menstruáció
#Testi problémák

Extrém menstruáció – okok, tünetek, kezelésük

2023.01.30.
3 perces olvasási idő

Te is azok közé tartozol, akinek a menstruáció alatt állandó társa a meleg borogatás és az extra méretű, szuper nedvszívó éjszakai betét? A nehéz menstruációs ciklus nagyon kimerítő, s bár ritka eset, hogy a túl erős vagy túl fájdalmas menstruáció hátterében komoly gond áll, előfordulhat, hogy az erős görcsölés vagy a túlzott vérveszteség valamilyen egyéb egészségügyi probléma tünete.

A normális ciklussal rendelkező nőket nem szabad, hogy a menstruáció bármiben is hátráltassa. Átlagos ciklus esetén nem kell kimaradni a munkából, iskolából, az nem hátráltat a sportban, hobbiban vagy egyéb tevékenység végzésében. Teljesen normális, ha az első napon nem érzed magad a csúcson, de ha ez az érzés a többi napon is fennáll, érdemes megnézetned magad!

Íme, az extrém menstruációval járó leggyakoribb tünetek, illetve azok kezelési lehetőségei:

Bénító görcsök

Az extrém menstruáció fájdalmas görcsei miatt úgy érezheted magad, mint akinek a belső szervei ki akarnának szakadni a helyükről. Az ilyen erős menstruációs fájdalomra az orvosok a dysmenorrhoea kifejezést használják. A menstruációs vér kiürülését és a prosztagladinok felszabadulását segítő méhösszehúzódások okozzák. A prosztagladin hormonok fájdalmat, gyulladást, lázat és véralvadást okozhatnak, és ha a szervezet túl sokat termel belőlük, az endometriózisra utalhat, mely állapotban a méhnyálkahártya szerű szövetek a méhen kívül is megtalálhatóak.

Az endometriózis ma még nem gyógyítható, de a tünetei hormonkészítményekkel kezelhetők. Súlyos estben a szöveteket műtéti úton eltávolítják.

A súlyos görcsökkel járó menstruációnál érdemes a tüneteket naplózni, feljegyezni, a tünetek mikor kezdődtek, mit tettél azok enyhítésére, és ez mennyire volt hatásos. Az ilyen jellegű naplózással a fájdalom trendje jól megfigyelhető, ám ha 2-3 hónap múlva is úgy érzed, valami nagyon nincs rendben és továbbra is rosszul érzed magad a menstruáció alatt, mielőbb keresd fel orvosodat! Menstruációd tüneteinek naplózását segíti a Hölgynaptár mobilalkalmazás.

Túl sok vér

Amennyiben a távozó vér felfogásához egyszerre kell tampont és menstruációs betétet is használnod, valamint azokat óránként vagy gyakrabban kell cserélned, extrém erős menstruációról beszélünk, mely könnyen vérszegénységhez (anémia) vezethet. A vérszegénységi teszt a legelső vizsgálatok egyike, melyet súlyos vérzésre panaszkodó nőknél elvégeznek. Mivel manapság az étrend nem olyan gazdag vasban, mint korábban, a vérszegénység kockázata magasabb.

A legtöbb nő kevesebb, mint 80 ml vért veszít a menstruáció alatt, melynek felfogásához elegendő a tampon vagy betét 3-4 óránként történő cseréje. Ha ennél gyakrabban kell cserélned, beszélj orvosoddal, hogy meggyőződj arról, minden rendben van-e, valamint vedd fontolóra valamilyen vaskészítmény szedését is!

Vérrögök

Menstruáció során a nagy vérrögök távozásának látványa félelmetes lehet. A legtöbb esetben nem kell aggódni miatta – az adott ciklus velejárója. Amennyiben a vér lassan távozik, előfordulhat, hogy megnő a szervezetben a vérveszteség megakadályozásáért felelős véralvadási ágens, a fibrin mennyisége, így a vér összegyűl, alvadni kezd.

Ha sok az alvadt vér a menstruációban, annak a méhösszehúzódás késlekedése is lehet az oka, majd minden egyszerre, hirtelen ürül ki. Ilyenkor a problémát az okozhatja, hogy a menstruáció túl erős ahhoz, hogy kezelni tudja. Kérd orvosod segítségét, és ne feledkezz meg a vastabletta szedéséről!

Hangulatingadozások

Amellett, hogy fizikailag megterhelő, az extrém menstruáció az érzelmekre is kihat. Az intenzív hangulatingadozásokért az ösztrogén túltengés a felelős. A túlsúlyos nőknek a hasi és csípőtáji zsírraktárok egy úgynevezett androsztedion nevű kémiai anyagot termelnek, mely ösztrogénné alakul át, így náluk gyakoribbak az ösztrogén löketek. Többek között ezért is érdemes mindent megtenni az egészséges testsúly fenntartása érdekében.

A hangulatingadozások csökkentése érdekében érdemes a koffein- és alkoholfogyasztást mérsékelni, valamint egyes kutatások szerint a magnézium-kiegészítők alkalmazása is segíthet.

Elhúzódó menstruáció

Időnként szinte mindenki tapasztal elhúzódó menstruációt, s az esetek többségében nem kell aggódni miatta.

Az elhúzódó menstruáció leggyakoribb oka az Adenomyosis. Ez a nem rosszindulatú állapot akkor jelentkezik, ha a méh nyálkahártyája nagyon megvastagszik. Az elhúzódó ciklus utalhat a már korábban említett betegségekre - endometriózis, méh mióma vagy polip – melyek bár fájdalmasak lehetnek, de kezelhetők. Amennyiben egymás után több elhúzódó ciklusod is van, keresd fel orvosod! A menstruációs ciklus figyelemmel kísérésének legjobb módja, ha a tüneteidet naplózod!

(KamaszPanasz - Cs.K.)