatod, hogy mikorra mit kell megtanulnod. Az egyes füzeteket, jegyzeteket gyűjtsd össze, majd téma szerint válogasd szét. Ez azért jó, mert így sokkal egyszerűbben és átláthatóbban kezelheted a tananyagot, és nem kell keresgélned az elveszett jegyzetlapok vagy információk után.

A nagy tanulásban a pihenésről se feledkezz meg. Tarts mindig szüneteket, sétálj, illetve mindig egyél eleget. A nehezebb vizsgák előtt ne nagyon járj el szórakozni, hiszen ezek a dolgok kizökkenthetnek. Ám fontos, hogy ne is gubózz be otthon. Egy mozi vagy egy forrócsokizás a barátnőkkel, barátokkal bármikor belefér, sőt, akár együtt is tanulhattok (vigyázat, ezek azért nem mindig végződnek tökéletes tudással.)

Eredményes felkészülést kívánunk!

(Gy. R.)