Betegségek, szív

#Betegségek #szív

31 db cikk a témában

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik
#szívroham
2023.03.10.

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik

A szokatlan mellkasi érzésnek sokféle oka lehet. Egy váratlan helyzet izgalma, érdekes találkozás miatti felfokozott várakozás, vagy iskolai felelés előtti, alatti, esetleg tanári, szülői számonkérés okozta idegesség. Sokan gondolják azt, hogy egy kamasz erős szívdobogásának az említetteken kívül aligha lehet más magyarázata. Holott akár szívroham is jelentkezhet éppen ezekkel a tünetekkel, amikor különös mellkasi nyomást tapasztalsz. Egy ilyen esetről van szó az alábbi történetben.

8 tény a vérnyomásról
#vér
2022.10.21.

8 tény a vérnyomásról

Öröklődik a magas vérnyomás? Befolyásolja vérnyomásunkat a túlsúly? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk kávét? Sok kérdés merül fel a vérnyomással kapcsolatban, amelyeket dr. Telegdy Margit, belgyógyász válaszol meg.

#fog
2021.10.30.

Az elhanyagolt fogazat veszélyes következményei - Gondoltad volna?

Közismert, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Dr. Bajusz Örs, parodontológus fogszakorvos az elhanyagolt fogazatot is a kockázati tényezők közt említette.

#szív-érrendszer
2021.05.25.

Egyre több fiatalt érintenek a szív- és érrendszeri betegségek, mégis kevesen mennek szűrésre

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak, ráadásul a koronavírus-fertőzés is súlyosabb lehet az ilyen alapbetegséggel küzdők esetében. Sőt, a közvélekedéssel ellentétben ez már nemcsak az idősek betegsége, hanem évről évre egyre több fiatal felnőtt is érintett. Éppen ezért a Dr. Rose Magánkórház Magyarországon egyedülálló szűrőcsomagot vezetett be, melyben egyszerre vizsgálják a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

#szív
2019.03.20.

A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké

Ha bármilyen betegség következtében romlik a szív teljesítménye, szívelégtelenség alakul ki, egy új vizsgálat igazolta, hogy a női szív ugyanolyan mértékű károsodás esetén is jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint az erősebb nem tagjaié.

#hipertónia
2018.08.31.

Hipertónia fiatal korban

Kedves Szakértő! Végzős egyetemista vagyok, és nemrég állapították meg, hogy hipertóniám van. A vérnyomásom: 140/100. Azt hiszem, ez meglehetősen magas. Az elmúlt néhány hétben eléggé magam alatt voltam: egy influenzával kezdődött, ami azóta megfázásba ment át. A torkomban sok váladék gyülemlett fel, s azt hiszem, ennek a parlagfű-allergiám az oka. Ehhez jönnek még az élet egyéb stresszes helyzetei, s azt hiszem, ezek miatt érzem magamat gyengének és levertnek.

#vér
2015.01.16.

Hormonális betegségek is okozhatnak alacsony vérnyomást

A legtöbben csak legyintenek, ha a közelükben valaki a túl alacsony vérnyomásáról panaszkodik. Tény, hogy így lényegesen kisebb például a stroke kockázata, azonban a mindennapos kellemetlenségek mellett – szédülés, álmosság – az alacsony vérnyomás is komoly betegségekkel járhat.

#vér
2014.10.03.

Hogyan működik a transzfúzió?

A transzfúzió naponta életeket ment. Vérátömlesztést azoknál alkalmaznak, akik megsebesültek, műtétre volt szükségük, akiknek a rákos megbetegedésük miatt kezelése volt szükségük, valamint azoknál, akik olyan betegségben szenvednek, amely a vérükkel kapcsolatos, amilyen például a sarlós vérszegénység.

#vér
2014.10.01.

Mi az a transzfúzió?

A transzfúzió, azaz a vérátömlesztés egy viszonylag egyszerű orvosi eljárás, amelyet arra találtak ki, hogy a nagy mennyiségű vérveszteséget pótolni tudják. Ezen kívül még abban is segítséget nyújt, ha valakinek például valamelyik alakos elemből nincs elegendő mennyiség a vérében.

#szív
2014.04.02.

Szívritmuszavar, szabálytalan szívverés

A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott, vagy összevissza ver. Ezek általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt, ritkán az élet végét is.

#túlsúly
2012.09.19.

Tiniknél is szívproblémát okoz a túlsúly

Régebben még csak "amerikai betegségnek" tekintették a túlsúlyt, ám manapság sajnos egyre ijesztőbb számban mind több fiatal felnőtt, illetve kamasz válik előbb elhízottá, majd túlsúlyossá hazánkban is. Az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás és a rendszeres testmozgás hiánya okolható leginkább a jelenségért.

#magas vérnyomás
2012.05.30.

Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében.