önértékelési probléma
#Lélek

Hogyan lehet nagyobb önbizalmad?

2017.05.01.
2 perces olvasási idő

Önértékelési problémákkal szinte mindenki találkozik élete során. Vannak társaink, barátaink, ismerőseink, akikkel óhatatlanul összehasonlítjuk magunkat. Tőlünk függ, hogy mit kezdünk ezzel az összehasonlítással: leértékeljük, túlértékeljük magunkat vagy elfogadva a különbségeket bízunk saját képességeinkben.

Önismeret

Igazán az bízhat önmagában, aki ismeri a saját képességeit. Minél mélyebb, alaposabb az önismeretünk, annál jobban ismerjük határainkat és annál inkább képesek vagyunk azokat kitolni.

Lássuk egy egyszerű példát! A barátod mesél neked egy nagyon tuti, új számítógépes játékról. Felcsillan a szemed, mindennél jobban szeretnéd. Még aznap délután meg is veszed a játékot. Azonban bármennyire is töröd magad, nem fut a gépeden. Napokon át rágódsz, újratelepíted, hátha azzal van a probléma, de a játék mégsem megy. Hetek telnek el, mire eszedbe jut, hogy talán a számítógéppel van a probléma. Felismerve számítógéped képességeit, kijavítod a hibát, beszerzel egy új videokártyát és aztán élvezheted munkád gyümölcsét is. Valahogy így működünk mi is.

Lehet, hogy számodra nagyon vonzó az, hogy barátod milyen közvetlenül, lelkesen tud beszélgetni mindenkivel, szeretnéd te is ezt a tulajdonságot. De akárhogyan próbálkozol, nem megy, csak valami mesterséges, ciki dolog sül ki belőle. Hol a hiba?

A nyílt viselkedés mögött más dolgok is megbújnak, előbb ezeket kell fejlesztened magadban. De ehhez őszintén magadba kell nézned, és el kell fogadnod magadat olyannak, amilyen vagy.

Ismerd be a hibáidat és erősségeidet! Mindkettő nehéz, hibáinkkal nem szívesen szembesülünk, erősségeinket pedig nem merjük elismerni, mert önteltségnek címkézzük. De természetesen ez nem igaz. Nosce te ipsum! – azaz ismerd meg önmagad.

Összehasonlítások

Fiatalkorban ez a fajta önismeret különösen nehéz, mert egyik napról a másikra új képességek bontakoznak ki és a testünk is gyorsan változik. Mi a normális? Mi az elvárható? Egyáltalán van olyan, hogy normális? Aki bízik a saját képességeiben, ezeket a kérdéseket fel sem teszi. Tudja, hogy meg fogja oldani előbb-utóbb a felmerült problémákat, még akkor is, ha most nem képes rá. Ez nem önteltség, mert a hibákkal is tisztában kell lennünk. Másokkal való összehasonlítás adhat támpontot, azonban legyünk tisztában a realitással. Ha például olyan barátunk van, aki mindenből kitűnő, akkor hiba lenne feltételezni, hogy ez az egyetlen elfogadható és értékelhető teljesítmény.

Hogyan erősítsd az önbizalmadat?

Hasonlítsd magadat önmagodhoz! Mi az, amit korábban nem tudtál megtenni, most pedig szinte észre sem veszed, hogy megteszed? Esetleg korábban féltél valamitől, amitől most már nem? Kisebb korodban nem mertél még a boltos nénitől sem vásárolni, de ma már útbaigazítást is tudsz kérni idegenektől?

Mi az, amire nagyon vágytál és elérted?

Milyen olyan célod volt életedben, amiért keményen megküzdöttél és sikerült? Fontos, hogy olyan emlékeket keress, ami jó érzéssel tölt el. Sikerült a felvételid? Jó helyezés egy versenyen? Meggyőzted barátaidat valamiről? Minden ilyen emlék nagyon fontos. Ha elbizonytalanodsz, idézz fel ilyen helyzeteket!

Ha kritikus valaki veled szemben, őszinte fülekkel hallgasd. Van az építő jellegű kritika, amit arról ismerhetsz fel, hogy javító szándékkal mondanak el neked. Ha a kritika mögött rosszindulatot hallasz, akkor jobb, ha meg sem hallgatod, nincs szükség romboló kritikára. Az önbizalom igen törékeny, mások rosszindulatú megjegyzései méregként hatnak, nem csak aktuálisan, hanem később is. Önbizalmunkat mi magunk tudjuk a leghatékonyabban rombolni, ha sokszor mondogatjuk, hogy mi mindenre nem vagyunk képesek, milyen csúnyák vagyunk. Kerüld azoknak az embereknek a társaságát, akik ilyen negatív képet közvetítenek.

Miben vagy jó?

Milyen olyan szabadidős tevékenységed van, ami sikerélményhez juttat? Vagy a tanulás terén akad valamilyen különleges képességed? Esetleg sportban? Akármi is az, tedd minél gyakrabban, mert önbizalmadat erősíti, boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehetsz tőle.

Barátkozz, járj társaságba!

Az igazán magabiztos emberek nem magukra, hanem másokra figyelnek, őszintén beszélgetnek. Ezért mindenki hálás, és őszinteséggel és figyelemmel reagál. Mi erősíthetné meg jobban az önbizalmadat, mint az, hogy szeretnek és elfogadnak? Arról nem is beszélve, hogy jobban megismerve társaidat, láthatod, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek megvannak a saját kis hibái.

Gondolkodj pozitívan!

Feküdj le úgy minden nap, hogy keresel legalább három jó dolgot, ami veled történt.

Ha igazán szeretnél magabiztossá válni, önbizalommal telt lenni, akkor időről időre gondold át, hogy mit értél el, és hogy mit szeretnél még elérni. Az önbizalom azt jelenti, hogy bízol a képességiedben, és magabiztosan használod is őket.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)