savanyú káposzta
#Táplálkozás

Savanyú káposzta: az igazi multivitamin

2017.10.05.
2 perces olvasási idő

A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, felpörgeti az anyagcserét és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolhatja. Valóságos vitaminbomba!

A savanyú káposzta – ami fejeskáposztából készül – főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. Bárhogy is eszed tehát, mindenképp jót teszel vele a szervezetednek.A savanyú káposzta valódi vitaminbomba A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (100 gramm 20 milligramm C-vitamint tartalmaz), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem – így rendszeres fogyasztásával a náthás megbetegedéseket is távol tarthatod.

A C-vitaminon kívül még számos jótékony összetevővel büszkélkedhet: B1-vitamin, niacin, karotin, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium mind-mind található benne. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), tehát még a napi folyadékszükségletünk kiszámításakor is bízhatunk benne.

A bélrendszer seprűje

Mindezeken túl pedig 100 gramm káposzta 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz, ami miatt a bélrendszer seprűjének is nevezzük. – A rostok ún. nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok tulajdonképpen kefeként működnek a bélben. Minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni – mondta dr. Kozma Ákos, belgyógyász.

És ez még tényleg nem minden, a fejeskáposzta ugyanis tejsavban is gazdag. Tejsav található a joghurtokban is, és számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre. – A tejsavbaktériumok, vagyis laktobaktérumok a stressz, a fertőzések vagy az antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt – folytatta a szakorvos.

De a savanyú káposzta levét sem kell a csapba öntened! Már napi 1 dl elkortyolgatásával is erősítheted a bélflórát és megsemmisítheted a káros baktériumokat. A lé a májat is tehermentesíti, C-vitamin tartalma pedig szintén magas.

Minden falat egészség

Azt már láttuk, hogy nyersen mennyi hasznos tápanyagot nyerhetünk a savanyú káposztából, de mi a helyzet, ha főzve szeretnénk elfogyasztani? – Főzéssel ugyan veszít a C-vitamin tartalmából, de még mindig marad benne.

Ügyeljünk tehát arra, hogy ne fűzzük túl – mondta Barna Lajosné Éva dietetikus. Szerinte a gyakran túl nehézre készített káposztás ételeket könnyen a visszájára is fordíthatjuk, egy kis odafigyeléssel. Például, hogy disznó helyett pulykahúst használunk, vagy elfelejtjük a nehéz rántásokat. A káposzta pedig készülhet római tálban is, amiben a lefedésnek köszönhetően a tápanyagveszteség jelentősen csökkenthető.

Fogyókúrára is kiválóan alkalmas

Aligha találni olyan fogyókúrázót, aki ne próbálkozott volna még meg a savanyú káposzta-leves kúrával. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, viszont rendkívül laktató. Segíti az emésztést, s ahogy fent olvashattuk, magas rosttartalmának köszönhetően tulajdonképpen kipucolja a beleket. Ha fogyni szeretnél, ne csak a levesben gondolkozz: nyersen kevés olívaolajjal meglocsolva, pár szelet almával vagy paradicsommal dúsítva kiváló salátának is.

Ám, ha emésztőrendszeri megbetegedésben, epebetegségben szenvedsz, vigyázz ezzel a savanyított eledellel, ugyanis a káposzta problémákat is okozhat nálad, éppen a magas élelmirost-tartalma miatt.

(Szerző: Kósa-Boda Veronika újságíró)