étel
#Suli, munka

10 dolog, ami rontja a memóriádat

2023.10.23.
2 perces olvasási idő

Köztudott, hogy vannak ételek, melyek segítik az agyműködést. Ezért esznek például vizsgaidőszakban a hallgatók banánt. De ha ez így van, akkor léteznek olyan ételek is, amelyek butítanak? Az Oxford Egyetem egyik kutatása megállapította, hogy léteznek ilyen ételek.

Ha helytelenül étkezel, azzal tompítod a figyelmedet, memóriád, rontod a hangulatod és károsítod az idegrendszered is. Mely ételeket érdemes kerülnöd, hogy ezt megelőzd?

Cukor

CukorIgazság szerint ez nem újdonság, de tény, hogy ha sokáig túl sok cukrot fogyasztasz, azzal neurológiai problémákat okozhatsz magadnak. Negatívan befolyásolod vele a memóriád és a tanulási képességeid. Ezen kívül, ha túl sok cukor van a szervezetedben, azzal lelassítod az agysejtek inzulin-termelését, aminek következménye az agy aktivitásának csökkenése.

Amellett, hogy a szívedre és a vérnyomásodra is negatívan hat, a kognitív funkcióidra is hatással van. Nemcsak a gondolkodásodat befolyásolja károsan, de rengeteg súlyos betegséget is okozhat, többek között érszűkületet és rákot is.

Gyorsételek

Chips, sült krumpli, hamburger és cukros üdítő italok. Bár finomnak hangzanak, függőséget okozhatnak. Mint kiderült, ezek az ételek az agyban olyan elvonási tüneteket okoznak, mint az idegesség és a depresszió. A gyorsételek dopamin előállítását idézik elő az agyban, amitől kialakul egy kellemes, jó érzés, viszont ha sokáig nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, memóriaproblémákat, vagy akár Alzheimer-kórt is okozhat.

Rántott ételek

A rántott ételek hasonlítanak a gyorsételekhez. Vigyázz, mert ha az egyébként egészséges zöldségeket, halat kirántod, számos kedvező hatása elvész. Próbálj inkább nem rántott ételeket enni.

Mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek leszívják az agyadat. Ha túl sokat fogyasztasz, az lassítja az agyad reakcióidejét. Ha sokáig fogyasztasz olyan termékeket, amikben megtalálható a mesterséges édesítőszer, agykárosodást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Félkész ételek

A félkész ételekben káros vegyszerek lehetnek. A tartósítószerek, színezőanyagok és a mesterséges ízesítők csak néhány példa azok közül, melyek befolyásolják a viselkedésed és az agyi működésed. Ha nagy mennyiségben fogyasztod, akkor az idegsejtjeidet pusztítja.

Nikotin

A dohányzás hatására az erekben nehezebben áramlik a vér, ami károsan befolyásolja a neurotranszmitterek, és így végső soron az agyad működését is.

Alkohol

Az alkohol fogyasztása zavarodottságot okozhat, aminek sok következménye van. Először is az alkohol a májat pusztítja. Emellett nehezebbé teszi a tiszta gondolkodást és az emlékezést is megnehezíti. Szerencsére ezek a tünetek visszafordíthatóak, ha felhagysz az alkohol fogyasztásával.

Tofu

Ez az utolsó dolog, ám meglepő lehet, mivel a tofut általában egészségesnek vélik, de ha túl sokat fogyasztasz belőle, káros lehet. Egy 700 emberen elvégzett kutatás kimutatta, hogy nagy mennyiségben a tofu memóriazavarokat okozhat.

(KamaszPanasz)