edzés
#Mozgás

Mire jó a Callanetics?

2020.04.10.
2 perces olvasási idő

A 1990-es években az Egyesült Államokból Európába érkezett Callanetics az utóbbi években valóságos reneszánszát éli.

Mi az a Callanetics?

A Callanetics programot, az ún. Callan-módszert a táncos múlttal rendelkező Callan Pickney balett- és jógagyakorlatok felhasználásával állította össze, eredetileg azzal a céllal, hogy veleszületett hátproblémáin enyhítsen. Pickney teóriája szerint a népszerű mozgásformák többsége csak a felszíni izmokat dolgoztatja meg, az azok alatt található mélyizomrostokat nem.

A Callanetics-torna során a lassú, kicsi, de erőteljes mozdulatokkal mindenekelőtt a csípő, a has és a fenék mélyizmaira koncentrálnak. A Callanetics alapelve a gyakori ismétlés. A kezdők, illetve azok, akik korábban keveset sportoltak, tíz-húsz alkalommal ismételnek egy-egy mozdulatsort, a haladók esetében ez a szám akár az ötvenet, sőt százat is elérheti! A gyakorlatok során a hátat és a gerincet nem éri túlzott terhelés, rendszeres elvégzésük pozitív hatást gyakorol a testtartásra.

Kiknek jó a Callanetics?

A tornát elsősorban azoknak ajánlják, akik nem a dinamikus mozgást szeretik, hanem a lassú, kontrollált izommunkán alapuló gimnasztikát részesítik előnyben. A Callanetics célja tehát elsősorban nem a súlycsökkentés, hanem az izomtónusok kiemelése révén a sportos testalkat kialakítása.

A gyakorlatok túlnyomó többségéhez nem szükséges speciális segédeszköz. Egy egyszerű sportmatrac és elegendő hely esetén a torna minden további nélkül otthon is elvégezhető. Mivel azonban a mozdulatokat nagyon pontosan kell végrehajtani, kezdőknek mindenképpen ajánlatos az alapokat oktatóval elsajátítani.

A Callanetics is módosult idővel

A torna napjainkra sokat változott az egykor nagy sikerű könyvek és videók gyakorlataihoz képest. A programot - mindenekelőtt az alapmódszer néhány hiányosságának kiküszöbölése céljából - folyamatosan fejlesztik tovább. A klasszikus Callanetics például nem fektetett nagy hangsúlyt a bemelegítésre, ami növelte a sérülésveszélyt. Nyújtógyakorlatok sem szerepeltek az eredeti programban, mivel a torna bizonyos mértékű hajlékonyságot eleve igényel a résztvevőktől.

Az ún. New Callanetics gyakorlatsor a felsőtest izmainak (hát, kar, mell) erősítését helyezi előtérbe, a Cardio Callanetics pedig az aerob elemek beiktatásával teszi hatékonyabbá a zsírégetést. Egyre fontosabb szerepet kap a „női izmok” edzése is, ami segít az inkontinencia megelőzésében, a szülésre való felkészülésben, valamint a szülés utáni felépülésben. Szintén változás, hogy a kor igényeihez igazodva - bár eredetileg zene nélkül történt az oktatás, hogy a mozdulatokat ne befolyásolja semmilyen meghatározott ritmus – ma már egyre több helyen zene mellett végzik a gyakorlatokat. A klasszikus Callanetics torna így egyre inkább egy átfogó, a teljes testet megmozgató mozgásformává válik.

Miért jó a pilates?
Hazánkban is egyre népszerűbb sport a pilates. Ám ez nem csak egy egyszerű testedzés, hanem egyben remek lehetőség is a kikapcsolódásra. Tovább a cikkhez

Callanetics vagy Pilates?

A két program hasonló, sokszor össze is keverik őket, mert mindkettő azt ígéri, hogy képes az izmokat feszessé, kontúrossá alakítani. De vajon melyik mozgásforma hatékonyabb? Nos, bár természetesen megoszlanak a vélemények, az talán megállapítható, hogy a Pilates gyakorlatai valamivel lágyabbak, és különösen hátfájdalmak esetén kímélőbbek.

A túlsúlyosaknak és a kevésbé sportosaknak érdemes tehát Pilates-szel kezdeni – annál is inkább, mert az ízületek és a gerinc az ő esetükben nagyobb figyelmet érdemelnek. A Pilates-gyakorlatok kevésbé megerőltetőek, általuk lassabban jutunk a fizikai teljesítőképesség határaihoz, ami a motiváció fenntartása szempontjából sem utolsó szempont. A fittebbek, a sport- vagy táncmúlttal rendelkezők számára viszont egyértelműen a Callanetics hozhat gyorsabb és látványosabb eredményeket.

(Szerző: Juhász Nóra - Attitüd Mozgásstudió)