karácsony
#Táplálkozás

Karácsonyi hízás: 9 tipp, hogy elkerüld!

2022.12.22.
1 perces olvasási idő

A karácsonyi ünnepek többek között a családi és baráti összejövetelek ideje is. Ezzel együtt pedig ínycsiklandó kísértések időszaka is.

Az ünnepek alatt felszedett kilók a zsírban és a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztásának következményei. A jó hír az, hogy mindaddig lelkiismeret-furdalás nélkül élvezheted ezeket az összejöveteleket, amíg mértéket tudsz tartani. Tippjeink segítenek, hogy az ünnepek alatt is sikerüljön egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkoznod, hogy az új évet ne fogyókúrával kelljen kezdened.

1. Sose menj éhesen az ünnepi összejövetelekre

Mielőtt elindulnál, kapj be egy-két könnyű falatot! Az olyan proteinekben gazdag ételek, mint a túró, a mogyorófélék vagy a csirke segítenek abban, hogy később csak keveset egyél. Ha eleve nagy étkezésre készülsz, vagy gyakran mész el a büféasztal mellett, az könnyen „túlevéshez” vezethet.

2. Töltsd fel magad rostokkal

Olyan előételt válassz, amely segít abban, hogy meglegyen az ajánlott napi 5-10 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztásod!

3. Csak kisebb adagokat fogyassz

Ez különösen megszívlelendő a svédasztalos vacsorák esetében, amikor az ember hajlamos sokféle karácsonyi hízásételt megkóstolni. Azokkal kezdj, amit mindenképpen meg szeretnél kóstolni, és ezekből is csak keveset szedj a tányérra!

4. Csak lassan

Gyakran hajlamosak vagyunk gyorsan elfogyasztani az ételt. Így nem jut időnk arra, hogy észleljük, ha már jól laktunk. Egyél lassabban, és élvezz minden egyes falatot! Így kisebb az esély arra, hogy többet fogyassz annál, mint amire ténylegesen szükséged van.

5. Kerüld a gyorsételeket

Ne engedd meg magadnak, hogy az ünnepekre és a pihenésre hivatkozva elcsábulj a gyorséttermek kínálatának. Inkább még az ünnepek előtt fagyasszátok le a megmaradt ételeket, amelyeket gyorsan kiolvaszthattok, amikor egy kis pihenésre vágyik a család az ünnepek alatt.

6. Ajánld fel, hogy viszel alacsony kalóriatartalmú harapnivalót a partira

A vendéglátónak is örömet okozol ezzel, és Te is biztos lehetsz benne, hogy legalább egy egészséges fogás lesz a bulin!

7. Legyél reális

Ne akarj az ünnepek ideje alatt diétázni! A cél a súlymegtartás legyen!

8. Figyelj oda arra, mit iszol az ünnepek alatt

Az alkoholfogyasztás minimalizálása sok betegségtől óvhat meg, a koktélokban lévő hatalmas kalóriamennyiségről nem is beszélve. Helyettük fogyassz inkább ízesített, kalóriamentes vizet, almafröccsöt vagy zöldséglevet.

9. Testmozgás

Keresd meg a napi testmozgásra a lehetőséget! Sétálj, korcsolyázz a barátaiddal, ha van hó, menjetek szánkózni, hógolyózni! A testmozgás nemcsak a fölös kilóktól szabadít meg, de jó stresszoldó is!

(KamaszPanasz)