menstruáció
#Testi problémák

Válaszolunk a leggyakoribb női gondokra

2014.09.28.
2 perces olvasási idő

Van, ami érdekelne, de eddig nem merted megkérdezni? Összegyűjtöttük a leggyakrabban fölmerülő problémákat, és meg is válaszoltuk őket.

Rendben van, ha a ciklusom nem rendszeres?

Semmi pánik, ilyen szabálytalanságok előfordulnak. Habár a kimaradt menstruáció a terhesség jele is lehet, kiválhatja még a stressz, a túlzott fogyás vagy hízás, a megerőltető testgyakorlatok és egyes betegségek is. A normál menstruációs ciklus hossza 21 és 35 nap között van. A vérzések sokkal gyakoribbak, mint általában? Vagy a ciklusod sorban a második hónapban nem ugyanúgy jött meg? Konzultálj az orvosoddal.

Ha rendesen megjött a havi vérzésem, az azt jelenti, hogy nem vagyok terhes, ugye?

Nem feltétlenül. A nők tapasztalhatnak vérzést a terhesség korai időszakában is. Ezért, ha van egy kis vérzésed, ami a menstruációs időszakodnak tűnhet, nem feltétlenül biztosíthat arról, hogy nem vagy terhes. Figyeld meg, hogy minden ugyanúgy történik-e mint máskor. Ha nem, és émelyegsz, fáradt vagy, vagy más egyéb korai jelei is vannak a terhességnek, akkor nincs kizárva a terhesség.

A tampon használata okozhat toxikus sokk szindrómát (TSS)?

A ciklussal összefüggő toxikus sokk szindróma oka az ivarcsatorna Staphylococcus aureus fertőzése. Ez esetenként halálos kimenetelű is lehet, de a baktérium okozta TSS ritka. A jelentett esetek többsége a tamponhasználathoz kapcsolódik 1980 óta. Szakértők azt javasolják, hogy a kisebb felszívó képességű tamponokat részesítsd előnyben, és válts olyan gyakran tampont, amilyen gyakran csak lehet - ezzel jelentősen csökkentheted a kockázatokat. Láz, hidegrázás, hasmenés, hastáji fájdalmak és kiütések esetén azonnal hívj orvost. Bővebben a toxikus sokk szindrómáról

Túl erős a vérzésem? Hogyan mondjam el?

Habár többnek tűnik, de egy átlagos nő 4-12 teáskanálnyi menstruációs folyadékot veszít el ebben az időszakban. Ha több mint 10 betétet vagy tampont használsz egy nap, esetleg óránként ázik át a tamponod vagy a betéted, itt az ideje, hogy beszélj az orvosoddal erről.

Hány napig kell tartania a ciklusomnak?

A legtöbb nőnek 5-7 napig tart a ciklusa. Ha ez rád nem igaz, ne kezdj el idegeskedni. Ha a vérzésed 7 napnál tovább tart, javasolt, hogy felkeresd az orvosodat.

Milyen különbségek vannak a tamponméretekben?

Mini, átlagos, szuper és szuper+: ez az egész arról szól, hogy mennyi menstruációs vérzést tudnak magukba szívni - ez pedig attól függ, hogy milyen erős a vérzésed. A mérettől és a felszívóképességtől függetlenül 4-6 óránként cseréld a tamponokat és a betéteket!

Teherbe eshetek a ciklusom alatt?

A válasz egyszerű és rövid: IGEN. Nem bízhatsz abban, hogy a mestruációd alatti szeretkezéssel nem eshetsz teherbe. A terhesség megakadályozására a legjobb megoldás, ha megfogadod, hogy fogamzásgátló módszert alkalmazol - a mestruációsd alatt is.

Mit tehetek a görcsök ellen?

A fájdalomcsillapítók segítenek a menstruációval járó görcsök enyhítésén. A görcsöket a méh összehúzódásai okozzák, melyeken a hormonális fogamzásgátlók is segíthetnek. A meleg párna, takaró, és a melegvizes palack, egy forró fürdő szintén jó hatásos lehet a görcsök enyhítésében.

Hogyan akadályozhatom meg a puffadtságot a menstruációm ideje alatt?

Amikor a farmerod egy kicsit szűknek érzed, akkor maradj aktív és figyelj oda, hogy mit eszel és iszol. Fogyassz magas rosttartalmú ételeket - zöldségeket, gyümölcsöket, és teljes kiőrlésű gabonát. Fogyassz kevés sót, korlátozd a koffeinfogyasztásod és kerüld az alkoholt.

Hogyan tudom kontrollálni a pre-menstruációs szindróma tüneteit, pontosabban a hangulatváltozásokat?

Csinálj testgyakorlatokat, kerüld a sós ételeket, és csökkentsd a koffeinbeviteled a menstruációt megelőző héten, és ezek összessége megkönnyíti a premenstruációs szindróma átvészelését. Ha úgy érzed, hogy a tüneteid még mindig komolyak, keresd fel az orvosodat! Ő ajánlhat neked más tanácsokat, mint például tápanyag-kiegészítőket, amely tartalmaz E-vitamint, kalciumot, és magnéziumot, vagy ír neked fel valamilyen gyógyszert.

A tamponhasználat fájdalmas?

A tampon felhelyezése a legtöbb nőnek nem fáj. Emlékezz, hogy a vagina rugalmas (gondolj a szülésre). Ha fájdalmat érzel, ne erőltesd, különösen akkor ne, ha most helyezel fel először tampont. Próbálkozz egy kisebb méretű és felszívóképességű tamponnal.

Miért sóvárgom gyors kaják után, a menstruációm előtt?

A pontos oka a sóvárgásnak, és más egyéb PMS-tüneteknek nem tisztázottak; habár úgy tűnik, hogy ebben a hormonok játszhatnak szerepet. Néhányan úgy találják, hogy csak bizonyos ételek után epekednek, ezek a fagylalt, a csoki és a burgonya szirom. Cukor után áhítozol? Egyél kis adagokat egész napon át, ne éhezz! Zsíros, sült vagy olajos ételeket akarsz? Válassz egészségesebb zsíros feltéteket, mint a lazac, a diófélék és az avokádó.

(KamaszPanasz - M. M. A. - women.webmd.com)