férfivá válás
#Lélek

A fiúk és a férfivá válás nyomása

2017.10.29.
2 perces olvasási idő

Az, hogy a férfiak bebizonyítsák férfiasságukat már a történelem előtti időszakokban is jellemző szokás volt! Gondoljunk csak bele! Már a barlanglakók is mind a legokosabb, a leggyorsabb, vagy a legerősebb akart lenni. Hogy is csinálták ezt? Rámenősek voltak, megpróbáltak másokat félreállítani a harcban, kockázatot vállaltak… és a sort naphosszat folytathatnám.

A „verseny” napjainkban sem állt meg. Bár tény és való, hogy némileg átalakult. Sok tini próbál kemény lenni és erősebbnek látszani, mint a másik. Próbálják felülmúlni kortársaikat!

Súlyokat emelgetnek, csak azért, hogy erősebbnek tűnjenek, mint a többiek. Autók, ruhák nyakláncok és egyéb fontos dolgok mutatják, hogy van pénze és stílusérzéke. Belekötnek a gyengébbekbe, csak hogy fitogtassák erejüket. És természetesen úgy tesznek, mintha ők bírnának a legtöbb szexuális tapasztalattal az egész iskolában.

De vajon miért ilyen elterjedt ez a viselkedés?

Miért, különösen a tinédzserek azok, akik erejüket fitogtatják és próbálják mutatni, hogy itt ő

k a menők? Mindezek ellenére azonban e fickók, többsége megpróbálja lenyűgözni az ifjú hölgyeket. Sokszor csak azért tesznek valamit, hogy megmutassák ők erősebbek és különbek, mint a másik fickó.

Biztos sokatokkal előfordult már, hogy fiúkkal voltatok körbevéve, házibuliba stb. Általában ilyenkor mindenki elmondja, hogy hány lánnyal feküdt már le. Te, pedig ha szűz vagy nincs mit tenni, hazudnod kell, hogy te már legalább 10-12 lánnyal voltál. Ez a legcélszerűbb, hisz ilyenkor békén hagynak az esetek 99%-ában.

A „színfalak” mögött

Egy szociológus nemrég írt egy könyvet: A férfiasság változása Amerikában címmel. Ez a könyv végigköveti, hogy az évszázadok és évezredek alatt hogyan változott a férfi ideál. Leírja, hogy hogyan küzdöttek a látszólagosan jó, de egyébként teljesen értelmetlen ideálért. Bár a könyv kimondottan Amerikára van kiélezve, számunkra is érdekes és tanulságos lehet.

„Az emberek mindent csak a kinézetért tesznek… azért vezetnek gyorsan, azért vállalnak kockázatot, hogy lenyűgözzék a másik nem egyik képviselőjét, ezáltal pedig tiszteletet kiváltva embertársaiból!”.- mondja egy szociológus.

Az elvárások nyomás alatt tartanak

A közvetlen környezetünk az – bátyánk, apánk, unokatestvérünk – aki legtöbbször puhánynak vagy gyengének nevez. Ezért mi elkezdjük keresni a módját ösztönösen, hogy erősek és igazán férfiasak lehessünk. Ezt persze más fiúktól fogjuk megtudni. Ezután mindig elismerésre vágyunk. Így természetes, hogy egész életünk során ez az, ami végigkísér minket.

Több fiatal megkérdezése után a legtöbb ugyanazon a véleményen volt. Szinte minden pasi nyomást érez. Egymást mérjük fel, egymást figyeljük. A legtöbb viszont például azért köt bele a másikba, hogy akik körbeállják, hallják, hogy mit mond. Ezáltal próbál magának tiszteletet kivívni. Azonban legtöbbször ilyenkor, még azt a kis tiszteletet is elveszti amit amúgy iránta éreztek.

Az áttörés

Tehát, akkor, hogyan is fessünk pozitív képet magunkról, anélkül, hogy más fickókat nyűgöznénk le?

• Építsünk kapcsolatokat más fiúkkal. Szövődjenek igazi barátságok. Ezáltal valószínűleg le fogod nyűgözni a másikat. Nem kell imponálni, egyszerűen csak segíteni, ha baj van. Hidd el, ha neked lesz szükséged és tényleg igazi a barát ő is fog segíteni!

És mi van a fickókkal? A lányok csak az” igaz” férfit tartják vonzónak?

• A közvélemény szerint a lányok nem törődnek a fiúk versenyével. Ők mindössze egy szerető, érzékeny megértő párt szeretnének. Aki odafigyel rájuk és nem mindig csak magával törődik.

Zárt szoba szindróma?

• Több fiatal is azt mondja, hogy őt már nem nyűgözi le az, ha valaki azzal henceg, hogy ő hány lánnyal feküdt már le. Sőt! Sokkal inkább visszataszítja!

Lányok egy része viszont egy megértő, egy becsületes és egy igazán érzékeny fiút keres. Szerintük jó látni egy fiút sírni. Nos, ez is egy vélemény. De azért jegyezzétek meg! Férfiasnak tűnni nem mindig jelenti azt, hogy férfi vagy!

(Cs.B.)