evés
#Táplálkozás

Egyél lassan, könnyebben fogysz!

2016.06.12.
1 perces olvasási idő

A bikiniszezon közeledtével sokan lehetetlennek tartják a fogyást. Emiatt sokszor a csodaszerek és az expressz megoldást kínáló eljárások felé fordulnak - pedig rosszul teszik! A kilók leadása valóban nem egyszerű feladat, viszont tudatossággal, és egy-két praktikával biztos eredményre számíthatsz. Tudtad, hogy például lassú tempójú evéssel jóval hamarabb jelentkezik a telítettség érzése?

Ezt a megszokott, tempósabb falatozás mellett észre sem veszünk. Hihetetlen, pedig igaz: lassabb evéssel törvényszerűen kisebb mennyiségű ennivalót lapátolunk magunkba, s így a fogyás sem foghat ki rajtunk. Anyáink és nagyanyáink intelme – mely szerint ajánlatos alaposan megrágni és csak azután lenyelni a falatot – így új értelmet kapott.

Kutatások által bizonyított tény

Görög és angol táplálkozáskutatók közös tanulmányukban megállapították, hogy minél hosszabb időt szánunk az étkezésre, annál hamarabb tapasztalhatók a jelei a jóllakottságnak, s annál hamarabb hagyjuk abba a táplálkozást.

A kutatók két napon át kínáltak 17 férfinek hajszálpontosan adagolt jégkrémeket. A férfiaknak az első napon öt percen belül, míg a másodikon 30 percen belül kellett elfogyasztaniuk a hűsítő édességet. A fagylaltozás után minden esetben három és fél órával vérmintát vettek a résztvevőktől, hogy az abban található, emésztési célokat is szolgáló hormonok koncentrációját is meg tudják mérni.

A GLP-1 és a PPY elnevezésű, az étvágynak gátat szabó hormonok azon férfiak szervezetében szabadultak fel nagyobb mennyiségben, akiknek több idejük volt az édesség elfogyasztására. A megfigyelés teljes ideje alatt a lassú tempójú étkezés során 40-, illetve 27-szer nagyobb mennyiségben mutatták ki e hormonok jelenlétét, mint a habzsolás során.

„Igaz, hogy a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a gyors evés túlzott kalóriabevitelhez és általa elhízáshoz vezethet, életvitelükből, munkájukból és megszokásaikból adódó helytelen beidegződéseiktől ennek ellenére csak nehezen képesek megszabadulni. Manapság sokkal több a túlzottan gyorsan étkező ember, mint bármikor is a múltban” – mondja Alexander Kokkinos, az Athéni Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

A tanulmány megállapításától azt várja a görög kutató, hogy felhívja az emberek figyelmét a lassabb étkezésre a stresszel teli hétköznapokon is. Arra, hogy tudatos odafigyeléssel lassítsanak a rágás tempóján, s így nagyobb valószínűséggel kerülhetik el az egyre szélesebb rétegeket érintő elhízást is.

(forrás: Fókuszban a Nő)