pánik
#Betegségek

Pánikroham: mit tehetsz a leküzdéséért?

2023.05.13.
2 perces olvasási idő

Noha a pánikbetegséget csak szakorvos diagnosztizálhatja és kezelheti, egyes önsegítő technikák segíthetnek csökkenteni a tüneteit.

A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelések mellett az önsegítő technikák is hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz. Ezek a módszerek állhatnak meditációs gyakorlatokból, önsegítő könyvek olvasásából vagy stresszkezelő gyakorlatok elsajátításából.

Hogyan birkózz meg a pánikrohamokkal?

Az önmagaddal való törődés fontos része a fizikai- és lelki egészséged és a társas kapcsolataid megőrzésének. Ha igazán odafigyelsz magadra, könnyebb lesz megbirkózni a pánikkal, megoldást és egyensúlyt nyújthatnak.

Pánikroham: mit tehetsz a leküzdéséért?Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy próbálj meg egészséges baráti kapcsolatokat kialakítani és azokat megtartani. Bár a pánikrohamban szenvedők a szégyenérzet és a titkolózás miatt gyakran nehezen kérnek segítséget, fontos, hogy biztos támogató háttered legyen, ami barátokból, családtagokból és egészségügyi szakemberekből áll.

Nem ritka, hogy a pánikbeteg depresszióban is szenved, ami tovább erősíti az olyan negatív érzelmeket, mint a reménytelenség, szomorúság és kilátástalanság. Az olyan spirituális gyakorlatok, mint a meditáció vagy az imádkozás sokat segíthetnek, akárcsak az önkéntes munka vagy bármi olyan elfoglaltság, ami értelmet ad az életének, vagy értékesnek érzed tőle magad.

Hasznos önsegítő stratégia a pánikrohamok kezelésére, a rendszeres mozgás. A fizikai aktivitás számos pozitív hatással van a betegségedre: a rendszeres edzés segít csökkenteni a tüneteket, a stresszt, emellett növeli az energiaszinted és az önbecsülésed.

Ma már számos olyan önsegítő könyv kapható, ami a szorongás, a pánik és a depresszió leküzdésére, kontrollálására ad hasznos tanácsokat. Ezek olvasása segít többet megtudni az állapotodról, a lehetséges kiváltó okokról és a kezelési lehetőségekről. Emellett önsegítő és stresszkezelő technikákat is tanulhatsz belőlük, melyekkel csökkentheted a szorongásod, javíthatod az állapotod.

Kerüld a koffeintartalmú élelmiszereket, italokat! Bizonyított ugyanis, hogy ezek fokozzák a nyugtalanságot, a szorongást, és elősegíthetik a pánikrohamok kialakulását.

Számos pszichológiai módszer foglalkozik a negatív gondolatok megváltoztatásával, az önbizalom és önértékelés növelésével, a stresszkezeléssel, ami segít a pánikrohamoktól szenvedőnek abban, hogy sokkal kiegyensúlyozottabban gondolkodjon, viselkedjen.

Hogyan vészelhetsz át egy pánikrohamot?

Pnáikroham közben nem szokatlan a remegés, a légszomj, az izzadás, a gyors szívverés és a mellkasi fájdalom sem. Ezeket számos felkavaró negatív gondolat is kísérheti. Gyakori a félelem a kontroll elvesztése miatt, a megőrüléstől, és haláltól.

Pánikrohamon átesni nagyon nehéz. Mégis vannak olyan technikák, melyekkel könnyebb lesz kontrollálnod ezeket az aggasztó tüneteket. Például sokat segítenek a különböző légzőgyakorlatok, hogy leküzdd a légszomjadat. A relaxációs gyakorlatok (pl. jóga, izomlazító feladatok) is hasznosak, hogy megszabadulj a roham alatt felgyülemlett mentális és fizikai feszültségtől. Emellett jó ötlet elsajátítani olyan technikákat, melyek segítenek legyőzni a negatív gondolataidat, hogy bátran szembenézhess a félelmeiddel.

A naplóírás például hatékony módja lehet annak, hogy megvizsgáld az érzelmeid, jobban megismerd önmagad, miközben egyidejűleg a stresszt is csökkented. Nincsenek szabályok a naplóírásra. Írás közben engedd meg magadnak a teljes önkifejezés szabadságát. Fokozhatod a kreatív kifejezést versek, idézetek, rajzok, képek és más művészeti eszközök beépítésével. Lehetőleg ne cenzúrázd magad, és most ne foglalkozz a helyesírási vagy nyelvtani hibákkal. Tartsd a naplód biztonságos helyen, így biztos lehetsz benne, hogy senki nem fogja elolvasni.

A Pánikroham napló vezetése egy másik hasznos módja lehet annak, hogy kihasználd az írás hatalmát. Egy ilyen napló segít követni a rohamokat és a fejlődésed. A pánikrohamok leírásával, és nyomon követésével felismerheted a mintákat a szorongásodban, a pánikot kiváltó tényezőket, és azokat a módszereket, amelyek ténylegesen segítenek az adott pillanatban.

(KamaszPanasz - Gy.Z. - about.com)