menstruáció
#Testi problémák

Menstruációs zavarok: mikor lehet aggasztó a helyzet?

2024.02.22.
3 perces olvasási idő

Néha a menstruációd fájdalommal járhat. A legtöbb lánynak görcsökkel, fejfájással, és egyéb kellemetlen tünetekkel kell megküzdenie a ciklusa alatt. Ezek a problémák általában normálisak és nincs miért aggódni, ha a menstruációd alatt nálad is jelentkeznek. A következőkben azonban leírjuk azokat a tüneteket, amelyek ha fellépnek, érdemes orvoshoz fordulnod.

Még ha furcsának is tűnhet neked, de a legtöbb dolog, ami egy lány ciklusa alatt lezajlik, teljesen normális. Létezik azonban néhány olyan probléma, amelynek hátterében kifejezetten komoly dolog lehet – ha a következők bármelyikét tapasztalod, érdemes felkeresned az orvosodat.

Ha nem is menstruálsz…

Az orvosi szakkifejezés a menstruáció hiányára az amenorrhea. Azoknak a lányoknak, akik 16 éves korukig nem kezdtek el menstruálni, valószínűleg primer amenorrheája van, amelyet a hormonok egyensúlyhiánya vagy fejlődési probléma okozhat.menstruáció

Létezik egy szekunder amenorrhea nevezetű állapot is, amelyet akkor diagnosztizálnak, ha valaki, akinek normális periódus volt, leáll a vérzéssel legalább 3 hónapra. A kiváltó ok gyakran lehet az ovulációt és a menstruációs ciklust szabályozó hormon alacsony szintje.

A stressz, az anorexia, a hirtelen súlyvesztés vagy -gyarapodás, a fogamzásgátló tabletta szedésének befejezése, pajzsmirigy-problémák vagy a petefészek problémái is befolyásolhatják ennek a hormonnak a szintjét.

Ahhoz, hogy ismét minden helyrejöjjön, az orvosod valószínűleg hormonterápiát fog javasolni. Ha az egészségügyi állapotod van hatással a ciklusodra, akkor ennek az állapotnak a kezelése is megoldhatja a problémát. Emellett a túlzásba vitt edzés és a mellette folytatott szigorú diéta is okozhat amenorrheát, így ha visszaveszel a testmozgásból és kiegyensúlyozottan étkezel több kalória bevitelével, akkor az sokat segíthet – persze emelett is mindenképpen beszélj az orvosoddal!

Túlzottan erős havi vérzés

Az extrém erős vérzésekre a menorrhagia a megfelelő orvosi kifejezés. Ez több mint 1-2 napnyi erősebb vérzés – a mennorhagiától szenvedő lányoknak legalább óránként kell tampont vagy betétet cserélniük, vagy a vérzésük tovább tart 7 napnál. A vérrögök nem feltétlenül jelei a menorrhagiának, ám rengeteg lány tapasztalja, hogy vérrögök is távoznak a havi vérzése során, akár erős, akár átlagos mennyiségű a vérzése.

A leggyakoribb oka a menorrhagiának az ösztrogén és progeszteron szintek közötti kiegyensúlyozatlanság. Az egyensúlyhiány miatt a méh belsejét képző szövet, az endimetrium mennyisége megnő. Ez a szövet szokott megvastagodni, majd lehámlani – és ha több endimetrium van, akkor a vérzés még erősebb lesz.

Sok lánynak vannak problémái a hormonjai kiegyensúlyozatlanságával a pubertás során, így nem ritka a menorrhagia a tini évek során. Más esetekben az erős vérzést okozhatja pajzsmirigy-probléma, vérzési rendellenesség vagy a nemiszervek, esetleg a méhnyak gyulladása, fertőzése. Ahhoz, hogy megtudd, mi is okozza a rendellenes vérzést, az orvosnak kell vizsgálatokat és teszteket végeznie. Ha pedig menorrhagiád van, azt hormonokkal, gyógyszerekkel lehet kezelni.

Extrém fájdalmas periódusok

A fájdalmas vérzést orvosi szakszóval dysmenorrheának nevezik. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos dysmenorrheát is. Az elsődleges dysmenorrhea –amelyet nem betegség okoz – sokkal gyakoribbak a tiniknél, mint a másodlagos dysmenorrhea, amelyet viszont betegség okoz.

A dysmenorrheáért a prosztaglandin felelős, egy olyan kémiai anyag, amely görcsöket okoz. Nagy mennyiségben a prosztaglandin okozhat hányingert, émelygést, fejfájást, hátfájást, hasmenést, és erőcs görcsöket a periódusod alatt. Szerencsére ezek a tünetek általában csak 1-2 napig tartanak. A dysmenorrhoea oka lehet teljesen ártalmatlan: a méhösszehúzódás és a méh falában levő erek összehúzódása következtében fellépő fájdalom, melyet a beteg lelki alkata, érzelmi állapota, tűréshatára, fájdalomküszöbe is befolyásol, de állhat a háttérben endometriosis, mióma, zárt szűzhártya, valamint gyulladás is. Az orvosok általában fájdalomcsillapítókat javasolnak ilyenkor. Emellett a görcsök ellen hatékony megoldást jelent a testmozgás, a forró vizes palackok alkalmazása, illetve a fogamzásgátló tabletta szedése.

Ami pedig a másodlagos dysmenorrheát okozhatja:

  • Endometriózis, amelyet a méh belsejét képző szövet, az endimetrium méhen kívüli beágyazódása okozhat.
  • Kismedencei gyulladásos betegség.
  • Kinövések a petefészek falában.

Mindezek megállapításához természetesen szükség van arra, hogy egy doktor diagnosztizálja őket, majd megfelelő kezelésben részesítsen.

Mit tehetsz, ha problémát sejtesz?

Ha kérdéseid lennének a ciklusodról, vagy bármi másról a témával kapcsolatban, keresd fel az orvosodat, hogy ezeket megbeszéljétek. De természetesen portálunk orvos szakértője is szívesen segít és készségesen válaszol bármilyen kérdésedre. Ez akkor is igaz, ha valamilyen változást észlelsz a ciklusod során. Annak ellenére, hogy a legtöbb menstruációs probléma elmúlik és nincs miért aggódni, mégis jobb a biztonságra törekedni.

Keresd fel a nőgyógyászt, ha:

  • 16 éves vagy, de még nem kezdtél el menstruálni. Ez lehet, hogy egy olyan probléma, amely megoldásához orvosi segítség és felügyelet szükséges.
  • Abbamarad a menstruációd, vagy nagyon rendszertelenné válik úgy, hogy előtte minimum 6 hónapig rendszeres volt. Ez annak a jele lehet, hogy a hormonális egyensúlyod felborult, vagy a táplálkozásoddal van probléma, amit ha nem kezelsz idővel, árthatsz vele a testednek.
  • Nagyon erős vagy nagyon hosszú a menstruációd. Egyes esetekben a nagy vérveszteség anémiát, azaz vérszegénységet is okozhat, aminek következtében nagyon gyenge és fáradt leszel.
  • Nagy fájdalmakat okoz a menstruációd. Lehet, hogy endometriózisról van szó, vagy valamilyen anatómiai elváltozásról (kinövésről). Emellett ha szexuálisan aktív vagy, az is lehet, hogy kismedence-gyulladásod van.

Ha az említett tünetek bármelyikét tapasztalod, vagy bármilyen változást észlelsz, keresd fel azonnal az orvosodat, hiszen jobb félni mint megijedni. A nőgyógyász segítségével a problémák megszüntethetők, és ismét jobban érezheted magadat.

(KamaszPanasz - Gy. A, kidshealth.com)