vitamin
#Vitaminszótár

C-vitamin (aszkorbinsav)

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Antioxidáns hatású, segíti a kollagénszint fenntartását, a sebgyógyulást, véd a fertőzések ellen, és egészségesen tartja az íny szöveteit és a vérszöveteket. Megtalálható a citrusfélékben, a paradicsomban, a zöld- és pirospaprikában, a dinnyében, a bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban.

Vízoldékony vitamin, amelynek fontos biológiai szerepe van a testben, valamint nagy mennyiségben található benne aszkorbinsav. Az évek során az emberi szervezetben a szemnél is nagy szerepe lesz ennek a vitaminnak. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb C-vitamin lesz a szemben, ami hályogok kialakulásához vezethet, ezért nagyon fontos a C-vitamin pótlása. A belőle képződő enzimek képesek megakadályozni a cukorbetegség kialakulását, vagy a meglévő betegség gyógyítását.

A következő egészségügyi panaszokkal hozható kapcsolatba a C-vitamin nem megfelelő mennyiségével: anémia (hiány esetén), atlétikai képességek romlása (hiány esetén), légcsőhurut, sebesedés, égési sérülések, a hajszálerek gyengülése, általános megfázás, fogínygyulladás, glaukóma, szívroham, magas koleszterin-szint, fertőzések, meddőség férfiaknál, skorbut, sebgyógyulás idejének meghosszabbodása. A szükséges beviteli mennyiség 500 milligramm és 2 gramm között mozog.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

vitamin