túlsúly
#Betegségek

Tiniknél is szívproblémát okoz a túlsúly

2012.09.19.
1 perces olvasási idő

Régebben még csak amerikai betegségnek tekintették a túlsúlyt, ám manapság sajnos egyre ijesztőbb számban mind több fiatal felnőtt, illetve kamasz válik előbb elhízottá, majd túlsúlyossá hazánkban is. Az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás és a rendszeres testmozgás hiánya okolható leginkább a jelenségért.

A fiataloknak is lehet szívproblémájuk

A túlsúly nagyban hozzájárul az erek károsodásához, és szívproblémákat is okozhat. Noha az említett korosztály ezt hallva általában csak legyint, nemrég került napvilágra egy olyan kutatás eredménye, amely azt bizonyítja, hogy a túlsúlyos fiataloknak is lehetnek komoly szívproblémáik, mégpedig akár bármiféle előjelek, tünetek nélkül.

Már fiatalon károsodik a szív

A kutatás során a tudósok 97 olyan fiatalt vizsgáltak meg (normális testalkatúakat, elhízottakat, illetve túlsúlyos tiniket), akik egyáltalán nem tapasztaltak szívpanaszra utaló tüneteket. A kutatás bebizonyította, hogy a túlsúlyos fiataloknál a szív jelentősen károsodott: megvastagodott a szívkamrák fala, és ritmuszavar lépett fel. A kutatás viszont azt is bizonyította, hogy súlyvesztés mellett visszafordíthatóak ezek a betegségek.

A kutatást végző koszovói egyetem professzora kijelentette, hogy az iskolában többet kellene foglalkozni az egészséges életmódra neveléssel, táplálkozással és mozgással. Így csökkenhetne a túlsúlyos tinik száma, akikre felnőtt korukban súlyos egészségügyi problémák várhatnak.

Vizsgáltasd meg a szívedet!

Ha túlsúllyal küzdesz, mindenképpen keress fel egy orvost, illetve érdemes megnézetned a szíved, hiszen jobb hamarabb kiszűrni az esetleges bajt! Sohasem késő változtatni, elkezdeni egészségesen élni. Orvos, dietetikus segítségével olyan étrendeket is összeállíthatsz, ami mellett nem kell éhezned. Keress a lakóhelyedhez közel egy sportpályát, edzőtermet, vagy irány a park egy kör futásra!

Kérdéseiddel fordulj nyugodtan a KamaszPanasz orvos csapatához, akik minden kérdésedre készségesen válaszolnak.

(Gy. R. - medicinenet.com)

Kapcsolódó címkék

szív