aranyér
#Betegségek

Aranyér: előzd meg a kialakulását!

2023.05.07.
1 perces olvasási idő

Az aranyér kialakulásában az örökletes tényezők mellett fontos szerepet játszanak életviteli tényezők is. A panaszok elsősorban felnőttkorban jelentkeznek, de a megelőzést már gyermekkorban el lehet kezdeni.

Az aranyeres panaszok civilizációs betegségnek tekinthetők, a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érintő problémáról van szó, hiszen kialakulásukban számos olyan tényező játszik szerepet, melyek napjainkban jellemzőek.

Fájdalmas tünetek

Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek az előrehaladottsági állapottól függően, viszkethetnek, kitüremkedhetnek, begyulladhatnak, vérezhetnek, néha vérrög képződhet bennük, és ilyenkor rendkívül fájdalmassá válnak. Kialakulásukban az örökletes tényezők mellett szerepet játszik a fokozott hasüregi nyomás (például székrekedés, nehéz súlyok emelése), ülő munka, elhízás, mozgáshiány, rostszegény táplálkozás.

Szabályozott napi ritmus

Az aranyér megjelenésében jelentős szerepet játszik az örökletes kötőszöveti gyengeség, így amennyiben a családban előfordult aranyeres betegség, már gyermekkortól kezdődően fokozottan kell ügyelni a megelőzésére.

Ennek érdekében törekednünk kell egy olyan napi ritmus kialakítására, melyben a székletűrítés mindig azonos időben történik, így elkerülhetjük, hogy a széklet visszatartásával székrekedés alakuljon ki. Már gyermekkortól kezdődően figyeljünk a helyes higiéniás szabályok elsajátítására. Székletűrítés után alaposan mossuk aranyérmeg az altestet, vagy ha ez nem mindig megoldható, használjunk nedves törlőkendőt.

A rendszeres testmozgás véd az elhízás ellen is. A rendszeresen, nehéz súlyokkal végzett sportok azonban kerülendők, mivel a hasűri nyomás fokozása révén aranyér betegségre hajlamosíthatnak.

Megfelelő étrenddel az aranyér ellen

  • A helyes táplálkozással, főként a rostban gazdag ételek fogyasztásával illetve a nagyon fűszeres ételek kerülésével megelőzhető a székrekedés.
  • Ajánlott korpás kenyerek, kekszek, lenmag, szezámmag, kukorica, brokkoli, alma, mazsola, szőlő, savanyú káposzta, friss zöldségek fogyasztása.
  • Csokoládé, alma, banán fogyasztása csak mértékkel ajánlott.
  • Reggel egy csésze tejbe, joghurtba beáztatott müzli már kialakult aranyeres panaszok esetén is javasolt.
  • A bő folyadékbevitel a széklet lazításával szintén védő hatású a székrekedés ellen.
  • A kávé és az alkoholos italok fogyasztása ellenben kerülendő.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Kapcsolódó címkék

széklet