Betegségek, széklet

#Betegségek #széklet

25 db cikk a témában

Az irritábilis bél-szindróma
#irritábilis bél szindróma
2024.01.21.

Az irritábilis bél-szindróma

A legtöbben tapasztaltuk már, hogy egy-egy vizsgát, állásinterjút vagy valamilyen fontos eseményt megelőzően felborul a táplálkozásunk és az emésztésünk.

A gyomorfájás leggyakoribb okai
#gyomorfájás
2023.09.10.

A gyomorfájás leggyakoribb okai

A fájdalom gyakran hullámokban jelentkezik: elég élesen ahhoz, hogy kapkodd a levegőt, de aztán olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Persze az is lehet, hogy folyamatos fájdalomról van szó. Talán óráknak tűnik az idő, amit a WC felé görnyedve töltesz – vagy azt kívánod, bárcsak ott tudnád tölteni.

Megváltozott széklet: milyen betegség okozhatja?
#széklet
2023.08.17.

Megváltozott széklet: milyen betegség okozhatja?

Székrekedés, hasmenés, puffadás, teltségérzet, szokatlan széklet. A panaszok hátterében súlyos, orvosi kezelést igénylő betegség, de ártalmatlan ok is állhat, mint például a hibás étkezési szokások.

Aranyér: előzd meg a kialakulását!
#aranyér
2023.05.07.

Aranyér: előzd meg a kialakulását!

Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezők mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezők is. A panaszok elsősorban felnőttkorban jelentkeznek, de a megelőzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?
#székrekedés
2023.03.12.

Mitől alakulhat ki székrekedés? Hogyan tehetsz ellene?

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás, illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhatnak a székrekedés kialakulásához. De miért fontos, hogy ne hagyd annyiban?

Kamaszkori emésztési gondok: okok és megoldások
#emészt
2021.06.28.

Kamaszkori emésztési gondok: okok és megoldások

A tizenévesek jelentős része küzd olyan emésztési problémákkal, mint a székrekedés, a hasmenés, a puffadás és a hasi fájdalom. Mi okozhatja a tüneteket? Mi lehet a megoldás? Cikkünkből kiderül.

#laktózérzékenység
2021.06.22.

A laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva bármikor, ám az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb.

#anális fájdalom
2020.07.30.

Mi a teendő anális fájdalom esetén?

Az anális fájdalom nem az a dolog, amiről sokat beszélnénk, noha igen jelentős lehet. A végbél és a végbélnyílás területén rengeteg idegvégződés van, így bármilyen probléma okozhat enyhe kellemetlenségtől akár kínzó fájdalomig terjedő panaszt.

#hasmenés
2019.07.28.

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti

Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

#botulizmus
2016.05.29.

Megdöbbentő: a gyilkos kolbász

Tény, hogy a kolbászmérgezés - vagy a hivatalos nevén: botulizmus - nem újkeletű dolog. Évente 2-3 alkalommal is előfordulhat hogy emberéletet követel a figyelmetlenség. Na de mégis, mi ez a veszély, és hogy kerülheted el? Tudj meg többet a botulizmusról!

#antibiotikum
2015.11.18.

Az antibiotikumok hatása szervezetedre

A baktérium okozta fertőzések kezelésére hatékonyan alkalmazhatók az antibiotikumok, ám a gyógyszerek nemcsak a panaszokért felelős kórokozókat irtják ki, hanem a szervezet úgynevezett hasznos baktériumai is áldozatul esnek. Ez azonban megakadályozható. November 18. az európai antibiotikum nap.