karácsony
#Mozgás

Hogyan szabadulj meg az ünnepi pluszkilóktól?

2013.12.29.
2 perces olvasási idő

Töltött káposzta? Vajjal sütött pulyka? Diós és mákos bejgli? Az ünnepi ételek nem juttatják az eszedbe a kívánt ajándékként érkező plusz kalóriákat?

Sajnos az ünnepek alatt mindannyian kicsit többet eszünk a kelleténél, és a mozgásról is elfeledkezünk. Ezért most pár tippet adunk ahhoz, hogy hogyan is égetheted el ezeket az ünnepi kalóriákat!

Mozogj, amikor csak tudsz!

Kombináld jól a kalória-égető tippeket – vásárlást, főzés és gyaloglást – és mindet csináld rendesen! Az ünnepek utáni aktivitásodat olyan apróságokkal is fokozhatod, mint hogy átjársz a szomszédhoz beszélgetni, és viszel egy kis maradék sütit!

Akár 700 kalóriát is égethetsz óránként, ha részt veszel ezekben a szórakoztató, mégis hasznos „programokban”.

Menj gyalog!

Ha az otthoni hangulat már túlságosan a tetőfokára hágott, egy picit menekülj el! Menj egy kört szánkózni, vidd el sétálni a kutyát, vagy csak látogass meg egy közelben lakó barátot! Csinálj valami olyat, amihez kedved van.

A lényeg, hogy az utat gyalog tedd meg, hogy elősegítsd a kalóriák égetését! Persze az is fontos, hogy csak annyi dolgot vigyél magaddal a táskádban, amennyit el is bírsz.

És ne felejtsd el – gyalogolj, gyalogolj, gyalogolj! Gyalogold át a két villamosmegálló közötti távot, használd a lépcsőket, sétálj a peronok között, amíg vársz a vonatra! A lényeg, hogy használj ki minden adandó alkalmat, és minél többet mozogj gyalogosan!

Edzés barátokkal

Ülés közben is mozoghatsz

Akár az ünnepek során, akár a következő napokban elérkezhet az a pillanat, amikor a családdal vagy a barátokkal a TV előtt ültök, vagy éppen társasjátékoztok. Miért ne égetnél ilyenkor is kalóriákat?

Ahelyett, hogy csak ülsz a fenekeden, inkább támaszkodj meg hátul a kezeiden és emelgesd a lábaidat, ezzel is erősítve hasizmaidat.

Emellett a tricepszedet is erősítheted, ha a kanapé szélén támaszkodsz vele, és a combodat emelgeted közben. A bicepszedet is építheted, ha egy vizespalackot emelgetsz, és közben behajlítod a karodat.

Igen, gondolj csak bele! Edzés, miközben a legkényelmesebb székedben ülsz!

Hagyd, hogy motiváljanak mások!

Sokat segíthet, ha csatlakozol egy csapathoz, mert így sokkal motiváltabb leszel. A legtöbb edzőteremben van lehetőséged csatlakozni edzőcsoportokhoz, legyen szó spinningről, jógáról, balettről, kickboxról vagy pilatesről.

De ha valami sokkal kevésbé kötött mozgásformára vágysz, akkor kérj meg egy-két családtagot vagy barátot, hogy csatlakozzanak hozzád a kinti sportokhoz – csináljatok hóangyalokat, szánkózzatok, másszatok hegyet, vagy csak korcsolyázzatok.

Ráadásul a szeretteiddel való mozgás nemcsak abban segít, hogy mindenki kordában tartsa a testét, hanem a kapcsolatotokat is segít elmélyíteni!

A bónusz-tipp

Fogalmazd meg a célodat! Ha jó a célod, akkor sokkal egyszerűbb lesz motiválnod magadat! Persze mindenképpen oszd meg a tervedet és a céljaidat a háziorvosoddal.

Tervezd el, hogy mennyit is szeretnél edzeni hetente. Még ha ez kevesebb is annál, mint amennyit az év többi részében edzel, akkor is sokkal több, mint ha csak a fenekeden ülnél.

Karácsonyi hízás
A karácsonyi ünnepek többek között a családi és baráti összejövetelek ideje is. Ezzel együtt pedig ínycsiklandó kísértések időszaka is. 9 tipp, hogy elkerüld!

Mennyit is kell edzened?

Ahelyett, hogy azon siránkozol, hogy mennyit szedtél fel, sokkal jobb, ha a tettek mezejére lépsz.

A legoptimálisabb súly elérésének érdekében szánj naponta 30 percet valamilyen aktív tevékenységre. Akár le is bonthatod ezt a 30 percet, mondjuk háromszor 10 percre – reggel az iskoláig sétálsz, délután a kutyáddal mész egy kört, utána pedig a városban gyalogolsz egyet.

Ráadásul az ünnepek alatt úgy is kipihented magad, így még nagyobb energiával állhatsz neki az edzéseknek. Ez pedig akár az egész évre meghatározhatja az új mozgási szokásaidat.

Tehát – csak állj fel, és mozogj!

(KamaszPanasz - Gy. A.)

Kapcsolódó cikkek