pms
#Testi problémák

Mi a különbség a PMS és a terhesség tünetei között?

2020.11.04.
3 perces olvasási idő

A premenstruációs szindróma (PMS) a menstruációs ciklushoz kapcsolódó tünetegyüttes, amely általában a menstruációt megelőző 1-2 hétben jelentkezik, és annak kezdetén meg is szűnik. A PMS tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a korai terhesség tüneteihez. Olvass tovább, hogy megtanuld felismerni ezeket a különbségeket. De ne feledd, ezek az apró különbségek akár minden nőnél máshogyan jelentkezhetnek.

PMS: nincs vérzés, hirtelen megnövekedett lehet az étvágy

Terhesség: Enyhe vérzés vagy pecsételés ritkán előfordulhat, rosszullét, hányás

Mindkettő: feszülő mellek, alhasi görcsök

Fájdalomérzet a mellekben

PMS: A PMS alatt a menstruációs ciklus második felében fordul elő a mellek érzékennyé, duzzadttá válása, amely az enyhétől az erősig változó lehet, de általában a menstruáció kezdetekor a legerősebb. A szülőképes éveikben lévő nőknél jelentkezik ez a tünet a legerősebben.

A mellszövet göröngyösnek és tömörnek érződik, főként a külső részein. Teltnek, érzékenynek tapasztalhatod a melleidet, amelyet nehézségérzet és tompa fájdalom kísérhet. A fájdalom a menstruáció alatt vagy után elmúlik, ahogyan a progeszteronszint egyre csökken.

Terhesség: A terhesség korai szakaszában a mellek fájhatnak és érzékenyek lehetnek az érintésre, illetve teltebbnek, nehezebbnek érződhetnek. Ez az érzékenység és duzzadtság általában a megtermékenyítést követő 1-2 hétben jelentkezik, és addig fennállhat, amíg a progeszteronszint emelkedése zajlik – a terhességnek köszönhetően.

Vérzés

PMS: Ha PMS-ről van szó, akkor nem jelentkezik vérzés vagy pecsételés. Menstruáció alatt a folyás érezhetően erősebb, és akár egy hétig is tarthat.

Terhesség: Néhány esetben a terhesség egyik első jele az enyhe, rózsaszínes vagy barnás árnyalatú vaginális vérzés, pecsételés. Ez általában a megtermékenyítést követő 10-14 napban jelentkezik, és betét vagy tampon használata nem feltétlenül elegendő hozzá. A pecsételő vérzés jellemzően 1-2 napig tart, tehát egy átlagos menstruációs ciklusnál rövidebb.

Hangulatingadozás

PMS: A PMS alatt jellemző a nyűgösség, ingerlékenység, de tapasztalhatsz sírógörcsöt vagy szorongást is – ezek a tünetek a menstruáció kezdetével elmúlnak.

Egy kis mozgás vagy pihenés jót tehet a hangulatodnak, segíthet enyhíteni a rosszkedvedet. Azonban, ha több mint két hétig vagy szomorú, túlérzékeny, úgy érzed, reménytelen az életed, vagy erőtlennek érzed magad, akkor az akár a depresszió jele is lehet. Ez esetben mindenképp fordulj orvoshoz!

Terhesség: Ha várandós vagy, a hangulattingadozások végigkísérhetik az egész terhességedet, hiszen ilyenkor sokkal érzékenyebbek vagyunk. Egyszer el vagy ragadtatva, izgatott vagy, és már alig várod, hogy a kezedben tarthasd a család legkisebb tagját, máskor viszont szomorúság tör rád, és bármelyik pillanatban sírni tudnál.

Ugyanúgy, ahogyan a PMS esetében, az előbb felsorolt tünetek szintén lehetnek a depresszió jelei. Ha aggódsz, és úgy gondolod, hogy depresszióban szenvedsz, beszélj az orvosoddal. A terhesség alatti depresszió nem egyedi eset, rendkívül gyakori, ezt pedig lehet – és kell is – kezelni.

Kimerültség

PMS: A kimerültség, csakúgy, mint az álmatlanság, gyakori tünet a PMS esetében, de a menstruáció kezdetén ez is elmúlik. Egy kis mozgás segíthet, hogy jobban aludj, és leküzdd a kimerültséget.

Terhesség: A terhesség ideje alatt megnövekszik szervezetünkben a progeszteron szintje, amely fáradtságot okozhat. A kimerültség főként az első trimeszterben jellemző, de akár a terhesség végéig is fennállhat. Segítsd a tested megfelelő étkezéssel és elegendő pihenéssel.

Émelygés

PMS: A PMS-re jellemző az emésztési probléma, illetve az émelygés.

Terhesség: A reggeli rosszullét a terhesség egyik klasszikus és alapvető jele. A hányinger a megtermékenyítés után egy hónappal szokott jelentkezni, amelyet nem feltétlenül követ hányás. A nevével ellentétben, a reggeli rosszullét a nap bármely szakában felléphet, azonban nem minden nő tapasztal ilyet a terhesség alatt.

Sóvárgás és irtózás

PMS: Talán már tapasztaltad, hogy a PMS alatt megváltozik az étkezésed. Lehet, hogy csokoládét, szénhidrátokat, cukrokat, édességet, sós ételeket kívánsz, és farkasétvágyad van. Ezek a sóvárgások terhesség esetén nem pontosan így és ilyen mértékben jelentkeznek.

Terhesség: Vannak egyes ételek, amelyek után rendkívüli sóvárgást érzel, más ételeket pedig egyáltalán nem kívánsz, és az is lehet, hogy olyan illatok vagy ízek váltanak ki belőled undort, amelyeket eddig szerettél. Ez az egész várandósságot végigkísérheti.

Görcsök

PMS: Ha PMS-ed van, akkor a menstruációt megelőző 24-48 órában alhasi görcsöket tapasztalhatsz. A kellemetlen fájdalom a menstruáció ideje alatt fokozatosan csökken, majd megszűnik

A menstruációs görcsök általában enyhülnek az első terhesség után, vagy ahogyan egyre idősebb leszel, de néhány nő esetében akár fel is erősödhetnek ezek a fájdalmak a menopauzához közeledve.

Terhesség: A terhesség korai szakaszában tapasztalhatsz enyhe fájdalmat a hasad, illetve a hátad alsó részében, amely hasonlít a menstruációs görcsökhöz.

Ha volt már vetélésed, semmiképpen se hagyd figyelmen kívül ezeket a tüneteket. Pihenj. Ha nem enyhülnek, konzultálj az orvosoddal. A terhesség ideje alatt a görcsös fájdalmak akár hetekig, hónapokig fennállhatnak. Ha biztos vagy benne, hogy várandós vagy, és a görcsök mellett vérzést vagy vizes folyást is tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Rendkívül fontos, hogy mindig tisztában légy a tüneteiddel, és hogy mi okozza őket. A PMS és a terhesség megkülönböztetésének legjobb és legegyértelműbb módja, ha csinálsz egy terhességi tesztet.

Az is a segítségedre lehet, ha mindig nyomon követed a tüneteket, így azonnal fel fog tűnni, ha azok eltérnek a szokásostól. Ha kérdésed van, vagy aggódsz valami miatt, ne habozz felkeresni az orvosodat.

(KamaszPanasz – B.D., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)