sportsérülés
#Mozgás

A sérülésmentes sportolásért

2020.07.31.
3 perces olvasási idő

Itt a nyár, a strandszezon, és sokan kezdenek el valamit sportolni, hiszen végre van rá idejük, vagy csak egyszerűen jól akarnak kinézni. Ám ha nem vigyázol, könnyen megsérülhetsz, ami aztán az egész vakációdat tönkreteheti. Mire kell vigyáznod, hogy elkerüld a sérüléseket?

Melegíts be, hogy jól menjen a játék

Ne kezdj bele semmilyen edzésbe bemelegítés nélkül - az izmaid nem lesznek elég felkészültek, és könnyebben megsérülsz majd.

Kezdj egy kis kardióval, mint például az ugrálás vagy egy lendületesebb séta, a lényeg, hogy hozd mozgásba az izmaid. A bemelegítés után nyújts. (A nyújtás bemelegítés után a leghatásosabb, mert a szöveteid sokkal rugalmasabbak, ha felmelegednek és olyankor sok vér jut az izmaidhoz.)

A csapatoddal biztosan sok játékot tanultok gyakorlásképpen. Ezek a játékok jó kondiban tartanak és a csapatnak is jót tesznek, mivel így megtanultok együtt dolgozni. Ha tudod, hogyan játszanak a csapattársaid, akkor sok balesetet megelőzhetsz.

Ha nem csapatsportot űzöl, akkor használj általános gyakorlatokat és edzésprogramokat, hogy növeld az állóképességed és csökkentsd a sérülések esélyét. Emlékezz arra, hogyha valamit nem használnak, az előbb utóbb elkezd rozsdásodni, tehát tartsd magad formában. Például csinálj pár tenisz gyakorlatot vagy szervát, mielőtt elkezdenél egy szettet (játszmát). Kosárlabdázás előtt dobálj párat, vagy egy-egyezz egy barátoddal. A gyakorlás segít az agyadnak és a testednek, hogy együtt működjenek, amíg javul a teljesítményed is.

Habár jó, hogyha rendszeresen gyakorolsz, ne vidd túlzásba. Ha növeled az edzések gyakoriságát, időtartamát és intenzitását, lehet, hogy először jobb lesz a teljesítményed, de később ez sérülésekhez vezethet. Az orvosod vagy edződ segíthet kigondolni, milyen tréning és edzésprogram alkalmas az életkorodhoz és tudásodhoz.

Sérülten ne lépj pályára

Ha megsérültél és hamarabb visszamész, mint kéne, akkor megvan az esélye annak, hogy újra lesérülj, és az talán még komolyabb lesz, mint az előző. Ne hagyd senkinek sem (edző, szüleid, barátok), hogy kényszerítsen a játékra, ha még nem épültél fel teljesen. A doktorod vagy az edződ biztosan speciális tanácsot ad arra, hogy mikor térhetsz vissza a játékba.

A gyógyulásra időt hagyni különösen fontos agyrázkódásnál. Nagyon sok atléta próbál gyorsan visszatérni agyrázkódás után a pályára, mivel nem látják a sérülést, azt hiszik jól vannak. Ha agyrázkódás után valaki túl gyorsan akar pályára lépni, akkor az újabb agyrázkódást idézhet elő, vagy egyéb más agysérülést. Mindig kérj engedélyt az orvosodtól, mielőtt visszatérsz a pályára egy agyrázkódás után.

Sok atléta szed fájdalomcsillapítót a fájdalmaira. Ha visszatérő fájdalmad van, ne szedegess fájdalomcsillapítót, hogy elfedd. Az, hogy nagy adagokban szedsz fájdalomcsillapítót miközben játszol, nagyon veszélyes lehet. A fájdalom jelzés a testedtől, hogy az, amit csinálsz, nem tesz neki jót. Ha sok fájdalmad van, keress rá valamilyen gyógykezelést, hogy megtudd, mi okozta azt.

Mindig kezeltesd magad, ha ezeket tapasztalod:
• A fájdalom ismétlődik
• A fájdalom fellépése igen gyakori nappal/éjszaka
• Daganat vagy duzzanat alakul ki a sérült területen
• Nem tudod elvégezni az általános tevékenységeidet


Ugyanez a szabály a megfázásra és influenza vírusra - ne játssz, ha beteg vagy. Nem tudsz jól koncentrálni, ha a fejed zsong, az orrod gyorsabban folyik, mint ahogy te futsz. A koncentrációd hiánya sérülésekhez vezethet.

Szabályok a játékban

A szabályok és büntetések létfontosságúak, hogy téged és a csapattársaidat megvédjenek a sérülésektől. Tanuld meg a szabályokat alaposan, majd kövesd is őket! A szabályok nem korlátoznak. Elősegítik a biztonságos játékot, hogy azt mindenki élvezhesse. Például egy nagy ütést a játékvezető sípja után, a fociban súlyos büntetés követ.

Néha a szabályok nem kapcsolódnak egyenesen az adott sporthoz, de attól még be kell őket tartani. Például ha gördeszkázol, görkorcsolyázol, vagy biciklizel, nyitva kell tartanod a szemed, és betartani a közlekedési szabályokat, főleg ha zsúfolt utcán mész. A sajátos technikák is támogatják a biztonságot. Ez minden sportnál így van, a crossmotortól a kosárig. A kosárlabdázók tudnak úgy védekezni az ellenfél labdavezetőjén, hogy nem lökdösik, amikor az próbál átcsusszanni a félpályán.

Amikor két teniszező teniszezik, akkor a legszakszerűbben elütött labda az, amikor pontosan az ellenfél arcára van célozva.

A súlyemelőknek bent kell tartaniuk a levegőjüket minden egyes emelésnél. Kilélegezni csak akkor szabad, amikor a súlyzót próbálják felnyomni. Tehát, amikor súlyzózol, várd meg, míg a beszívott levegő átjárja a tüdőd, és amikor nyomod felfelé a súlyzókat, csak akkor fújd ki. Ha sokáig benntartod a levegőd, akkor nagy lesz a véred nyomása, és ez ájuláshoz vagy bágyadtsághoz vezethet.

Amikor betartod a szabályokat és ezeket a technikákat, ne arra gondolj, hogy csak gátolnak a játékban, hanem arra, hogy a biztonságodat és a sérülésmentességed szolgálják.

(KamaszPanasz - I.S.)