közösségi média
#Lélek

Közösségi média: mire használd és mire ne?

2017.04.01.
2 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy ne bánts meg senkit, ne hozd magad kellemetlen helyzetbe, ne tedd tönkre a barátságod vagy a kapcsolatod, valamint megkapd majd azt a bizonyos állást néhány év múlva, vannak bizonyos szabályok, amiket a közösségi média használatával kapcsolatban szükséges betartanod. Lássuk, mik ezek!

Noha a közösségi oldalak ma már az életünk részévé váltak, ettől még nem lesz kevésbé fontos az óvatosság, felelősségteljesen kell ugyanis használni azokat – ehhez lesznek a hasznosak a következő tippek.

Ne tegyél közzé mindent az életedről!

Az egyik legfontosabb közösségi oldalakkal kapcsolatos tanács az, hogy ne teregesd ki az életed minden részletét. Lehet, hogy lelki krízisen mész keresztül, de ne a közösségi médián keresztül oszd Közösségi média: mire használd és mire ne?meg a problémáidat – akkor se, ha a felhasználóneved nem utal a valódi kilétedre. A többiek talán majd szórakoztatónak tartják, de semmiképpen sem vonzónak.

Ne gonoszkodj!

A kárörvendés nem szép dolog, ezért inkább kerüld az ilyen típusú megnyilvánulásokat - és ne csak a közösségi site-okon. Arrogánsnak, gőgösnek tűnhetsz tőle. Ne feledd, a közösségi portálok célja elsősorban a kapcsolatteremtés, és jobb, ha tudod, hogy a kárörvendő emberek nem azok, akikkel bárki is kapcsolatba szeretne lépni.

Ismerd meg!

Minél többet lógsz egy közösségi oldalon, annál inkább rá fogsz jönni, hogyan kell azt használnod. Így megtanulhatod, hogy mikor posztolj valamit, amire fel akarod hívni a figyelmet, vagy hogyan hasznosítsd a közösségi oldalakon fellelhető információkat.

Párkapcsolati problémák: maradjon a saját ügyed

A párkapcsolati problémáid nem tartoznak rajtad kívül senki másra. Azokat, akik kiteregetik társas problémáikat vagy panaszaikat, mások éretlennek tartják. Mindegy, hogy pillanatnyilag milyen szomorú vagy zaklatott vagy, ne az interneten oszd meg az ilyen problémáidat!

Ne kritizálj!

Emiatt primitívnek, közönségesnek tűnhetsz, ami nem vonzza sem a kiszemelted figyelmét, sem a jövendőbeli ismerőseidet. Ne a neten adj hangot a nemtetszésednek egy személlyel vagy dologgal kapcsolatban! A közösségi oldalakat nem arra kell használni, hogy azokon keresztül fejezd ki a dühödet. A véleménynyilvánítással nincs probléma, de fontos, hogy ne ess túlzásokba, és csakis olyan sorokat tegyél közzé, amit később sem fogsz szégyellni. A net nem felejt - ezt jobb, ha tudod!

Használd jobb dolgokra

Ha valamire érdemes használnod a közösségi oldalakat, akkor az az ajánlás. Ide tartoznak a jótékonykonysági javaslatok, tippek, mások bátorítása, motiváló idézetek és ártalmatlan reklámok posztolása. A közösségi média az egyik legjobb, de mindenképpen a leggyorsabb módja a pozitív gondolatok széleskörű közvetítésének. Ily módon gyorsabban segíthetsz, és több figyelmet szerezhetsz - de az emberek is jobb színben fognak látni, ha valami olyat posztolsz ki, aminek kellemes üzenete van.

Posztolj tippeket és trükköket!

Mindegy, hogy pénzspórolásról, hasznos weblapokról vagy életmódtanácsokról van szó – az emberek imádnak az interneten ilyesmiről olvasni. Ráadásul az internetes hírnevednek is jót fog tenni, ha ismert leszel a segítőkészségedről. Megosztanád azokat a dolgokat, amik beváltak neked? Egész nyugodtan! Posztold ki, oszd meg és segíts másoknak a tippjeiddel.

Tanulj!

Mindenkinek fontos, hogy minél többet tudjon meg a közösségi oldalakról – és hogy azokat a saját hasznára tudja alkalmazni. Olvass blogokat, fórumokat a témáról, keress weblapokat a tippekért. Minél többet tanulsz, annál többet tudsz hasznosítani.

A közösségi média lehet nagyszerű eszköz, de ártalmassá is válhat. Minden attól függ, hogyan használod. Emlékezz, az internet teljesen publikus, így minden, amit kiposztolsz, már nem csak a tiéd lesz. Használd okosan és felelősségteljesen!

(B.Cs.)