blogírás
#Lélek

Miért jó naplót és blogot írni?

2020.11.20.
1 perces olvasási idő

Milyen romantikus, amikor az unoka megtalálja a nagypapa régi szerelmes leveleit vagy éppen az ezer éves naplóját. És akkor kiderül: a nagyszülők is voltak fiatalok, tele kétséggel és reménnyel és persze olyan kalandokkal, amiről elfelejtettek mesélni az unokáknak. Miért írjunk mi naplót? Mi a különbség a napló- és blogírásban?

Challenge! Kihívás!

Ha korábban nem írtál naplót, akkor itt egy kihívás számodra: mostantól 30 napon át minden este írj le pár gondolatot a naplódba. Bármit, ami jól esik. Ne foglalkozz azzal, hogy a naplót minden Miért jó naplót és blogot írni?nap, hosszú évekig írd – ez a nagyszabású terv csak elriaszt a feladattól. Csak egy hónapig kell esténként pár percet önmagadra fordítanod.

Miért jó naplót írni?

  • Összerendezi a gondolataidat. Jobban megismerheted önmagadat, hogyan gondolkodsz önmagadról és másokról. Különösen akkor, ha visszaolvasod a régen írt dolgokat.
  • Segít elmélyedni és lelassulni. Erre azért van szükségünk, mert nagyon gyors világban élünk. Nem ahhoz van szokva a szervezetünk, hogy mindent most azonnal megtudjunk, postoljunk, vagy google-zunk. A kapott ingereknek le kell ülepedniük, át kell őket dolgoznunk, meg kell emésztenünk.
  • Segít emlékezni. Mivel annyi minden történik velünk, az apróságok felett könnyen elsiklunk. Emlékszel arra, hogy tavaly télen matek órán milyen jót nevettél a padtársaddal? Valószínűleg nem. De milyen jól jön a napló, mert segít feleleveníteni olyan dolgokat, amit már régen elfelejtettél.
  • A naplóírás megnyugtat és elgondolkodtad. Ha konfliktusunk van valakivel, akkor hajlamosak vagyunk hirtelen felindulásból bírálni, mivel a másik szemszögét nehezen vesszük át. Viszont írás közben újra átgondoljuk a helyzeteket és a feszültség egy részét le is tudjuk rakni.
  • Őszinte lehetsz. Olyan sok embernek akarunk megfelelni az életünkben. Van úgy, hogy a barátoknak sem merjük teljesen önmagunkat adni, attól tartva, hogy elutasítanak. De ezt önmagadnak írod, így igazán önmagad lehetsz, nem kell tartani senki bírálatától. Mélyebben megismerheted saját magad, ezáltal a hétköznapokban is tudatosabbá válhatsz.
  • Fogalmazás gyakorlása. Segít összerendezni a gondolataidat, így később, ha a véleményedet kell másokkal megosztanod, sokkal könnyebben fogod magad kifejezni.

Blogolás

Alapvető különbség a két írás között, hogy az egyiknek van közönsége, míg a másikat a párnánk alá dugjuk, és csak mi forgatjuk. Így azt javaslom, hogy aki fél a kritikától, az ne blogot írjon. Ha azon szoktál gondolkodni, hogy vajon miért nem lájkolták elegen a Facebookon a hozzászólásaidat, akkor várj még egy kicsit a blog írással. Arról nem is beszélve, hogy személyes tartalmakat veszélyes is az interneten közzé tenni.

Egy blogban elmondhatod a véleményedet, ötleteidet, egy-két eseményt is. Írhatsz kitalált történeteket, novellákat és milyen jó, hogy erre van közönség is, aki visszajelez neked.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)