túlsúly
#Táplálkozás

A magyarok több mint fele túlsúlyosnak tartja magát

2012.01.29.
1 perces olvasási idő

Egy felmérés szerint a magyarok több mint fele túlsúlyosnak tartja magát. Minden harmadik magyar törekszik arra, hogy fogyjon. A cél érdekében elsősorban az étrendjükön változtatnak.

A Nielsen piackutató vállalat Globális Omnibusz Kutatása rámutat: a magyar felnőtt lakosság több mint fele (52 százaléka) tartja magát kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyosnak. Ugyanakkor a megkérdezettek közül csak minden harmadik (34 százalék) törekszik jelenleg arra, hogy fogyjon - áll a nemzetközi kutatás összegzésében.

A fogyni akaró magyarok túlnyomó része (89 százalék) a fogyás érdekében az étrendjén változtat, 57 százaléka több mozgással vagy tornagyakorlatokkal (is) igyekszik megszabadulni felesleges kilóitól. Fogyást elősegítő tablettát, esetleg más típusú szert a válaszadók 8 százalék említ. Minden tízedik fogyni vágyó diétázik: minimális mennyiségű szénhidrátot, de sok zsírt fogyaszt. Az étrendjükön változtatók közül legtöbben csökkentik a csokoládé és a cukor fogyasztását, aztán a kevesebb zsír következik, majd több természetes, friss élelmiszert fogyasztanak.mérleg

Egyharmadnál magasabb azok aránya, akik ugyan nem esznek mást, mint eddig, de kisebb mennyiséget fogyasztanak. "Egyre többen törekszenek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, amit igazol, hogy sokak vásárlási szokásai eltérnek a korábbiaktól" - mutatott rá Melisek Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Az egészséges étrend kialakítására tett törekvések tekintetében a felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett magyar fogyasztók háromnegyed része kisebb-nagyobb gyakorisággal vesz jódozott sót, és kétharmad azok aránya, akik teljes kiőrlésű vagy magas rosttartalmú lisztből készült termékeket szereznek be.

Szintén elterjedt a probiotikus vagy acidophilus baktériumot tartalmazó joghurt, valamint a csökkentett koleszterintartalmú étolaj és margarin vásárlása (a megkérdezettek 44, illetve 43 százaléka tesz így). Míg a kutatásban részt vevő magyarok 52 százaléka gondolja magát túlsúlyosnak, addig a britek 64, az írek és spanyolok 63-63, a belgák 62 százaléka értékeli túlsúlyosnak önmagát. A fogyókúrázók aránya viszont eltér: Magyarországon az összes megkérdezett mindössze 34 százaléka fogyókúrázott a megkérdezés időpontjában, viszont a kontinens átlaga 46 százalék.

Ebből a szempontból "Európa-bajnokok" az osztrákok 53 százalékos aránnyal, utánuk az észtek következnek 52, majd a britek, csehek és írek 51-51 százalékkal. A kutatás során 56 országban, köztük Magyarországon több mint 25 ezer internethozzáféréssel rendelkező fogyasztót kérdeztek meg.

(mti)

Kapcsolódó cikkek