pms
#Táplálkozás

B-vitaminos ételekkel a PMS ellen

2023.05.15.
2 perces olvasási idő

Kutatások szerint azoknál a nőknél, akik B-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanak, kisebb a premenstruációs szindróma előfordulása, mint azoknál, akik kihagyják étrendjükből ezeket.

Érdekesség viszont az, hogy akik étrendkiegészítők formájában jutottak a vitaminhoz, kevésbé tapasztalták a pozitív hatásokat.

Nem bizonyították kizárólagosan, hogy egyedül a B-vitamin (thiamin, riboflavin) felelős a jótékony változásért, az is lehet, hogy azok a nők, akik többet fogyasztottak természetes B-vitamiból, azoknál más tényezők is fennállhattak (pl. életvitelbeli, étkezési sajátosságok).

Azonban, a premenstruációs szindrómában, vagyis PMS-ben szenvedőknél érdemes felülvizsgálni az étrendet, hogy mennyire változatos és tartalmaz-e megfelelő mennyiségben és minőségben ásványi anyagokat és fontos vitaminokat, így például B-vitamint.

Súlyos PMS

Ez a probléma nagyjából minden hatodik nőt érinti és a kezelésére legtöbbször fogamzásgátló gyógyszereket (hormon) és antidepresszánsokat szoktak felírni az orvosok, derült ki egy kutatásból.

A PMS kockázatának csökkentése az étrend által új alternatívát adhat az ebben szenvedőknek, mert a megszokott kezelési formák költségesek, sőt számos nem kívánatos mellékhatással bírhatnak.

A kutatók 3000 nő étrendjét vizsgálták meg, akik 10 év alatt háromszor töltöttek ki étrenddel kapcsolatos kérdőíveket. Ezidő alatt nagyjából 1000 nőnél jelentkeztek közepes vagy súlyos PMS tünetek, olyanok, mint szorongás, depresszió, ingerlékenység, alhasi fájdalom, fáradékonyság, puffadás.

Az egészségügyi szervezetek által ajánlott B-vitamin mennyiség 1,1 milligramm naponta. Azonban ennél nagyobb adagra van szükség ahhoz, hogy valamilyen hasznos hatás elérhető legyen a PMS esetében.

Azok a nők, akik 1,9 milligramm körüli thiamin-mennyiséget (B1-vitamin) fogyasztottak naponta, arról számoltak be, hogy a PMS-tünetek kevésbé jelentkeztek náluk. Az arány 5/2 volt 5/3 helyett, vagyis 5 nőből az eddigi 3 helyett 2 tapasztalt erős PMS tüneteket. A 3 nőnél csak 1,2 milligramm volt a napi B-vitamin mennyisége.

Hasonló eredmény volt a riboflavin (B2-vitamin) esetében is, azon nők, akik 2,5 milligrammot fogyasztottak naponta, kevésbé panaszkodtak PMS-tünetekre, mint azok, akik csak 1,4 milligrammot vittek be a szervezetükbe.

Egyszerű étrendbeli változtatásokPMS

Viszonylag könnyű úgy szervezni az étrendet, hogy elégséges thiamhoz és riboflavinhoz jusson a szervezet. Nagyjából 2-3 adag gabonapehely, vagy háromnegyed csészényi száraz bab, vagy 100 gramm vörös színhús vagy máj, vagy egy adagnyi spenót fedezi a szükségletet.

A PMS okai egyelőre ismeretlenek

Annak ellenére, hogy a PMS már évtizedek óta számos vizsgálat tárgyát képezte, még mindig nem ismeretesek a pontos ok-okozati viszonyok, hogy konkrétan mi is idézi elő ezt az állapotot.

A különféle étrendkiegészítők népszerűek a PMS kezelésére, annak ellenére, hogy a kutatók egyáltalán nem találtak összefüggést a mesterséges vitaminok és a PMS között. Azt ajánlják a szakértők, hogy mindenféle mesterséges megoldás helyett a nők inkább egészséges és változatos étrendet kövessenek megelőzésül.

(M. T., health24.com)