média
#Lélek

A média veszélyei

2014.10.13.
2 perces olvasási idő

Miért kell kritikusan fogadni a tévében elhangzottakat? Milyen hatással van életünkre a tévé? Hogyan zárd ki a negatív hatásokat?

Nagyon tanulságos eset történt velem. Ritkán írok személyes tartalomról, de a példa nagyon látványos. Önként jelentkeztem egy tévé műsorba szereplőnek. Csupán 1-2 perces jelenetben bolti eladót játszottam. A sorozat lényege, hogy valósnak tünteti fel az amúgy kitalált történetet. Másnap terápia során egy 11 éves kislány megjegyezte, hogy nem is hitte, hogy ma találkozunk (akkor már legalább 1 éve ismert engem), mert azt hitte, hogy már bolti eladó vagyok. Ez egy jó alkalom volt arra, hogy elbeszélgessünk a televíziós műsorok valóságtartalmáról.

700 ezer óránk van

Ha egy átlagos élethosszt veszünk, egészen pontosan 700 ezer óra áll rendelkezésünkre, hogy életcélunkat beteljesítsük, hogy másoknak és magunknak örömet okozzunk. Viszont egy átlagember napja 1/3-át átalussza, azaz kb. 233 ezer órát, és szintén 233 ezer óra jut munkára (tanulásra).

A tévénézési szokásokról pedig elég ijesztő adatokat közölnek, legalább 116000 órát (!) töltünk a képernyő előtt, mások kitalált életét nézve. Természetesen ez csak az átlag, ki többet, ki kevesebbet ül a képernyő előtt. Te mit kezdenél a maradék 116 ezer órával?

Első számú veszély: elfelejtünk élni

A tanulás, munka után mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, szórakozásra. De biztosan csak az internet, a tévé a legjobb megoldás erre? Aligha. A regenerálódásra ezernyi úton van lehetőségünk. Amire érdemes figyelnünk, az a mértékletesség. Könnyen elszaladnak az órák és a napok, hetek és csak azon kapod magad, hogy még mindig nem vagy előrébb a terveiddel.

Második veszély: információtorzítás

A legtöbb téves információval az interneten találkozhatunk. Egymást érik a Facebookra posztolt hoaxok (álhírek vagy kacsák), ráadásul kíméletlenül terjednek, mivel az olvasók belefáradtak az információ dömpingbe, és nem néznek utána a forrásnak. Ilyen például a fogkrémes tubusról szóló álhír, miszerint a tubus alján lévő szín a fokrém összetételével van kapcsolatban. Gyors keresés a neten, és kiderül, hogy valójában mit is jelölnek a különböző színek (tanács: írd be a keresőbe hoax és fogkrém).

Harmadik veszély: értékeink

A televíziós műsorok, a pletykalapok cikkei bizony nem semlegesek, hanem egy bizonyos értékekkel vannak átitatva. Például egy újság címlapján nagybetűkkel az áll: "Józsi kiteregeti a családi szennyest: Vera aljas módon megcsalta". A megcsalást az emberek többsége elítéli, és felkorbácsolja az idegeket. De kik ezek az emberek, ismerjük őket személyesen, életük hatással van a miénkre? Nem valószínű. Ha pedig mondjuk lehetőségünk lenne személyesen beszélgetni velük, talán kiderül, hogy nem megcsalás történt, hanem szakítás, vagy hogy "Józsink" sem volt egy minta barát. Az emberi kapcsolatok nagyon összetettek, senkire sem húzhatjuk rá, hogy jó vagy rossz. Pedig a bulvársajtó szeret egyszerűsíteni.

A különböző médiatípusoknak megvannak az előnyei és hátrányai. Tény, hogy az elmúlt években sokkal többet tudhatunk meg a világunkról, mint nagyszüleink. Te hogyan élsz ezzel a nagyszerű lehetőséggel?

Légy figyelmes, járj utána az információknak! Próbáld ki, milyen az élet tévé nélkül, legalább egy hétre húzd ki a konnektorból! Nyugi, a fontos hírekről nem fogsz lemaradni, mert a barátaid biztosan elmondják azokat.

Gondolkodj el azon, amit hallottál! Egyetértesz vele? Egyetértesz ezzel a cikkel? Miért?

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek