tévé
#Lélek

A televízió negatív hatásai

2014.12.04.
2 perces olvasási idő

Legyen akármilyen gazdasági helyzetben egy család, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható a nappaliban egy tévé. Esetleg még egy a hálószobában, a gyerekszobákban vagy konyhában. Az életnek szerves részét képezi így elengedhetetlen, hogy beszéljünk a tévé nézés negatív hatásairól.

Természetesen nem önmagáról a tévékészülékről beszélünk, hanem azokról a programokról, amelyeket sokan válogatás nélkül néznek meg. A kulcs ebben az esetben is a tudatosság, a tudatos programválasztás, az idő tudatos beosztása. A tévé megjelenésekor a tévénézés társas tevékenység volt. Hetente azt az 1-2 órás műsort az egész család és a szomszédok együtt nézték, aztán megbeszélték a látottakat. Mára a tévézés magányos tevékenységgé vált, és a szociális aspektusa kikopott.

Felhalmozódó feszültség

Hazatérve a munkából, suliból olyan jól esik a pihenés. Szükség is van rá egy kimerítő nap után. Az ember el akarja terelni a gondolatait, és a média erre minden eszközt meg is ad. Nem akarsz foglalkozni a problémáiddal? XY életét elnézve megnyugodhatsz, mert ő sokkal több problémával néz szembe, vagy egy másik személy élete után ácsingózhatsz, akinek minden megadatott.

Megoldja ez a mi problémánkat? Nem, csak eltereli a figyelmünket. Pszichés egészségünk védelme érdekében szükségünk van a pihenésre és a kikapcsolódásra, de ugyanezt megtehetjük sétával, baráti beszélgetésekkel, alkotással stb. Mindenki kereshet a vérmérsékletének megfelelően. A tévé mellett ajánlatos, ha van más feszültséglevezető technika.

Sok műsor igen heves érzelmi hőfokon működik. Lehet szeretni vagy gyűlölni a szereplőket, a karakterek egyszerűek, nem okoz dilemmát, hogy kinek szurkoljunk. Könnyen válnak szinte „családtaggá a szereplők”. Amúgy is stresszes hétköznapjainkban igazán szükség van arra, hogy azon izguljunk, hogy Marika néni, hogy áskálódik Julikával szemben? Ám ha valaki úgy érzi, hogy nem tud mit kezdeni a környezeti stresszel, nem javasolt olyan tévéműsorok nézése, ahol átélhet hasonló élményeket.

Műsorok hatása az értékekre

Már a csapból is az folyik, hogy a média, milyen nőideált közvetít, mennyire irreális az a kép (pl.: hosszú combok, hibátlan bőr, karcsú alak), aminek nők milliói próbálnak megfelelni. A női szerepek olyan egyértelműek: a nő takarít, otthon van a gyermekkel, aki mindig vidám és amikor bekakil, akkor is hibátlan a popsija. A női és férfi szerepek ugyanakkor a XXI. században átalakultak, pl.: a férfiak is végeznek házimunkát.

A reklámok és bizonyos sorozatok azt sugallják, hogy a boldogság elérhető és megszerezhető, csak meg kell venni. Mindenki boldog, akinek van egy háza, autója és egy kiskutyája. Az Y generáció pedig valóban már ezen értékek szerint próbál élni. De idővel mindig jön a szörnyű felismerés, hogy van egy klassz állásom, megvehetek mindent, amit szeretnék, de nem vagyok boldog.

Drogkereskedő főhős

Az ORTT 2001-es felmérésében, 31 napon át figyeltek meg gyerekműsorokat. Az esetek 60%-ában találtak erőszakot. 3 éves gyermek még nem képes megkülönböztetni a valóságot a filmektől és csak 9-10 éves korra érik meg arra, hogy megértse az ok-okozati összefüggéseket.

Ha olvasunk egy könyvet, megnézünk egy filmet vagy színdarabot, óhatatlanul azonosulunk az egyik karakterrel. Biztosan lesz valaki, akinek a bőrébe belebújunk, de az biztos, hogy nem a vesztes karakterrel szeretnénk azonosulni. Ha egy gyermek azonosul a kristály készítővel, aki éppen egy hullát ás el, vajon mivé válik? Milyen értékeket fog képviselni, ha azt az üzenetet kapja, hogy bármilyen embertelenséget (mert ezek a cselekedetek már túlmutatnak a törvénytelenségen) el lehet követni, nemhogy büntetlenül, de óriási nyereséggel?

Tévénézés hatása a tanulásra

Amikor tanulástechnikát fejlesztő csoportfoglalkozát vezetek, a résztvevőkkel megbeszéljük, hogy ki hogyan szeret tanulni, mindig vannak olyan tanulók, akik „csak tévénézés közben tudnak tanulni.” De ha jól menne a tanulás a tv mellett, akkor nyilván nem tanulás technikát fejlesztő csoportban ülnének. A fókuszált figyelem elengedhetetlen a tanuláshoz.

Tv és alvás

Alváshoz csöndre és sötétségre van szükség. Ebbe bizony nem fér bele a bekapcsolva hagyott tévé, még lehalkítva sem. Ugyanis fény hatására nem termelődik elegendő melatonin, amely az alváshoz szükséges hormon. Emiatt több fiatal is kialvatlan, aluszékony napközben. A legtöbb esetben az a kifogás, hogy a jó műsorok későn kezdődnek. De ki mondta azt, hogy azt a műsort mindenképp akkor kell megnézni?

(KamaszPanasz)