fogamzásgátlás
#Vágyak

A fogamzásgátlás és fajtái

2011.02.28.
4 perces olvasási idő

Ha nemi életet élsz, vagy csak szeretnél, el kell gondolkodnod azon, hogy melyik fogamzásgátló módszert választod. A problémát az jelenti, hogy a módszerek nem mindegyike alkalmazható a kamaszok körében.

Kérdéses az is, hogy kell-e állandó fogamzásgátló védelem, hiszen a serdülők általában alkalomszerűen élnek nemi életet.

Kihez fordulhatsz, ha fogamzásgátlót szeretnél választani?

Hazánkban minden megyében, emelett nagyobb klinikákon is működik gyermeknőgyógyászati szakrendelés, amelynek egyik feladata a serdülők fogamzásgátlási tanácsadása. Itt olyan szakemberek dolgoznak, akiknek speciális képzésük van a fiatal lányok nőgyógyászati ellátására, illetve megértően viszonyulnak ezekhez a problémákhoz, így bátran lehet hozzájuk fordulni ezekkel a kérdésekkel.

A tabletta

A legbiztosabb módszer a serdülők számára a hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazása, viszont a tabletta felírása mindig egyéni döntés, melynek során sok tényezőt kell mérlegelni. Fogamzásgátló tabletta annak írható fel, akinek legalább 1-1,5 éve jelentkezett az első havivérzése, a vérzések szabályosak és rendszeresek, kimutathatók a peteérés és tüszőrepedés hormonális jelei, és testi fejlettsége. Az, hogy kinek írható fel tabletta, nem feltétlenül a kortól függ. Például felírható a tabletta egy 15 éves lánynak, akinek az első vérzése 13 évesen kezdődött és az egyéb követelményeknek megfelel, de egy 17 évesnek sem ajánlott, ha csak fél éve kezdett el menstruálni.

A tabletták alkalmazásánál problémát jelenthet az, hogy nehezen lehet hozzászokni, hogy naponta egyszer, ugyanabban az időpontban kelljen bevenni a gyógyszert, így ezt néha el is felejtik. Emellett az alacsony hormontartalmú tabletták esetében a szedési hiba akár nem kívánt terhességet is okozhat.

A tablettáknak előnyeik, és ugyanígy hátrányaik is vannak. A tabletta esetleges mellékhatásai lehetnek a közti vérzések, émelygés, fejfájás, és igen ritka esetben minimális testsúlynövekedés is. Viszont a tabletta áldásos hatása, hogy igen jó hatásuk van a zsíros bőrre, így a pattanásokat is eltüntetik, sőt, ma már kifejezetten pattanásos bőr elleni fogamzásgátlót is gyártanak.

Az esemény után tabletta

Sok serdülő fiatal nő csak alkalomszerűen, akár több hónapos kihagyásokkal él nemi életet, nem jár el rendszeresen nőgyógyászhoz, és nem írat fel, illetve nem szed napi rendszerességgel fogamzásgátló tablettát. Ilyen esetben az óvszerrel történő védekezéssel szemben, hibás elgondolásként komoly hormontartalmú esemény utáni tablettát alkalmaznak rendszeres fogamzásgátlóként.

Ez a gyógyszer csak sürgősségi esetben alkalmazható nem kívánt terhesség megelőzésére elmaradt, vagy elégtelen védekezés esetén. Az aktust követően, tabletta típustól függően kell 72, vagy 120 órán belül bevenni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát. Nem alkalmasak viszont – főleg ismételten, havi rendszerességgel, vagy havonta többször – „hagyományos” fogamzásgátlásra. A rendszeresen szedhető fogamzásgátló tablettákkal szemben igen jelentős mennyiségű hormont (sárgatesthormon) tartalmaznak, ami főleg havonta többszöri szedés mellett ciklus eltéréseket, vérzészavart, hányingert, hányást okozhat, illetve ismételt bevétele a gyógyszer hatékonyságát is csökkenti. Hosszú távú követéses vizsgálatok nem történtek az ismételten szedett gyógyszerek hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban, illetve 16 éves kor alatt kevés számú vizsgálat történt. Fel nem ismert terhesség esetén, bár a tabletta elvileg csak a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza meg, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy nem okoz magzati károsodást. Szedése nem javasolt súlyos máj- illetve vesebetegség esetén, hatékonysága csökkenhet egyéb, rendszeresen szedett gyógyszerek mellett, illetve előfordulhat méhen kívüli terhesség, bevételét követő fennálló hasi fájdalom, főleg megelőző méhen kívüli terhesség, petevezető gyulladás esetén. A tabletták másik hátránya az óvszerrel történő védekezéssel szemben, hogy nem nyújtanak védelmet a nemi úton történő betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Esemény utáni tabletta használatát követően panaszoktól függően, vagy legkésőbb pár hét elteltével nőgyógyászati vizsgálat javasolt a terhesség, méhen kívüli terhesség kizárására, és a további fogamzásgátlás megtervezésére is. Sürgősségi fogamzásgátlást követően azonnal, vagy a következő ciklus első napján kell (adott fogamzásgátlótól függően) elkezdeni a gyógyszeres fogamzásgátlást. Ha nem kerül sor gyógyszeres fogamzásgátlás elkezdésére, alkalmi nemi élet esetén, vagy nem állandó partner mellett óvszer használata javasolt.

A gumióvszer

Az óvszer használata megfelelő és biztonságos, emellett véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől is, amelyek sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő a serdülőknél. A fiúk nagy része azonban nincs tisztában az óvszer helyes használatával, ezért a módszer hibás használata meglehetősen magas. Az egyéb, a spermium feljutását megakadályozó módszerek, például pesszárium és spermaölő krémek alkalmazása szintén elfogadható, bár elég körülményesek és kevésbé biztonságosak, így a serdülők körében nem igazán elterjedtek.

A természetes módszerek

Az úgynevezett naptármódszer a fogamzás szempontjából legkockázatosabb napokat határozza meg a cikluson belül, melyeken kerülni kell a szexuális együttlétet. A módszer nem megbízható, mert az ovuláció időpontját nagyon nehéz pontosan megállapítani, hiszen befolyásolja, milyen rendszeres életet élsz, mennyit alszol, szedsz-e valamilyen gyógyszert, voltál-e beteg az adott hónapban, fogyasztottál-e alkoholt, drogot stb.

A másik problémát az adja, hogy a spermiumok akár 5 napig is életképesek a szervezetedben, így már az ovulációt megelőző 5 és az azt követő 3 napban nem élhetsz nemi életet, ha kizárólag ezzel a módszerrel védekezel. A módszer igazán arra jó, hogy a segítségével növelhető más fogamzásgátlási eszközök használatának hatékonysága. Ráadásul a naptármódszer semmiféle biztonságot nem nyújt a nemi úton terjedő betegségektől (STD).

Ugyancsak kevéssé megbízható a megszakításos közösülés, amely gyakran vezet serdülőkori terhességhez, hiszen nagyfokú önuralom és szexuális önismeret szükséges ahhoz, hogy a férfi a megfelelő pillanatban hagyja abba az aktust. Emellett már az előváladékkal kerülhet sperma a hüvelybe, mely terhességet okozhat, illetve ha partnered még időben kihúzza a péniszét, és a vagina köré ejakulál, akkor is lehetsz terhes az esetlegesen bejutó spermiumoktól. Ráadásul ez a módszer sem véd az STD-k ellen.

Amit serdülők egyáltalán nem használhatnak

A méhen belüli eszközök alkalmazását serdülőknél a hazai nőgyógyászok nem ajánlják. Náluk a méh fejletlensége miatt gyakoribb a szövődmény - az eszköz kilökődése, gyulladás, a méh falának átfúródása, alhasi fájdalom és vérzészavar.

Ami egy tinédzsernél a legfontosabb: a nőgyógyászati ellenőrzés. A megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása után a serdülőknél nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés. Az első kontroll tablettaszedőknél a felírást követő 3 hónap múlva ajánlott, itt lehetőség nyílik a módszerrel kapcsolatos tapasztalatok megbeszélésére, vagy nem kedvező tapasztalatok alkalmával új módszer keresésére.

(Gy.A.)