önkéntesség
#Lélek

Önkéntes munka: miért jó?

2012.04.19.
6 perces olvasási idő

Az önkénteskedés kezedbe adja a lehetőséget, hogy életeket változtass meg, beleértve a tiédet is. Ha felkavarnak a hírek, amely épp egy környezeti katasztrófáról, vagy egyéb szörnyűségről szólnak, akkor az önkéntesség neked való!

Valószínűleg már sétáltál el olyan emberek mellett, akik az utcán élnek, vagy hallottál már olyan családról, akik a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek. Sőt, biztos olvastál már olyan emberekről is, akik egy természeti katasztrófa után kerültek nehéz helyzetbe. Vagy az is lehet, hogy téged az erdők védelme és a folyók tisztábbá tétele érdekel leginkább. Önkéntes munkával te is kiveheted a részed a többnyire országos méretű vagy globális problémák megoldásából. Hogy miért jó? Lehet, hogy szeretnél segíteni és pénzadományt gyűjteni vagy adni, de ha ezt nem engedheted meg magadnak, akkor a legjobb, ha az idődet áldozod fel.

A legjobb módja az emberek megismerésének

Az önkéntesség során rengeteg, veled hasonlóan gondolkodó emberrel ismerkedhetsz meg. Az önkéntesség alatt nem csak segítesz, de új barátságokat is köthetsz fiatalabb, veled egykorú vagy idősebb emberekkel is. Továbbá olyan kapcsolatokat építhetsz ki, amelyek később szakmai gyakorlatod, vagy a jövőbeli munkád során jól jöhetnek.

Segíteni másoknak - amikor a leginkább szükségük van rá - része kell, hogy legyen az életünknek. Hiszen bármikor velünk is történhet hasonló. Ezért is van, hogy több iskolában az önkéntesség már kötelező a diploma megszerzéséhez.
De ha mi nem a diplománkhoz nélkülözhetetlen kényszerből megyünk el, akkor hogyan, mit tegyünk?

Találd meg a számodra legmegfelelőbbet!

Az iskolával ellentétben, az önkéntesség során a legfontosabb, hogy olyan területet válassz, amely ténylegesen érdekel, és ami szerinted a szabadidőd eltöltésének leghasznosabb módja. Nem tudod, hogy mégis milyen irányokba indulj el? Íme pár tipp:

Segíts a gyerekeknek fejlődni! Az iskola utáni önkéntes programok tökéletesek arra, hogy jobban megismerd a fiatalokat és tanácsadóként segíts nekik. A speciális sportok bajnokságai pedig a beteg vagy sérült gyermekek világába enged betekintést.

önkéntes Legyen más a szünet! Természetesen mindenki várja a pihenőt, de mi van azokkal, akiknek mindezt az utcán kell tölteniük? Önkénteskedj a helyi ételosztóknál, gyűjts játékokat a rászoruló családok számára! Továbbá például karácsonykor minden templom szívesen várja az önkénteseket!

Játssz a menhelyi állatokkal! A legtöbb menhely létezése az önkéntesektől függ. Sokszor ők takarítják, etetik vagy edzik ezeket az állatokat. Ha pénzzel nem is tudod őket támogatni, el tudod vinni sétálni a kutyákat, továbbá a ketrecüket is ki tudod takarítani. Hidd el, hogy örülni fognak neked!

Politikai kampányban való önkéntesség! Ha érdekel a politika, az önkéntesség ezen módja lehetőséget nyit arra, hogy megismerd, hogyan is működnek a dolgok. Ilyenkor nyugodtan kampányolhatsz a választottadnak, legyen szó a polgármesterről, vagy a körzeti jelöltről.

Segíts a környezetednek! Csatlakozz egy környezetvédő egyesülethez és menjetek el együtt megtisztítani egy patakot vagy egy erdőt! Vegyél részt a helyi takarító napokon! Ha azonban úgy érzed, hogy a hegyoldalon való fel-alá járkálás nem neked való, továbbá úgy érzed, nem tudnál nehéz fákat mozgatni, akkor az irodában is kérhetsz munkát.

Segíts az egészségügyben! Szinte mindannyiunknak volt már, vagy van olyan ismerőse, aki valamilyen komoly betegséggel küzd, például HIV-vel, rákkal vagy cukorbetegséggel. Ha úgy gondolod, változtatnod kell, mindenképpen keresd fel a helyi vöröskeresztet vagy a Máltai szeretetszolgáltot, és kérdezd meg, hogy miben segíthetnél!

Ha netán több alternatíva is megtetszett, a legjobb, ha kombinálod őket! Például ha szereted a gyerekeket és a művészetet, akkor egyeztess a helyi vöröskereszttel, és látogass el a helyi kórházba, vagy menj el rászorulókhoz, és tarts nekik rajz vagy festő órákat!

Találd meg, mi illeszkedik bele a napirendedbe!

Miután megtaláltad azt a dolgot, ami tényleg érdekel, itt az ideje annak, hogy eldöntsd, mennyi időt szánsz rá! A helyi szervezetek nagy része, például a menhelyek, vöröskereszt stb…, általában egy fix időkeretet ad önkénteseinek hetente vagy kéthetente.

munkaDe mi van akkor, ha a tanulás, a sport vagy egyéb hobbi közbeszól, és egyszerűen nem tudsz ott lenni mindig? Nos, a legnagyobb szervezetek többsége akár egy napos munkákat is ajánl. Ilyen például az ételosztás, a takarítás, a kutyasétáltatás, szóval, ha számodra csak ez a gond, mindenképpen beszélj a vezetőjükkel, és biztosan megtaláljátok a lehető legmegfelelőbb módját a segítségnek!

Ha azonban több az időd, heteket, hónapokat sőt, akár egy egész nyarat is eltölthetsz önkéntes munkával! Ezek az úgynevezett önkéntes szolgálatok, melyek alternatív programot kínálnak az egész nyaradra! Ezeknek az önkéntes heteknek, munkáknak a nagy előnye, hogy időről időre látod a célt és az eredményt, amely akár még jobban ösztönözhet. Továbbá, mivel hosszú időt töltötök együtt, az ott lévő emberekkel nagyon jó barátságba kerülsz, a többi önkéntessel pedig szoros barátság fog kialakulni. Ha pályázol, a helyzeted még jobb! Ekkor ugyanis (csak a hosszú távúnál) fizetik az utat – ha messzebbre kell menni - és a megélhetés költségeit, így neked semmi más dolgod nincs, csak az ottani dolgokkal foglalkozni!

Terjeszd ki a látóköröd!

Az önkéntesség nagyon jó arra, hogy új tudásanyagot szerezzünk az életről. Így például megtanulhatunk csapatban dolgozni, vagy célokat kitűzni és azokat egy időn belül elérni. Továbbá a legjobb módja annak is, hogy megtudjuk, miben vagyunk a legjobbak, és mit élvezünk a leginkább. Így tehát az önkénteskedés abban is segíthet, hogy eldöntsd, milyen irányba szeretnél menni felnőttként!

Az önkéntesség továbbá megtanít arra, hogy mi az a felelősség. Az emberek és a természet ugyanis tényleg nagyon sokban függnek tőled! Továbbá segíthet megérteni azokat az embereket, akik valami miatt mások, mint te. Így például a mozgássérülteket, a fogyatékkal élőket, az öregeket vagy a beteg gyerekeket. Tehát az egész világszemléletedet is megváltoztathatja, pozitív értelemben.

Érezd jól magad!

Fontos, hogy jó érzéssel töltsön el az, amit csinálsz! Ne feledd, ezáltal kicsit a kezedbe veheted az irányítását a dolgoknak, és te is tehetsz azért, hogy az élet jobb és szebb legyen. Amikor több ember sorsa függ tőled, akkor a te gondolkodásod is megváltozik, továbbá magadra is másként nézel. Büszke vagy magadra, hogy elértél valamit, amivel nem csak magadnak segítettél. Lényegtelen, hogy ez most 1 millió forint adomány a rákkutatásáért, vagy éppen egy váltófutás. A szándék ugyanaz, csak az eszközök másak.

Az önkéntesség továbbá remek módja annak, hogy átértékeld az életedet. Sokszor úgy érezzük, az egész világ ellenünk fordul, ha a jegyek nem sikerülnek túl jól, vagy a szüleinkkel nem találjuk a közös hangot. És persze természetesen a maguk módján ezek is nagyon fontos problémák, de néha hátra kell lépnünk egy lépést, és meglátni, hogy a mi problémáink sokszor egészen egyszerűen eltörpülnek azoké mellett, akiken segítünk. Ezért is nagyon hasznos az önkéntes munka, ugyanis más embereket, más élethelyzeteket látunk, mint a miénk. Így talán a mai rohanó világban tényleg tudunk a másikra fókuszálni, és megérthetjük, hogy a mi segítségünk is igenis jelentős a világban.

Végül pedig az önkéntesség segít elűzni az unalmat! Az önkéntesség ugyanis elfoglaltságot ad, hogy ne legyen egyetlen unalmas perced se!

Az előnyök – példamutatás

Ha önkéntes munkát végzel, akkor az számtalan előnnyel jár. A főiskolán, egyetemen, plusz pontként számolhatják, továbbá egyes állásoknál is előnynek számíthat. Természetesen az önkéntességnek nem ez a fő célja. Ha te csak azért csinálod, mert kötelező, vagy, hogy másképp vélekedjenek rólad, nem fogod élvezni, és az egész veszett fejsze nyele. Viszont, ha szívvel lélekkel csinálod, akkor az mások felé majd azt mutatja, hogy megbízható vagy, és tudsz felelősséget és kötelezettséget vállalni.

Az önkéntesség továbbá a főiskola, egyetem és a munkaadó számára is azt sugallja, hogy hajlandó vagy tenni egy bizonyos cél érdekében. Jelen esetben azért, hogy a világ jobb legyen. Az erőfeszítéseid, hidd el, értékelni fogják! Nem az számít, hogy mennyi pénzt áldozol rá, hanem hogy milyen szándékkal teszed, amit teszel!

Hol jelentkezhetek?

Miután eldöntötted, hogy mit szeretnél csinálni, és mennyi időt szeretnél rászánni, itt az ideje, hogy megtaláld a módját, hogyan is lehetsz önkéntes.

Szerencsére rengeteg választási lehetőséged van. Kereshetsz az interneten, vagy a helyi telefonkönyvben is, önkéntes címszó alatt. Közvetlenül felhívhatsz egy szervezetet és megkérdezheted, hogy van-e önkéntes munka a te környékeden. Megkérdezheted barátaidat, szüleidet, nem tudnak-e valamilyen lehetőségről, továbbá nem árt, ha megnézed az iskolád vagy a könyvtárad hirdetőtábláját. Sőt, az ifjúsági irodák is nagy segítséget nyújthatnak neked. Hidd el, megéri naphosszat csak keresgélni, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő munkát.

Ha felhívsz egy központot, akkor valószínűleg egy önkéntes koordinátorral fogsz majd beszélgetni. Hogy ne érjen váratlanul, már a telefonhívás előtt, magadban válaszold meg a következő kérdéseket:

• Miért szeretnél önkéntes lenni annál a szervezetnél?
• Mit tudsz a szervezetről?
• Hetente mennyi időt tudsz az önkéntes munkára szánni?
• Milyen területek érdekelnek?
• Van valamilyen különleges képesítésed, képességed?
• Milyen könnyen tudsz eljutni az önkéntes központig?

A legtöbb helyen interjút fognak kérni. Ettől egyáltalán nem kell megijedni, ezek teljesen normális, általános interjúk. Ez mindösszesen csak azért kell, mert szeretnének veled szemtől szembe találkozni, és ha netán még nem tették fel a fenti kérdéseket, akkor majd az interjún teszik fel.

Legyen szó telefonos, vagy személyes interjúról, soha ne felejts el megkérdezni pár dolgot, amely számodra fontos. Például:

• Mit várnak el tőlem, ha én önkéntes leszek ennél a szervezetnél?
• Milyen tréningen vagy tanfolyamon fogok részt venni?
• Hány önkéntes van ezen a területen a szervezetnél?
• Hetente vagy havonta hány óra önkéntes munkát várnak el tőlem?

Továbbá kérheted, hogy az első munkád előtt vigyenek el egy olyan helyre, ahol más önkéntesek már dolgoznak, hogy pontosan lásd, mi is a munka és, hogy felkészülj rá.

Hidd el, ez egy tökéletes együttműködés lehet – te kedveled a szervezetet, hisz megmutatja, mit kell csinálni, a szervezet pedig kedvel téged, mert megcsinálod azt. Ha pedig tényleg szereted azt, amit csinálsz, az önkéntesség a lehető legjobb időtöltés, amit csak el lehet képzelni.

(Cs.B.)