szívroham
#Betegségek

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik

2023.03.10.
3 perces olvasási idő

A szokatlan mellkasi érzésnek sokféle oka lehet. Egy váratlan helyzet izgalma, érdekes találkozás miatti felfokozott várakozás, vagy iskolai felelés előtti, alatti, esetleg tanári, szülői számonkérés okozta idegesség. Sokan gondolják azt, hogy egy kamasz erős szívdobogásának az említetteken kívül aligha lehet más magyarázata. Holott akár szívroham is jelentkezhet éppen ezekkel a tünetekkel, amikor különös mellkasi nyomást tapasztalsz. Egy ilyen esetről van szó az alábbi történetben.

A 14 éves amerikai diáklány (Ceirra Zeager) azt hitte, első iskolai bálja és táncpartnere miatt érez nagy izgalmat. De nem! Kezdődő szívrohama jelzett, aminek hátterében veleszületett szívfejlődési rendellenessége állt. Szerencsére időben megtalálták tüneteinek kiváltó okát és Ceirra ma az amerikai szívalapítvány (American Heart Association) képviseletében vesz részt felvilágosító munkában. Ceirra arra bíztatja a kamaszokat, a korszellemnek hódolva ne játsszák el a lezsert, mert bizonyos tüneteket igenis nagyon komolyan kell venni. Tapasztalataiból sok kortársa mellett a fiatalokat ellátó orvosok is okulhatnak, akik közül egyesek olykor maguk is félrediagnosztizálhatják a ritka eseteket!

A 14 éves korában szívinfarktust átélt Ceirra felidézi, hogy mivel meglehetősen magának való kislány volt, akár jogos is lehetett (volna) szíve rendkívüli zakatolása, amikor életében először táncolt egy fiúval. Csakhogy jóval hazaérkezése után se múlt el a mellkasában zajló dübörgés. Még mindig csak arra gondolt, ilyen lehet, amikor egy tinit elöntenek az érzelmek. Az „érzelmi izgalomból” azonban másnap reggelre letaglózó fáradtság lett, meg az a tünet, hogy karját annyira se bírta felemelni, hogy felvegye a blúzát. Segítséget akart kérni szüleitől, de nem jutott el a hálószobájukig. Látása elhomályosodott, fülében forrósághullámok doboltak, majd összeesett. „Előtte még annyit éreztem, mintha elefánt telepedett volna a mellkasomra” – a riasztó emlékek sorában idézi fel azt is, hogy később a kórházban egy orvos elsőre szokásos tini-idegességnek nevezte panaszát. Ám később kiderült, szívroham vitte a földre.

Irány a kórház

Amikor 9 évvel ezelőtt a bált követő reggelen a foglalkozására nézve gyógyszerész apa a földön találta Ceirrát, magához térése után azt kérdezte tőle, induljanak-e rögtön a kórházba, vagy maradhat az eredeti program: testvére születésnapi partija. „Fogalmam sincs, mi bajom lehet, de menjünk a kórházba” – döntött a tini. Ott egyáltalán nem sürgősségi esetként kezelték. Órákig várakozott. Addigra felkarjában erősen égő érzés alakult ki, de fájdalomcsillapítót se kapott rá. Ma, 9 évvel és műtétekkel később már tudja, hogy nőknél a karban jelentkező fájdalom gyakran a szívroham, az infarktus jele.

Ennek ellenére mondta ekkor azt az egyik orvos, hogy minden bizonnyal tinikre jellemző szorongásról lehet szó. „Nagyon elkeserített, hogy talán csak azért mondja, mert velem jött az egész család, s hallotta, miattam maradt el testvérem születésnapi összejövetele”. Azért írjunk egy jó pontot is az orvos számlájára, mert a biztonság kedvéért, megnyugtatásképpen azt javasolta a családnak, menjenek kontrollra egy gyerekklinikára. Ott aztán a vizsgálatok kiderítették, elzáródás van a szívében és a körülötte lévő erekben. Szívkatéterezést végeztek a vérrög pontos elhelyezkedésének megállapítására. És 12 órával azt követően, hogy az első kórházba megérkeztek, már túl is volt a műtéten.

Hamarosan azt is megtudták, hogy az átlagosnál sűrűbb, ragacsosabb a vére és egy lyuk van a szívében. A későbbi vizsgálatok pontosan kimutatták, hogy magas a lipoprotein A szintje, ami azt jelenti, hogy extra mértékben tapadósak nála a vörösvértestek, s ez vérrögképződéshez vezet. Emellett egy veleszületett fejlődési rendellenesség miatt a szíve két pitvara közötti nyílás nem záródott be, ellentétben a többségnél szokásos fejlődéssel. A jelenség neve: patent foramen ovale (PFO). Több hetes kórházi tartózkodás várt rá.

Hét évvel később jött a visszaesés

Extrém erős fáradtságot érzett, amit a Covid-19 pandémia okozta izgalmakra, illetve a tervezett házassága miatti szervezés kiváltotta stresszre fogott. A kardiológus orvos magyarázata kiábrándította ebből. Fel kellett készülnie lelkileg a következő operációra. A nyitott szívműtét során kicserélték a szívrohama alatt megsérült, egyre kevésbé megfelelően záródó szívbillentyűjét. Ez 2 éve (2021 februárjában), pár hónappal az esküvője után történt. A lelki felépülést tartja ma is a legnehezebbnek. „Ilyenkor az ember ödémás, látszik rajta a beavatkozás minden nyoma, mindenféle fájdalomcsillapítóra szorul, nem találja önmagát, alig vergődik el egyik naptól a másikig” – fogalmazott a különben pozitív alaptermészetű Ceirra.

A 23 éves lány bár egészségesen él, szívelégtelenség alakult ki nála. Ez azt jelenti számára, hogy biztonságosan nem tudna kihordani egy terhességet. A saját gyerek nevelése helyett Ceirra most arra fókuszál, hogy másokat neveljen. Terjeszti az üzenetet: „hallgass a testedre, óvd magad, tégy meg mindent az egészségedért".

(Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - Forrás: msn.com)