jóga
#Mozgás

Jóga: stresszoldó gyakorlatok minden napra

2024.01.10.
2 perces olvasási idő

Szeretnéd a dühödet kezelni, hogy ne érezd úgy, mintha bármelyik pillanatban felrobbanhatnál? Szeretnél kevésbé stresszes életvitelt folytatni? A jóga pózok már önmagukban segíthetnek, de a meditációval és légzéssel sokkal látványosabb eredményeket érhetsz el.

A legtöbb ember úgy gondol a jógára, mint különféle pózokra, melyek a testet hajlékonyabbá és erősebbé teszi. De amit a legtöbben nem tudnak, az, hogy a jóga fontos részét képezi a meditáció és a légzés is.

Meditáció és vizualizálás

A meditáció lehet az egyik módja annak, hogy nyugodttá, csöndessé, és fókuszálttá válj. Segít az elmédnek lecsöndesíteni, relaxálni, és pozitívnak maradni. Napi egy meditáció segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabbnak érezd magad, még akkor is, ha éppen nem meditálsz.

Ha a meditációt napi rutinná fejleszted (mint például a fogmosást), akkor jobban fogod magad érezni, még akkor is, ha egyszerre millió irányba kell, hogy figyelj és megfelelj.

Íme, néhány meditációs gyakorlat, ami segíthet:

Fókuszálj a légzésre

Próbáld ezt ki, egyből, ahogy hazaérsz az iskolából:

  • Zárd be az ajtódat, állíts be egy időzítőt 3-5 percre, és keress egy kényelmes helyet, ahová leülhetsz.
  • Csukd be a szemed, és fókuszálj a légzésre.
  • Amikor belélegzel, gondolj a dagadó tüdődre, a megnövekedő bordáidra, és a levegőre, ami a szervezeteden keresztül megy.
  • Ahogy kifújod a levegőt, gondolj az összeszűkülő tüdődre, és arra, ahogy a levegő kiáramlik a testedből.
  • Ha a figyelmed kezd elkalandozni, akkor nyugodtan tereld vissza a gondolataidat a gyakorlatra.

Képzeld el a sikert

Ez egy nagyon jó gyakorlat olyan időkre, amikor sok stressz ér, például egy nagy dolgozat, meccs, vagy szereplés előtt:

  • Állíts be egy időzítőt 3-5 percre, és keress egy kényelmes helyet, ahová leülhetsz.
  • Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy minden jól halad.
  • Lásd magad, ahogy felkészülten ülsz a dolgozat előtt vagy ahogy éppen a meccspontot szerzed meg a csapatnak.

Ehhez a gyakorlathoz nincsen szükség nagy előkészületekre, de segíthet elűzni a negatív gondolatokat, és magabiztosságot nyújt számodra.

Légzés

A légzés az egyik legfontosabb része a jógának. Ha nyugodtan tudsz lélegezni miközben egy jógapózban vagy, akkor azzal a lehető legtöbbet leszel képes nyerni az adott pózból. De ha csak légzésgyakorlatokat csinálsz nyugodt körülmények között, akkor az is sokat segíthet.

Kicsit furának tűnhet a légzés gyakorlása, mivel életünk minden másodpercében magunktól lélegzünk. De amikor az emberek stresszesek, akkor a légzésük szabálytalanná, gyorsabbá válhat.

Ha figyelsz, észreveheted, hogyan érzel – segít rájönni arra, hogy stresszes vagy, amikor nem fogod fel egyből. Szóval kezdd azzal, hogy megfigyeled hogyan lélegzel, és próbálj utána lassabban, mélyebb levegőt venni.

Próbálkozz ezzel a gyakorlattal:

Hasi légzés

A hasi légzés segít, hogy teljesen megtöltsd a tüdődet. Ez jó módja, hogy megakadályozd a sekélyes, stresszes-légzést:

  • Ülj le kényelmesen, az egyik kezeddel a hasadon.
  • A szád legyen csukva, az állkapcsodlegyen ellazítva. Szívd be a levegőt az orrodon. Hagyd, hogy hasad megemelkedjen, miközben belélegzel. Képzeld el, ahogy először a tüdőd alja, majd a többi része is megtelik friss levegővel.
  • Amikor lassan kifújod a levegőt, engedd, hogy a hasad visszakerüljön az eredeti pozíciójába, és képzeld el, ahogy tüdőd kiürül.
  • Ezt ismételd meg 3-5 alkalommal.

Ez a fajta gyakorlat segít megnyugodni egy dolgozat, egy meccs, vagy akár lefekvés előtt is.

Ezek a légzési és meditációs gyakorlatok nem túl látványosak, de annál több pozitív hatással bírnak. Ha rendszeresen gyakorlod ezeket, akkor látványos eredményeket érhetsz el idővel. Lehetséges, hogy nem fogod rögtön tapasztalni a változásokat, de idővel mindenképp érzékeled majd a pozitív hatásait, például mikor nem veszted el a hidegvéredet egy vita során.

(KamaszPanasz - Gy.Z., kidshealth)