cyberbullying
#Lélek

Netbiztonság: te mennyire vagy óvatos?

2016.06.04.
2 perces olvasási idő

Az óvatlan kamaszok könnyű prédát jelentenek a netes zaklatóknak, mivel gyanútlanok és jóhiszeműek, így hamar bizalmi kapcsolatba kerülnek idegenekkel, még látatlanban is. A névtelenség homályába burkolózva a zaklatók jelen vannak a közösségi oldalakon, a chat szobákban, és a gyanútlan áldozatokra várnak. Te mennyire vagy óvatos?

Óvakodj az idegenektől!

Az internetes zaklatók először nagyon barátságosak, kedvesek, viccesek, nagyon pozitív képet alakítanak ki magukról, rendszerint jóval idősebbek az áldozatuknál, de ezt többnyire letagadják, így az áldozat kezdetben nem is gyanakszik.

Nagyon érdeklődőek, kifaggatják az áldozatot a szokásairól, a mindennapjairól. A lenndő áldozatok pedig úgy adják meg a személyes adataikat és a bizalmas információkat a magánéletükkel kapcsolatban, hogy szinte észre sem veszik, hogy mit tesznek.

Sokszor a netes ismerkedés és információgyűjtés után a következő lépés, hogy telefonon is felhívják az áldozatot (ez némelyeknek már gyanús lehet), de a szörnyű felismerés általában csak akkor következik be, amikor hirtelen a szexualitásra terelődik a téma (például: milyen fehérneműt visel, küldjön magáról félmeztelen, meztelen képet, vagy a zaklató küld perverz képeket).

Ezt olvastad már? A szexting veszélyei

Vigyázz, végzetes is lehet!

Az ilyen netes kapcsolat vége gyakran lesz tragikus, a zaklató képes elmenni a végletekig: megszerzi az áldozat címét, személyesen, telefonon vagy interneten tovább folytatja a zaklatást, ellehetetlenítve a szerencsétlenül járt fiatalt. A végkimenetel pedig sokszor a gyanútlan fiatalok hozzáállásán is múlik.

A személyes találkozó súlyos, életveszélyes következményekkel is járhat!

Az ilyen személyek felderítése nem egyszerű feladat, noha a hatóságok kiemelten foglalkoznak az üggyel, mert a zaklatók rendszerint normális életet élnek, átlagosak, családos emberek, akár köztiszteletnek örvendő személyek is lehetnek. Ez azonban csak a külvilág számára van így, a belső, sötét titkukról senki sem tud, még a hozzájuk legközelebb álló személyek sem.

Ezt látnod kell! Ezért ne ismerkedj a neten felelőtlenül - Tanulságos videó

Mi az, amire figyelj?

A zaklatott fiatalok gyakran megrémülnek, félelem tölti el őket, és többnyire nem merik elmondani a szüleiknek vagy más, megbízható személynek azt, hogy zaklatják őket. Pedig tisztában vannak azzal, hogy baj van, ez pedig igen rossz hatással lehet az életükre. Az elfojtott érzelmek és a rettegésben élés egy sor fizikailag is jelentkező problémát okozhat (depresszió, önbántalmazás stb.)

Az első dolog, ami azonnal gyanús kell, hogy legyen, az az, ha egy idegen megkérdezi, hogy hol laksz, hány éves vagy - ezt soha sem szabad elárulni. Vedd észre időben a bajt, és térj ki a válaszadás elől, vagy hamis adatokat adj meg!

Minden ötödik fiatalt zaklatnak!

Az internet nagyon is kétoldalú eszköz: először is jó dolog tartani a kapcsolatot a barátokkal, ismerősökkel, információt cserélni, véleményt megosztani másokkal. Azonban vannak olyanok, akik sötét dolgokra használják a technika nyújtotta lehetőségeket - ezek gyakorta nagyon okos, intelligens emberek, de beteges a lelkiviláguk. Barátkozó hajlamú, gyanútlan fiatalokra várnak, közel férkőznek hozzájuk, majd kiélik beteges fantáziájukat rajtuk (jobb esetben csak neten keresztül, de némelyek sajnos a valóságban is).

A netező fiatalok 60%-a állítja, hogy már keresték fel őket idegenek email-ben, privát üzenetben, 50%-uk pedig válaszolt is a számára ismeretlen személynek. A 18 év alatti netező fiatalból minden ötödik kap szexuális tartalmú vagy zaklató üzenetet. Ezek kétharmada a tini lányokra irányul.

Vedd észre, ha valami nem az, aminek látszik! Soha ne adj ki magadról vagy barátaidról semmilyen személyes információt idegeneknek, gyanús személyeknek, olyanoknak, akiket nem ismersz személyesen!

Soha ne szervezz találkozót olyannal, akit nem ismersz, és ne használj feltűnő nick neveket. Gondold csak végig, az utcán sem állsz le beszélgetni az idegenekkel, online se tedd! És végül: mindig szólj a szüleidnek vagy megbízható felnőttnek, ha valaki zaklat téged, mert könnyen bajba kerülhetsz.

(N.L. - beinggirl.com)