PMS
#Testi problémák

7 tipp, ami segít leküzdeni a PMS miatti kívánósságot

2016.02.16.
1 perces olvasási idő

A PMS okozta kívánósság miatt nem tudsz kitartani az egészséges diétád mellett? Menstruáció előtt sokan legszívesebben tonnaszámra falnák a csokit és a chipset. Szerencsére van néhány dolog, ami segíthet, hogy a premenstruációs szindróma miatt kialakult falánkság ne tegye tönkre a diétádat.

Kevesebb koffeinnel csökkennek a tünetek

Az egyik tippünk a PMS okozta étvágy kordában tartására a koffeinbevitel csökkentése. Ha úgy érzed, képtelen vagy teljesen elhagyni a koffeint ebben az időszakban, próbáld meg a felére csökkenteni a bevitt mennyiséget. A gyógytea és a víz nagyszerű választás a mentruáció előtti és alatt.

Aludj eleget

Az elegendő mennyiségű alvásnak számtalan jótékony hatása van. Javítja a memóriát, segít, hogy tovább élj, emellett segít kontrollálni a súlyodat. Ha általában éjszaka tör rád a PMS miatti étvágy, akkor érdemes korábban ágyba bújni. Ez megelőzi, hogy egészségtelen nasikat majszolj éjszaka, aztán megbánd reggel.

Keress egy jó stresszűző módszert

A stressz sokak számára növeli az étvágyat. Ha egyáltalán lehetséges, akkor próbáld meg enyhíteni a stresszt, amikor PMS-ed van. Nekem legjobban a zene segít ilyenkor. Ha ez neked nem segít, talán sétálnod kellene egyet vagy felhívni az egyik barátodat. A könyvolvasás vagy egy meleg fürdő is nagyszerű stresszoldó.

Kívánósság

Igyál sok vizet

Ha elegendő vizet iszol a PMS alatt, azzal megelőzheted a puffadást, csökkentheted az étvágyat és a túlevést is elkerülheted. Legalább 8-10 pohár vizet ajánlott meginni minden nap.

Tornázz!

A mozgás nagyon jó módja annak, hogy csökkentsd az étvágyad. Emellett csökkenti a stressz szintedet és javítja a kedvedet is. Ha egyébként is rendszeresen mozogsz, ajánlott egy kicsit változtatni a gyakorlatokon, amikor PMS-ed van. Növelheted a mozgásra szánt időt is.

Írd fel, mit ettél!

Amikor próbálok kevesebbet enni, akkor szeretem feljegyezni az étkezéseket. Kevesebbet eszek, amikor minden nap ugyanabban az időben eszem meg az ételt. Ha nem jegyzem fel, akkor hajlamos vagyok többet enni, mint kellene. Sokat segíthet, ha feljegyzed az étkezéseket és a nasikat, amikor PMS-ed van. Talán azt is megfontolod, hogy kevesebbet, de gyakrabban egyél, így nem leszel túl éhes és nem eszed túl magad.

Válassz összetett szénhidrátokat

Amikor a PMS miatt rám tör az éhség, nagyon könnyű lenne elcsábulni, hogy egyek egy keveset minden egészségtelen ételből, amit találok. Azonban rájöttem, hogy amikor összetett szénhidrátot eszek, akkor az éhségem közel sem olyan erős. Összetett szénhidrátnak minősül például a quinoa, az édes krumpli és a zab. Ezek jók lehetnek, amikor PMS-ed van. Teltségérzetet adnak és segítenek kontrollálni az étvágyadat.

Remek belegondolni, hogy ezekkel a tippekkel megelőzhetem, hogy az étvágyam tönkretegye a diétámat. Neked már megnehezítette a PMS okozta éhség, hogy folytasd az egészséges táplálkozást? Hogyan kezelted?

(KamaszPanasz - S.C.)