honvágy
#Lélek

Hogyan birkózz meg a honvággyal?

2016.09.16.
2 perces olvasási idő

Az egyetem elkezdése mindenkinek nagy változást jelent: egy teljesen idegen helyen kell új életet kezdened. Így lehetőséged adódik arra, hogy kicsit eltávolodj a családtól és barátoktól, és tegyél egy nagy lépést az önálló élet felé! Mit tegyél, ha ebben az izgalmas kalandban mégis rád tör a honvágy?

Amikor elköltözöl otthonról, hirtelen minden olyan dolgot hiányolni fogsz, amiknek a jelenlétéhez eddig hozzászoktál: az ágyadat, a szobádat, az állataidat, az otthoni kaját, az érzelmi támogatást.

Hogyan birkózz meg a honvággyal?A következőkben néhány tippet és javaslatot olvashatsz, ami megkönnyíti majd az új környezetbe való beilleszkedést.

Ne zárkózz be!

Az elzárkózás miatt az emberek hajlamosak felnagyítani egy-egy érzést – ez esetben pedig a honvágyat. Menj biztosra, és mindig foglald le magadat valamivel! Vegyél részt különféle szervezetek tevékenységében, csatlakozz klubokhoz, sportolj, vagy szerezz egy részmunkaidős munkát! Ha elfoglalod az elmédet, nem lesz időd az otthonod miatt keseregni!

TIPP Ezért jó az önkénteskedés

Birkózz meg a helyzettel!

Személyiségtől függően más-más módszereket használhatsz, hogy megküzdj a kialakult érzésekkel. Próbáld ki, hogy mi az, ami a legjobban működik neked! Szóval vezess naplót vagy beszélgess valakivel, ez meglátod, segíteni fog.

Vigyél magaddal személyes dolgokat!

Olyasmikre gondolunk, mint a gyerekkori plüssmacid, képek a családodról vagy barátaidról, az otthoni takaród vagy esetleg olyan ételek, amik az otthonra emlékeztetnek (Anyu sütije, lekvár, stb.). Tulajdonképpen tényleg bármi jöhet, amiről kellemes emlékek jutnak eszedbe az otthonodról!

Legyél pozitív és ne aggódj!

Figyeld meg: a pozitív hozzáállás csodákat tesz a hangulatoddal! Néha, amikor az otthoniak miatt aggódsz, az csak ront a kedveden és még inkább fokozza a honvágyadat. Ne feledd: az új emberek a környezetedben nem akarnak majd veled ismerkedni, ha állandóan rosszkedvű vagy!

Akkor beszélj az otthoniakkal, ha jó a kedved!

Nekik is biztosan legalább annyira hiányzol, mint ahogy ők hiányoznak neked. Ha azt kell hallaniuk, hogy nem érzed jól magad az új helyen, még jobban fognak aggódni és hiányolni téged. Ezért akkor beszélj velük többet, ha valami jó történik veled, akármilyen kis pozitív dologról legyen is szó. Így biztosíthatod őket arról, hogy jól megvagy és minimálisra csökkentheted az aggodalmukat.

Fedezd fel az egyetemet!

Járd be az egyetemet és fedezd fel a várost! Keresgélj olyan dolgokat, amiket szívesen csinálnál vagy amikben szeretnél részt venni. Ma már léteznek diákoknak szóló útikönyvek is, amit szintén beszerezhetsz magadnak. Akár barátokra is találhatsz egy-egy ilyen alkalommal!

Használd ki a technikai lehetőségeket!

Az internetnek köszönhetően rengeteg módszer van a kapcsolattartásra. Videochat, üzenetek, stb. Ha valami különlegeset szeretnél, akkor egy kézzel írt levél, képeslap vagy egy csomag az chateléshez képest sokkal több érzelmet tud kifejezni. Szintén nem ajánlott, hogy túl sokat telefonálj haza – egy héten elég legfeljebb egyszer vagy kétszer! Vélhetően a legutolsó dolog, amit akarsz, az az, hogy úgy érezd, kimaradsz valamiből – a telefonálgatások viszont pont ezt erősítenék meg!

Figyelj az egészségedre!

Amikor betegnek érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk még többet az otthonunkra gondolni és a családunk után vágyakozni. Azonban ha az egyetemen vagy, neked kell gondoskodnod magadról! Éppen ezért próbálj meg vigyázni az egészségedre és lehetőleg elkerülni a betegségeket: étkezz megfelelően, igyál sok vizet és aludj eleget!

Emlékezz arra, hogy az, hogy elköltözöl otthonról, csak egy lehetőség. Nem muszáj menned, ezért ha gyakran szenvedsz a rossz hangulatod miatt, érdemes átgondolnod a hazaköltözést; inkább várj addig, amíg tényleg felkészültél rá!

De ne feledd: ez egy olyan tapasztalat, amit mindenkinek át kell élnie az élete folyamán!

(KamaszPanasz - B.Cs.)