szobabiciklizés
#Mozgás

Mi okozhat a szobabiciklizésben vagy spinningben függőséget?

2023.01.17.
3 perces olvasási idő

A szobabiciklis gyakorlatok a legjobb erősítő edzések közé tartoznak, hiszen a csúcsokat döngetve látványos eredményeket érhetsz el. Vajon vannak rossz oldalai ennek a teljes testet igénybe vevő kardio edzésnek?

A szobabicikli forradalom

1986-ban, a fitnesz fanatikus Jonathan Goldberg megalkotta az egyik legnépszerűbb szobabiciklis programot, amit „spinning-nek” nevezünk. Mostanra, apró spinning klubok nőttek a térképen minden irányban, külföldön olyan A-listás edzőkkel, akik majdhogynem híresség számba mennek, és minden nagyobb fitneszterem is csatlakozni kívánt ehhez az „őrülethez”. Özönlenek az emberek minden korosztályból, sokszor igen borsos áron ezekre a 45 perces, igen megerőltető órákra.

Ezek az újgenerációs bicikliedzők lázba hozták az embereket: bömböltetik a zenét, és arra sarkallják a bicikliseket, hogy növeljék az ellenállást ezeken a speciális bringákon. A szobabiciklizéshez ma már használnak rudakat, FitTube-ot (gumiszalag, mely a kar, hátizmokat erősíti), sőt barbelleket is, amik a felsőtestet erősítik. Néhány stúdió az edzéseket jógával vagy pilatesszel párosítja.

Egy olyan alapformát alkottak meg, ami sokkal inkább teljesen kielégítő élmény. Hangosabb zene szól, speciális a megvilágítás és esetenként súlyzókat is használnak, így az emberek elkötelezettek és motiváltak maradnak.

A biciklis programok hatékony mozgásformaként beleillenek a mai emberek életébe, akik nagy nyomással, és számtalan feladattal küzdenek egy időben. Az egész koncepciója az, hogy egy teljes testedzésben lehet részed egy biciklin, 45 perc alatt, 500-800 kalóriát elégetve.

Formába hoz

A biciklizés megváltoztathatja a testedet. Vannak olyan emberek, akik ennek hatására jól kidolgozott, hosszú, szálkás testet értek el, erős tartóizmokkal. Vannak más előnyei is. A fizikai előnyei elsősorban a kardiovaszkuláris súlycsökkenés, vérnyomáscsökkenés, javulás az erőnlétben és a cukorbetegek számára is ajánlott.

Egy biciklis csúcspontja

Valószínűleg hallottál már a futó csúcsáról, arról a jó érzést keltő vegyületekről, amiket endorfinnak hívnak, és elöntik a testet futás után. A szobabiciklisek ugyanígy érezhetnek. Az órát hihetetlenül szárnyalva, egy nagy dózisú endorfinnal feltöltve hagyod el, állítja egy edző. Az „endorfinrohamból” mentális előnyök is származnak, mint a jobb alvás, megnövekedett relaxáció és a stressz csökkenése.

Az egyik alapvető koncepciója a spinning programnak a vizualizáció vagy vezérelt képzelőerő: megalkotva az elme és a test kapcsolatát az erőteljes edzés érdekében. Ez arra bátorítja az embereket, hogy fókuszáljanak a légzésükre, a relaxálásra és a testmozgásra vagy testtartásra.

Sokat fogsz izzadni

A szobabiciklisták gyakran hagyják el úgy az órát, mintha több hosszt úsztak volna, annyira eláznak az izzadságtól. Úgy nézel ki tőle, mintha olvadnál! Néhány ember számára a teljesítés érzését kelti a túlzott izzadás, ami az intenzív mozgásból származik.

Ez a tökéletes bomba, endorfin, magas energiaszintű kardio edzés érzelmi éllel. Az érzelmi éllel azokra az érzelmi változásokra utalunk, amit a bringások tapasztalhatnak, gyakran a zene, vagy az edző által felvértezve. Az edzők kétszer annyira motiváló szónokok, hadvezérek vagy éppen életvezetési menedzserek (life coach).

Egy csapat tagjának lenni, szintén hozzáad az élményekhez. Van abban valami, ha tartozol egy csoporthoz és úgy érzed, hogy számít az, ha ott vagy, ez egy egészen új szintre helyezi a mozgást. Azzal mindenki tisztában van, hogy erős motiváció van abban, ha egy csoport részese vagy. Minél inkább a csoport része vagy, annál nyitottabban veszed fel annak a csoportnak az identitását, és ebben az esetben a csoport identitását egy inspirált ember alkotja meg. Ez egy olyan lenyűgöző érzés, amit újra és újra át akarsz majd élni.

Mikor van túl sok a jóból?

Mint akármilyen mozgásforma, a szobabiciklizésnek is egyfajta rutinba kell beleilleszkednie, ami magába foglalja a kardiovaszkuláris fitneszt, az izomerősítést, az állóképességet és a rugalmasságot.
Ha egy bringás más mozgással egyensúlyozza ezt ki, mint a pilates vagy a jóga, az a biciklis órák kiegészítője lehet, és annyiszor végezheti akárhányszor csak szeretné. Az ideális hetente 3-szor vagy 4-szer. Van egy „tanulókanyar”, úgyhogy ha nem szeretsz bele az első órád után, akkor még ne add fel.

Első a biztonság

Mint akármilyen más mozgásformánál itt is igaz: hallgass a testedre. Az is fontos, hogy az edzés alatti vízivással megőrizd hidratáltságodat.

Ha egy helytelenül beállított bringára ülsz, a sérülés, a szalagok és ízületek megerőltetése mindig potenciális kockázat. A szédülés, szórakozottság, vagy szapora lélegzetvétel szintén felmerülhet olyan embereknél, akik nem fittek, vagy azoknál, akik túlságosan erőlködnek, és nem kontrollálják a szívműködésüket a biciklizés alatt.

A szobabicikli óráknak mindenképp biztonsági tájékoztatással, és bicikli beállítással kell kezdődniük. Mondj el az edződnek bármilyen olyan betegséget, amiről tudnia érdemes, mint a hátfájás, térd vagy nyakproblémák.

Hangos?

A zene az élmény része, és nagyon hangos lehet, különösen, ha a biciklid épp a hangszórók mellett parkol. Néhány helyen füldugókat kínálnak azoknak, akik ki szeretnék kapcsolni, vagy halkabban hallgatni a zenét.

Rossz a hallásodnak? Ez attól függ, hogy mennyire hangos a zene, és hogy milyen gyakran hallgatod. Sokkal inkább az edzőknek kell aggódniuk, akik naponta több órát is tartanak hetente ötször, mint azoknak, akik heti egy vagy két alkalommal járnak.

Ha a hangerősség 100 decibel alatt van, akkor valószínűleg nem okoz károsodást. Ha 115 fölé érsz, minden bizonnyal maradandó változások mennek végbe a hallásodon. Ha aggódsz, kérd meg az edzőt, hogy halkítson, vagy viselj füldugót.

(KamaszPanasz - Sz.D.)