pilates
#Mozgás

Krav Maga, ahol önmagad lehetsz

2024.03.21.
3 perces olvasási idő

Sosem érdekeltek a lassú, nyugodt jógaszerű mozgásformák? A dance aerobic, a zumba számodra túl csajos? Vagy szeretnéd magad biztonságban érezni? A fizikumod és a technikai tudásod megvan hozzá, de nincs kedved hosszú éveket tölteni egy harcművészet elsajátításával? Akkor próbáld ki a Krav Maga-t!

A Krav Maga neve is közelharcot jelent, ami már önmagában is arra utal, hogy az általános erőnléted fejlesztésén túl az önvédelmet is megtanulhatod általa. Hollywoodban is népszerű, csak nézd meg Angelina Jolie-t, a Tomb Raider-ben.

Mi az a Krav Maga?

Katonáknak fejlesztették ki ezt a mozgásformát, de a magánemberek számára is alkalmazható. A mai napig számos országban, többek között Izraelben, Svédországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Magyarországon is alapja a katonák közelharc-oktatásának.

A Krav Maga mentálisan és fizikailag is felkészíti az embert arra, hogy időben felismerje, milyen megoldás lenne a legcélravezetőbb az adott helyzetben. És ne csak felismerje a helyzetet, hanem gyorsan tudjon reagálni is rá.

A Krav Maga segítségével többféle támadás kivédésére is képes leszel, legyen akár fegyveres vagy pusztakezes a küzdelem. A cél nem a kötött mozgásformák elsajátítása és begyakorlása, hanem az ösztönös mozdulatok fejlesztése. Viszont azt sem szabad feledned, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a futás valóban hasznos. A Krav Maga edzéseken mind fizikailag, mind mentálisan felkészülsz a váratlan helyzetek lehető legjobb és leggyorsabb megoldására.

A Krav Maga születése

Az eredete egy magyar születésű fiatalemberhez köthető, Lichtenfeld Imréhez. Kiváló bokszoló, birkózó és tornász is volt egyben, fiatal korától folyamatosan sportolt, mindenben a kihívást kereste. Majd Izraelben közel húsz éven át az Izraeli Védelmi Erőknél tevékenykedett, nagyrészt közelharcot oktatott. Olyan rendszert hozott létre a katonák számára, ahol nemtől, kortól, testalkattól függetlenül mindenki képes volt elsajátítani ezt a harcművészeti technikát. Majd nyugdíjas éveiben ezt a módszert átültette a hétköznapi emberek számára is elérhető formába.

A 90-es évektől néhány tanítványa világszerte megismertette az edzésmódszert a civil emberekkel. A Krav Maga egy olyan önvédelmi rendszer, amely nem a harcra, hanem a konfliktus legoptimálisabb megoldására tanít. Tökéletesen alkalmazkodik a hétköznapi élethez, a versenyeken azonban kudarcot vallana az alapelveivel. Ezért nem lett belőle versenysport.

Ha kipróbálnád a Krav Maga-t

Mielőtt belevágnál, gondold át, hogy miben fogsz edzeni. Elég, ha magadhoz veszed egy kényelmes tréningruhádat, a kedvenc pólódat és az edzőcipődet. Egy törölközőt és egy üveg ásványvizet is dobj bele a táskádba, mert mindenképpen szükséged lesz rá, izzadni fogsz garantáltan. Később, ha úgy döntesz, hogy ez a te sportod, kisebb beruházással már meg is lehet a teljes felszerelésed. Fogvédő mindenképpen ajánlott, mert véletlenek előfordulhatnak, jobb, ha felkészülsz rá. És fiúknak egy szuszpenzorra is szükségük lesz. Emellett egy pár kesztíűre is szükséged lesz, hogy az ütéseknél védd a kezed.

Az edzés során mindig a saját határaidat feszegeted, fejleszted. Az edzés során nem verekednek folyamatosan. Viszont megtanulod fejleszteni az ösztöneidet, és fejleszteni az állóképességedet. Ehhez minden edzésen szükség van egy általános alapozásra, majd a technika fejlesztése következik. Az edzésen gyakoroljátok a lehetséges helyzeteket, a megfelelő reakciókat is, hogy adott esetben mi lenne a legjobb megoldás. Itt mindenki egy csapat tagja, nincs különcködés, nincs erőfitogtatás, csak egymás segítése a fejlődésben.

Miért pont a Krav Maga?

Elgondolkodtál azon, hogy vajon miért pont ezt kellene kipróbálnod a rengeteg önvédelmi harc közül? Nem kell hosszú időt belefektetni az edzésbe, hiszen a mozdulatok a már meglévő ösztönös mozdulataidra épülnek, így hamar látszik az edzések eredménye a technikai tudásodban. Mindezzel egyszerre fejleszted az állóképességed, az izomzatod, és ezzel egyenesen arányosan nő az önbizalmad is.

Az edzések hatására átalakul a tested, feszesebbek, kidolgozottabbak lesznek az izmaid, a futás sem okoz nehézséget a számodra. A benned felgyűlt stressz levezetésére is tökéletesen alkalmas, az edzés végére garantáltan elfelejted, mi idegesített fel előtte. Valamint, mint minden olyan küzdősport, ahol a mentális képességeid is fejlesztik, növeli a stressztűrő képességed. Egyre gyorsabb lesz a helyzetfelismerő- és problémamegoldó képességed is, és sokkal higgadtabban fogod kezelni a problémákat.

Ne aggódj, az sem gond, ha nem sportoltál soha vagy ha közelébe sem voltál még harcművészeti edzéseknek. Ez nem kizáró ok. Az sem probléma, ha nincs minden nap időd edzeni. Csak legyél 17 év felett, és máris indulhatsz az első edzésedre. Nincsenek kezdő és haladó csoportok, így bármikor csatlakozhatsz.

Lehetsz fiú vagy lány, vékony vagy épp túlsúlyos, helyed van a csapatban. De azt javaslom, hogy ha bármilyen egészségügyi problémád van, az első órád előtt szólj arról az edződnek, aki pontosan tudni fogja, hogy mire kell majd figyelnie nálad, hogy elkerülje a komolyabb sérüléseket. Másnap számolj némi izomlázzal, de ez hamarosan elmúlik, és a helyét egyre inkább az önbizalom fogja átvenni, ahogy egyre magabiztosabb és egyre izmosabb leszel.

Ha megjött a kedved, számos terem van, ahol el tudod kezdeni ezt a sportot. Azonban ne feledd: nem szabad visszaélni vele, csak önvédelemre szolgál.

(KamaszPanasz)