jelenlét
#Lélek

Jelenlét vagy meditáció?

2018.07.26.
3 perces olvasási idő

Biztosan hallottad már ezt a két fogalmat, úgy gondoltam, írok róluk, hogy érzékelhesd a kettő közti különbséget.

Egy kutatás megállapította, hogy naponta kb. 60 000 gondolatunk van

Sőt: ezek több, mint 90 %-a ismétlődik. Ez azért nem semmi, főleg azért, mert gondolataink többsége nem előre visz, hanem hátráltat minket. Pl. a harag, félelem, irigység, panaszkodás, nem építő gondolat. Rossz érzést vonnak maguk után. Nem az a baj, ha megjelenik bennünk egy „negatív” érzés, ez teljesen normális, hanem az, ha tartósan beleragadunk. Egy- egy negatív érzés figyelmeztető is lehet, de ritkán marad meg egyetlen gondolat erejéig. Általában egész történetet szövünk köré, amivel magunknak ártunk. Hiszen az a másik nem is tudja, hogy haragszunk rá.

Ismered a viccet, amikor a nyúl ásót akar kölcsönözni a sünitől?

Útban hozzá azt gondolja, hogy a süni tutira nem fogja kölcsönadni neki. Biztosan kifogásokat fog keresni. Ezzel úgy felhergeli magát, hogy mire odaér, kérés helyett a süni nyakába zúdítja, hogy búgja meg az ásóját!

Na most, amikor „jelen vagyunk”, gondolatnélkülivé válunk. El tudod képzelni, mekkora megkönnyebbülést hoz ez a sok „lehúzó” gondolat után? Ilyenkor nemcsak az elménk pihen, hanem a testünk, lelkünk is. Elég, ha „befelé” figyelünk, vagy a légzésünkre, de a környezetünkre is lehet, teljes odaadással. Nézhetünk egy szép virágot, vagy a vizet, ahogy a kezünkre csurog, egy virágzó fát. Ha már „címkéket” ragasztunk rá, például, de gyönyörű, akkor már elillant a jelenlét, és gondolkodunk. Ha kimondom: „vagyok” vagy „most”, az a jelenbe kalauzol. Ha pár percre sikerül gondolatnélkülivé válnunk, azzal nagyon sokat tettünk magunkért. Hiszen ilyenkor energiával töltődünk fel, úgy, mint alváskor, csak az nem elég.

Hogyan ismerjük fel, hogy sikerült-e?

A jelen pillanatban békét érzünk, lazaságot, bizonyos öröm önthet el, vagyis érzed, hogy ez jó. Aztán jön egy gondolat, de ez is normális. Ha nem akaszkodsz bele, akkor továbbsuhan. Megint gondold azt, hogy „vagyok”, és újra jelen leszel. Erre mondják, hogy önmagaddal vagy. Ez a Te igazi éned. Ráadásul összekapcsolódsz a világmindenséggel. Ha hívő vagy, ilyenkor Istennel vagy, ha másban hiszel, akkor a Végtelen Intelligenciával kerültél kapcsolatba. Nagyon pihentető állapot ez, ha szeretnél róla többet megtudni, ajánlom Eckhart Tolle: A most hatalma című könyvét vagy videóit, de Mooji videói is nagyon jók, gyakran a nézésükkor is ebbe az állapotba kerülsz.

A meditáció is pihentető állapot, ez is a lélek tápláléka

A vezetett meditációnál, ahol valaki mondja, hogy mit képzelj el, nem pihen az elme. Az elme ilyenkor dolgozik ugyan, de hasznos tevékenységre biztatjuk. Hiszen olyan dolgokat képzeltetünk el vele, ami minket előre visz. Például a múlt sérelmeinek az elengedését, mint ebben a rövid videóban. Bármi rossz történt velünk, nem jó, ha évekig magunkkal cipeljük.

Van, aki egész életén keresztül nyomorítja magát a réges- régen történt emlékeivel. Jó ezeket lezárni, letenni, hogy a jelenünk, jövőnk boldog lehessen. Amíg cipeled magaddal a haragodat, sérelmeidet, addig egy láthatatlan lelki szál összeköt azzal, akihez kötődik a rossz érzés. A rabja vagy. Ezért fontos az elengedés, a megbocsátás.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy egyetértesz azzal, amit tett

Nem. Csak tudatosítod, hogy minden ember csak úgy tud viselkedni, ahogy a lelki fejlődési szintje engedi. Vagyis egy „gyerektől” (hiába felnőtt már az illető) ne várj el felelősségteljes viselkedést! Van, aki élete végéig „éretlen” marad, vagy tőled sokkal alacsonyabb lelki szinten. Ennyi tellett tőle. Azért bántott meg, mert ő még itt tart. Ezért kár is rá haragudnod. Bár szerinted lehet, hogy minősíthetetlen volt a viselkedése, mégis arra biztatlak, hogy a saját lelki békéd érdekében próbáld elengedni. Ez nem azt jelenti, hogy ezen túl puszipajtásoknak kell lennetek. Nyugodtan tarthatod tőle a távolságot, hiszen ilyen „barátra” nincs szükséged. Viszont kívánhatsz neki minden jót a további élete során. Aztán Te erre, ő arra…

Remélem sikerült valamennyire érzékeltetnem a kettő közti különbséget. És hogy mégis melyik a jobb? Mindkettő jó, és sokat segít, de egy spirituális mester szavaival élve, ha megtanulod használni a jelenlétet, akkor a meditáció feleslegessé válik. Viszont addig nagyon hasznos. Ám a jelenlét a test, lélek, szellemre is hatással van. Azt javaslom, a jelenlétet próbáld ki Mooji vagy Tolle videóival, de egy rövid, bemutató meditáció erejéig velem tarthatsz. A cél a régi sérelmek, rossz érzések elengedése, és a békés, nyugodt jelen átélése.

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla