TRX
#Mozgás

Mi az a TRX?

2024.02.20.
3 perces olvasási idő

Ma már rengeteg edzéstípussal találkozhatsz a fitnesztermekben, a lehető legkülönbözőbb elnevezésekkel. Sokszor már azt sem tudjuk, hogy mi mit jelent. Most segítünk megfejteni az egyik legnépszerűbb edzésformát.

Mi az a TRX?

A TRX egy különleges edzésmódszer, amihez nem kellenek bonyolult gépek vagy nagy hely. Csupán egy kötélre és némi leleményességre van szükség, így bárhol és bármikor karbantarthatod vele a testedet. A saját testsúlyod, valamint a gravitációs erő kihasználásával nincs szükség súlyokra sem. Csak a fantáziád szab határokat a gyakorlatok végzése során, amelyekkel növelheted az állóképességedet és az erődet. A TRX mindenben a segítségedre lesz. Mivel a saját súlyoddal végzed a gyakorlatokat, egy 15-20 perces edzés is remekül átmozgathat.

Hogyan jött létre az edzésmódszer?

Az amerikai tengerészgyalogosoknak köszönhető a megjelenése. Azzal a céllal jött létre, hogy minden helyzetben és a leglehetetlenebb körülmények között - akár egy tengeralattjáróban is - ki lehessen hozni a maximumot egy edzésből. Bár neked biztosan nem kell majd ilyen extrém helyen edzened, mégis kihasználhatod ennek a különleges és hatékony edzésmódszernek minden előnyét.

Szükséges felszerelés

Az edzéshez mindössze két gumikötélre lesz szükséged, amelyeknek a végén kapaszkodók vannak. Ez legtöbbször egy állványhoz van rögzítve, de lóghat a plafonról, a bordásfalról vagy akár egy falra szerelt kampóról is. A rögzítési és felhasználási lehetőségei határtalanok. Foghatod a kapaszkodókat a kezeddel, de bele is akasztatod a lábad és akár fekvőtámaszokat vagy féllábas guggolásokat is végezhetsz vele. Felhasználva a gravitációt, valamint a saját testsúlyod, sokkal hatékonyabbá teheted az eddig megszokott gyakorlataidat.

Trx edzés

Kinek ajánlott a TRX?

Miért lehet jó egy hétköznapi ember számára? Mert az eszköz használata, valamint a gyakorlatok nincsenek sem korhoz, sem nemhez, sem edzettségi szinthez kötve. A férfiak hatékonyan beépíthetik a TRX-es gyakorlatokat az edzéstervükbe, ha az izomtömeg-növelés a céljuk. A nők számára pedig a karcsúbb, feszesebb vonalak elérésében segíthet hatékonyan. A TRX segít az izmok formálásában, a feszesítésben, egy szépen kidolgozott test kialakításában.

A gyakorlatok nem fix, kötött pályán mozognak, hanem szabad mozgási lehetőséget hagynak az izmoknak és az ízületeknek, ezért a szokottnál sokkal több izom vesz részt a munkában. A legtöbbet a méltatlanul elhanyagolt stabilizáló izmok fejlődnek. A TRX segítségével olyan izmokat erősíthetsz szinte észrevétlenül, amelyek javítják a tartásod, segítenek leküzdeni a hasadon lévő zsírfelesleget, valamint rugalmasabbá tesztik az egész testedet, így feszesebb, koordináltabb lesz a mozgásod.

Egy nagyon fontos előnye, hogy nem terheli túl az ízületeidet az edzések alatt, mivel saját testsúlyoddal dolgozol, és folyamatosan változtathatsz a gyakorlat erősségén, mozdulataid helyességén, így elkerülhető az ízületeid akaratlan túlfeszítése vagy terhelése. A gumikötelet a nyújtásban is hatékonyan alkalmazhatod, ezzel is bizonyítva sokrétű felhasználását. Egy 30 perces edzéssel már sokat tettél a testedért, és hidd el, meglehetősen hatékonynak fogod érezni ezt a fél órát.

Akár a zsírégetés, akár az állóképességed vagy az erőd növelése a cél, kiválóan tudod alkalmazni ezek elérésében a TRX-et. A hiedelmekkel ellentétben a fogyáshoz nem csak kardiomozgásra van szükség, hanem erősítő edzésekre is, így érdemes ezt is beiktatni az edzéstervedbe. Hetente kétszer 30 perc már felpörgeti az anyagcserédet, valamint sokkal változatosabbá teszi a megszokott edzésedet.

A TRX edzés körülményei

A lehetőségeid a hol, kikkel és hogyan kérdésekre szinte végtelen. Bárhol edzhetsz, akár a lakásban, akár a szabadban. A szabadban akárhol találhatsz olyan helyet, ahol felfüggesztheted a hevedert, és lehetőséged van nyugodtan edzeni a friss levegőn. Ha nem akarsz kimozdulni, és el szeretnél bújni a kíváncsi szemek elől, maradhatsz otthon is. Csak szerezz be egy hevedert, és keress egy olyan stabil pontot, ahová felfüggesztheted. De szinte minden fitneszteremben megtalálod ezt az eszközt, ahol magad állíthatod össze a gyakorlataidat és a sorrendet is.

Amennyiben mégis irányításra van szükséged, személyi edzővel vagy csoportos edzéseken is van erre lehetőséged. Bárki részt vehet a TRX-edzésen, nincsenek kezdő és haladó csoportok, bármikor csatlakozhatsz az órákhoz, hiszen az edző a saját erőnlétedhez igazítja a gyakorlatokat. Megszámlálhatatlan módon végezheted a gyakorlatokat, amit kedved, céljaid szerint alakíthatsz, variálhatsz.

A TRX-edzés menete

Ha egyedül végzed a TRX-edzést, mindig figyelj oda, hogy a gyakorlatsort átmozgatással kezdd, hogy bemelegítsd az izmaidat és az ízületeidet, ne sajnáld azt az 5-10 percet. Egy kis laza kocogás, néhány karkörzés elegendő. A lényeg, hogy az izmaid és az ízületeid át legyenek mozgatva, be legyenek melegedve, mielőtt terhelni kezdenéd őket.

Ugyanígy az edzés végén is fontos a nyújtás, ami szintén szerves része kell, hogy legyen az edzésednek. Minden megdolgoztatott izomcsoportodat alaposan nyújtsd le, ezzel is növelve az edzésed hatékonyságát. Ha magával ragadott a TRX varázsa, akkor nyújtáshoz is bátran használd a köteleket, érezni fogod, hogy mennyire hatékony. Így az elsőtől az utolsó pillanatig segítségedre lesz a TRX abban, hogy elérd a számodra tökéletes fizikai állapotot.

(KamaszPanasz)