stressz
#Betegségek

Stressz tinédzserkorban

2014.10.15.
1 perces olvasási idő

Megfelelni a szülők és a kortársak elvárásainak, az iskolai követelményeknek, illetve a párkapcsolati igényeknek a leggyakoribb feszültségforrás egy tizenéves életében. A túl sok stressz azonban életkortól függetlenül egészségkárosodást okozhat.

Egy iskoláskorú fiatal életének mindennapi velejárója a stressz. A stresszfaktorokat némileg le tudod csökkenteni, de teljesen nem iktathatod ki őket. A felgyülemlett feszültséget azonban mindenképp kezelned kell, mert károsan befolyásolhatja a testi-lelki fejlődésedet.

A stressz hatása a szervezetedre

Vizsgák vagy bizonyítványosztás alkalmával a stresszes állapot gyakran okoz emésztőrendszeri panaszokat. Sok tizenéves küzd ilyenkor hasi fájdalmakkal. A haspuffadás és az émelygés mellett hasmenés vagy akár hányás is jelentkezhet. Egyénenként eltérő, hogy a stressz által kiváltott tünetek milyen intenzitással érvényesülnek. A panaszok súlyos emésztőszervi betegségek tüneteihez is hasonlíthatnak. A gyomorbántalmak mellett a fiatalabb generációra is jellemző, hogy a huzamosabb ideig fennálló stressz hatást gyakorol a szív- és érrendszerükre. Napjainkban egyre több iskoláskorú küzd magas vérnyomással, illetve megemelkedett pulzusszámmal.stressz

Köhögés, nehézlégzés, memóriazavar ronthatja a teljesítményedet. Nehezebben tudsz koncentrálni, alvási problémákat tapasztalhatsz. A tartós stressz az egész immunrendszeredet megviselheti. Bizonyos fertőző betegségeket könnyebben elkaphatsz, a felgyógyulásod pedig több időt igényel.

Stressz és szorongás

A feszültség levezetésének hiánya, a kezeletlen stressz megnöveli a szorongásos betegségek kialakulásának kockázatát. A szívinfarktus tüneteire hasonlító pánikrohamok következményeként különböző fóbiák alakulhatnak ki. A beteg fél, hogy egy újabb roham esetén nem áll a rendelkezésére azonnali segítség, ezért nem akarja elhagyni az otthonát, vagy hajlandó ugyan kimozdulni, de csak kísérő társaságában.

Mit tehetsz a stressz csökkentése érdekében?

A képességeidnek, illetve érdeklődésednek nem megfelelő iskola jelentős stresszforrás lehet. A tanórák mellett csak annyi különórát szabad vállalnod, amivel még nem terheled túl magad. Ideális esetben a veled szemben támasztott elvárásoknak meg tudsz felelni anélkül, hogy túlvállalnád magad.

Ha úgy érzed, hogy egyedül már nem vagy képes mit kezdeni a benned felgyülemlett feszültséggel, érdemes minél előbb a szüleid, illetve szakember segítségét kérned. Általuk például olyan módszereket sajátíthatsz el, amelyek alkalmasak a stressz kezelésére. Az emésztőrendszered megkímélése érdekében ajánlott probiotikus készítményeket szedned. Ezek erősíthetik immunrendszeredet, valamint kialakult betegség esetén segíthetik a gyógyulásodat.