túlsúly
#Táplálkozás

Egyre kevesebben aggódnak a túlsúlyuk miatt

2012.05.21.
2 perces olvasási idő

Felmérések szerint a társadalom a fejlettebb országokban rohamléptekben halad a kóros elhízás felé, igen aktuális téma az elhízás világnapján.

A legfejlettebb nyugati országokban, például az USA esetében, de már Magyarországon is jellemző kiugróan magas az elhízottak és túlsúlyosak száma.

Más, egyéb népbetegségekkel (diabétesz, magas vérnyomás és koleszterin) együtt ez azt eredményezi, hogy a társadalom egészégi állapota meredeken ível lefelé, ez pedig leginkább a mozgáshiányos életnek és a helytelen étkezésnek tudható be. Az egészségügyi szervezetek vészjelzései és felvilágosító kampányai süket fülekre találtak.

Egy nemrégiben lezárult hosszabb távú tanulmány szerint, egyre kevesebben törődnek a testsúlyukkal vagy nem érdekli az embereket a fogyás szükségessége. Mivel a túlsúlyegy sor betegséghez vezethet (szív- és érrendszeri, diabétesz), valamint az általános egészségi állapotot rontja le alaposan, ezért mindenképp szükséges komolyan venni a problémát. A megkérdezettek túlnyomó többsége arról számolt be, hogy egyáltalán nem nézi, hogy mit eszik (nem számolja a kalóriákat), míg mások beismerték, hogy nem tesznek semmit a plusz kalóriák ledolgozásának érdekében.

Az elhízás mértékét az életmódom és a táplálkozáson kívül a munkával töltött idő is befolyásolja, egyre szélesebb rétegek végeznek egész nap tartó, ülő munkát. Ami szintén nem kedvező, idő hiányában pedig egészségtelen gyorsételeken élnek, valamint keveset mozognak, ráadásul aggasztó módon egyre többen nem tartják magukat túlsúlyosnak, pedig testtömeg indexük alapján indokolt lenne a fogyókúra (nem csoda, hiszen ha a többi ember is hasonlóan kövér, akkor az egyén nem látja magát kilógni a sorból).

Vajon az ár vagy az íz a döntő élelmiszer vásárlásakor?

Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben sajnos az ár lépett az első helyre fontossági sorrendben, többnyire az íz a második, míg az étel egészséges mivolta pedig a sokadik szempont lett, sokak számára. Sokan alábecsülik az egészséges testsúly fontosságát, állítják a szakértők.

Ez az aggasztó trend többféle úton is károsan hat, a társadalom egyre nagyobb része elfogadja és normálisnak tartja a teltebb alakot, valamint ez rossz példával szolgál a gyerekek előtt is, nincs egészséges példaképük és önértékelésük. Sokan nem nézik az élelmiszerek címkéit, (elég, ha az étel látványos, színes, ízletes), az hogy egészséges is legyen, az már kevésbé számít. Nem eléggé öntudatosak az emberek (vagy nem tehetik meg), hogy egészséges étrenden éljenek.

Fogyókúra

Az emberek általában hamar csalódottak lesznek és feladják, mindez a rövidtávon, hihetetlen eredményeket ígérő fogyókúrás készítmények, megoldások miatt van. Az igazán hasznos, hosszú távú megoldások áldozatot (idő, energia, kitartás) követelnek és ez sokak számára kényelmetlen, így idő előtt feladják. Az első nehéz lépés azzal kezdődik, hogy be kell ismerni, hogy igenis túlsúlyos vagyok (már ez sokak számára kihívást jelent), a második lépés az elhatározás, hogy ezen változtatni akarok, a harmadik pedig a kivitelezés. Mint minden komoly erőfeszítést és odafigyelést igénylő cselekvésnél, itt is fejben dől el a dolog, akarom-e vagy sem.

Aki úgy érzi, hogy nincs minden rendben a testsúlya körül, az üljön le és gondolja végig a következményeket: betegen és ön sajnálkozva akar tovább élni vagy veszi a fáradtságot és tesz a probléma ellen.

(N. L.)