tanulásfüggő
#Suli, munka

Mi utal arra, hogy tanulásfüggő lettél?

2024.01.02.
2 perces olvasási idő

Sokféle függőség létezik, lévén, hogy a természetünknél fogva érzelmeket táplálunk egyes tevékenységek iránt. Van, aki a kávézás rabja, van, aki az alkoholé, van aki az extrém sportokról képtelen szabadulni, míg mások az internetezéstől.

Képesek vagyunk áldozatokat hozni érte, lemondani, újratervezni, időt áldozni, kapcsolatokat háttérbe szorítani. Persze sosem egy dolognak vagyunk a függői, hanem annak a kivételes érzésnek, amit az a bizonyos dolog, tevékenység kivált belőlünk. Na, de hogy pont a tanulás lenne az, ami valakit függővé tesz, van, akinek elképzelhetetlen.

A függőség pozitív ingerként hat az idegekre

Egy nagyon komoly idegi-hormonális folyamat a bennünk keltett pozitív érzés, aminek a központi mozgatója az agy. A kedvelt tevékenység, ami jelen esetben a tanulás, pozitív ingerként fog hatni az idegekre, és bonyolult agyi folyamatok révén okoz kellemes, meleg érzést és megnyugvást a szervezetünk számára.

Van, akit a tanulás nyugtat meg, és nem a meditáció. A tanulásfüggőség kétféleképpen is megnyilvánulhat: mennyiségi és lefedettségi formában. Vannak, akik újra meg újra vissza akarnak ülni az iskolapadba, mert nem elégszenek meg egyetlen szakmával. Ezer és egy dolog érdekli őket, sok mindent csak azért tanulnak meg, hogy egyéb célok nélkül is szélesebb körű tudásra tegyenek szert. Ez a mennyiségi tanulásfüggőség.

A másik kategóriába tartoznak azok, akik az idejük jelentős részét tanulással töltik. Ők egy napon sokkal többet tanulnak, mint az átlag, sokkal több órát foglalkoznak az ismeretek elsajátításával. Előfordul, hogy mindez egy pillanatnyi állapot, de egészen biztos, hogy akkor és ott kihozzák a maximumot magukból.

Mi utal arra, hogy a tanulás rabja lettél?

Azt szokták mondani, hogy minden jó, de csak mértékkel. Így van ez a tanulással is, ami hasznos, hiszen segíthet a céljaid elérésében, de bizonyos fokon túllépve már felveti a szenvedélybetegség lehetőségét.

Miről ismerheted fel, hogy túlzásba vitted? Következzenek a “tünetek”:

  • Minden idődet a tanulásnak szenteled - nincs egy szabad órád sem, amikor mással foglalkoznál
  • Elhanyagolod a baráti kapcsolataidat, a családodat: mondván, hogy neked tanulnod kell
  • Mértani pontossággal osztod be a napjaidat - még a hétvégéket is. Óráról-órára, percről-percre megtervezed mikor, mit fogsz tanulni
  • Csak olyan programokra vagy hajlandó elmenni, ahol a tanulmányaiddal kapcsolatos ismereteket szerezhetsz
  • Az utolsó könyv, amiben nem tanulnivaló volt az óvodáskori képes mesekönyved
  • Fizikai tüneteid vannak, ha valami váratlan esemény miatt nem kezdheted el a napi penzum megtanulását
  • Hiába érkezett el az év vége, nem hagysz időt a pihenésre - újabb, és újabb tanulási lehetőségeket keresel.
  • Csak akkor érzed jól magad, ha a könyveid, jegyzeteid közelében vagy.

Mi van a tanulásfüggőség hátterében?

Nincs túl jó hírünk: a túlzásba vitt, minden mást háttérbe szorító tanulási vágynak nem feltétlenül csak az az oka, hogy sokra szeretnéd vinni az életben. Más tényezők is szerepet játszhatnak:

  • Kisebbrendűségi érzés: sok esetben annak ellenére, hogy sok elismerést és dicséretet kapsz, egyfajta kisebbrendűségi érzés van jelen benned, és a bizonyítási kényszer motivál. Meg akarod mutatni, hogy képes vagy megszerezni a nyelvvizsgát, meg tudod nyerni az országos versenyeket stb. Ha az aktuális célt eléred, gyorsan keresel egy másikat, még akkor is, ha az igazából addig nem is érdekelt.
  • Impulzivitás: folyamatosan olyan ingereket keresel, amelyek stimulálnak. Általában semmi sem jó, semmi sem elég a számodra, folyton valami újat, vagy mást akarsz. Nagyon lelkesedsz, belevágsz, de alig tartasz a felénél már azt tervezed, hogy mi lesz a következő “megmérettetés”, amit legyőzhetsz.
  • Biztonság-keresés: csak az iskola biztonságos közegében, közösségében érzed jól magad. Itt már ismered az elvárásokat, a metódusokat - semmi kedved nincs mást megtapasztalni. Ennek az a veszélye, hogy így a középiskola, majd az egyetem elvégzése után sem lesz sok kedved kilépni a munka és a nagybetűs élet világába, inkább tanfolyamról-tanfolyamra, egyetemről-egyetemre vándorolsz, halmozva a diplomákat és a szakmákat.

Miért jelenthet gondot, ha tanulásfüggő lettél?

Főként azért, mert a mérték nélküli tanulás miatt elfelejtesz élni. Hidd el: a kamaszkor szépségét csak akkor tudod átélni, ha nem viszel túlzásba semmit. Kellenek a barátokkal töltött hétvégék, a bulik, a néha lazulós mindennapok, a rajongás, a szerelem. Mert mit érsz a sokadik éremmel, oklevéllel, győzelemmel, ha nincs aki veled örüljön? Tanulni kell, tudni érték - de tudnod kell azt is mi a mérték.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)