memória
#Suli, munka

Memóriatrükkök a hétköznapokra

2024.02.26.
3 perces olvasási idő

Nem emlékszel hova raktad a szemüveged? Nem emlékszel az új osztálytársad nevére? Ilyenkor látszik, hogy mennyire sokféle dolgon jár az agyunk. Hogyan érheted el, hogy a fontos dolgok rögzüljenek az agyadban?

A kulcs az, hogy formálni kell az agyadat. Ahogyan a testünket is kondiban tartjuk, de mit érünk vele, hogyha mentálisan nem vagyunk vele egyensúlyban? Természetesen leírhatsz mindent, vezethetsz szervezett listát és készíthetsz elektronikus jegyzeteket az okos kütyüidben. Ám amikor nincs lehetőséged ilyen segédeszközökhöz folyamodni, vagy csak szeretnéd erősíteni az agyi kapacitásodat, próbáld ki ezeket a – szakértők által javasolt – stratégiákat a memóriád fejlesztésének érdekében.

Hogy is hívják?

Figyelj! Amikor bemutatkozik neked valaki, figyelj oda a nevére. Utána, hogy jobban megragadjon, képzeld el leírva. Kérdezd meg: „Hogyan is írod a neved?” Legyen valamilyen észrevételed a névvel kapcsolatban, hogy jobban megragadjon („Oh, Kovács – ez volt az egyik gyerekkori barátom vezetékneve). Ezután használd párszor a nevet a beszélgetés közben, majd az elköszönésnél is.

Vizualizáld a nevet. A furcsább becenevek esetében (például Sütike), vonatkoztass valamihez. Képzeld el. Utána nézz az arcára és figyelj meg valamilyen jellegzetes vonást rajta (vastag szemöldök, zöld szemek) és párosítsd a nevet az archoz. Minél furcsább az alkotott kép, annál jobb.

Alkoss emlékezetes asszociációkat. Képzeld el Joe Everettet, ahogy a Mount Everest tetején áll. Ha emlékezni szeretnél arra, hogy Erin Curtis a vezérigazgatója egy építészeti cégnek, akkor képzeld el, ahogy meghajol egy hatalmas építmény előtt.

Csalj egy kicsit. Egészítsd ki ezeket a tippeket néhány konkrétabb cselekvéssel. Amikor kapsz egy névjegykártyát egy tárgyalás után, írj le néhány észrevételt a hátuljára (piros szemüveget hord, Budapesten él, ugyanabba az étterembe járunk) – ezek az észrevételek jó emlékeztetőül szolgálhatnak a későbbiekben.

Hova tettem a szemüvegemet?

Tudatosítsd magadban. Figyelj oda, hogy mit csinálsz, amikor az asztalra rakod a szemüvegedet. Emlékeztesd magad: „A kulcsomat a kabátzsebembe rakom,” így tisztán vissza tudsz majd emlékezni a cselekedeteidre.

Váljon szokássá. Tegyél egy kosarat a kisasztalodra. Rakd bele a kulcsaidat, szemüvegedet, mobiltelefonodat vagy bármilyen más tárgyat, amit gyakran használsz.

Mit is kell ma csinálnom?

Kezdj el egy „szertartást”. Ahhoz, hogy emlékeztesd magad egy mindennapi tevékenységre (válaszolni egy levélre, elmenni a tisztítóba), készíts egy nem mindennapi fizikai emlékeztetőt. Nem szeretnél elfelejtkezni a számlákról, ezért az asztalon hagyod őket, de ettől még nem biztos, hogy eszedbe jut befizetni őket. Ha ott hagysz egy cipőt vagy egy gyümölcsöt a számlakupac tetején és később meglátod az oda nem illő tárgyat, akkor be fog ugrani, hogy be kéne őket fizetni.

Énekelj. Ahhoz, hogy emlékezz egy kis adag teendőre (bevásárlólista, telefonszám, nevek listája, tennivalók listája), csatolj hozzájuk egy jól ismert számot. Próbáld meg a „mogyoróvaj, tej és tojás”-t például egy ismert karácsonyi vagy születésnapi ének dallamán dúdolgatni.

Próbálj ki emlékezeterősítő módszereket. Sokan tanultuk a „PNSZ KI”-t, hogy emlékezzünk a szivárvány színeire, vagy „Minden Jó Fiú Érdemel Jelvényt” a zenei hangjegyek elsajátításához. Találj ki saját trükköket: Sára gyerekei Ádám, Patrik és Erzsébet, tehát APE; bevásárlólista: tej, tojás, paradicsom, szóda, tehát TTPSZ.

Mi is a jelszavam?

Gyárts rímeket. Gondolj olyan szavakra, amelyek rímelnek számokra 1-től 9-ig (várom a hárommal, polc a nyolccal). Ezután találj ki egy történetet a rímelő szavakat felhasználva: Várom (3), hogy a légy (4) odarepüljön a polcon (8) lévő meggyre (1).

Itt van a szó a nyelvem hegyén

Gyakorold az ABC-t. Szóval tegyük fel, hogy nem emlékszel egy film címére. Mondd fel az ABC-t (akár hangosan, akár magadban). Amikor az K betűhöz érsz, be fog ugrani, hogy a Keresztapa az, ami nem jutott eszedbe. Ez a módszer jól működik tesztek során is.

Nem tudok már több mindent észben tartani

Olvasd el, írd le, mondd, hallgasd. Ahhoz, hogy memorizálj egy beszédet, tesztanyagot, olvasd el a jegyzeteidet, utána pedig írd le őket a számítógépedbe. Ezután olvasd fel hangosan és vedd fel. Következőnek hallgasd végig a felvételt néhányszor. Amikor azon dolgozol, hogy valamit memorizálj, kapcsold ki a TV-t, az iPododat és a számítógépedet, több fog így megragadni benned.

Használj színeket. Adj a jegyzeteidnek egy kis színt félkövér címsorokkal és megjelölt részekkel (egyszerűbb megjegyezni egy pirosan kiemelt részt, mint egy folyamatos szövegrészt).

Használd a telód. Szerencsére ma már rengeteg applikáció létezik (de elég, ha csak a telefonodon elérhető naptár funkcióra gondolsz), ami emlékeztetőt küld neked egy-egy eseményről vagy időpontoról. De érdemes lehet jegyzetelned is, így bármikor könnyen előkeresheted az infót, ami előbb utóbb rögzül majd.

Tapasztald ki a saját működő technikáidat! :)

(KamaszPanasz - Ő.B. - shine.yahoo.com)