szex
#Vágyak

Meghozni a döntést: szexeljek vagy ne?

2023.02.16.
1 perces olvasási idő

A döntés, hogy szexelsz-e vagy sem, egyedül rajtad múlik. Ne félj nemet mondani, ha úgy érzed.

Az első alkalom

Hatalmas érzelemdús esemény az első alkalom. Sok kérdésed és érzésed lehet, amit azelőtt szeretnél tisztázni, mielőtt abban a bizonyos „forró pillanatban” találod magad.

Kommunikálj a partnereddel

A legjobb módja, hogy kellőképpen felkészülj a döntés meghozására, ha kényelmesen tudsz beszélni a partnereddel a szükségleteidről. Ha valamivel kapcsolatban rossz érzésed van, mondj nemet! Bárki, aki megkérdőjelezi a döntésedet, nem adja meg a neked járó tiszteletet. Figyelj az érzéseidre és ne hagyd, hogy hibáztassanak a számodra jó döntés miatt.

Ismétlem, egyedül te hozhatod meg azt a döntést, hogy készen állsz-e a szexre. Ha nem állsz készen – még akkor is, ha mindketten szexeltetek már korábban – ne felejtsd el, hogy te vagy az egyetlen, aki rendelkezhet a tested fölött. Nehéz lehet nemet mondani, még akkor is, ha belül ezt akarod, érezhetsz úgy, hogy nem akarod megbántani a másik érzéseit, vagy gondolhatod, hogy elvárásai vannak azzal kapcsolatban, mi történjen. De mindig van jogod nemet mondani.

A legjobb, ha felkészült vagy

Ha úgy érzed, hogy készen állsz, győződj meg róla, hogy felkészültek vagytok. Gondoskodjatok a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhesség elleni védelemről. Míg az óvszer megfelelően használva mindkettőtől véd, addig a fogamzásgátló tabletták például csak a teherbeeséstől. Fontos, hogy törődj a szexuális egészségeddel is.

Lefeküdni valakivel nagy lépés, így ne szégyellj kérdéseket feltenni, és kommunikálni a gondolataidat a partnered felé. Lehet, hogy ő is hasonlóan érez, csak nem tudja, hogyan hozza fel neked a témát. Ha eléggé kényelmesen érzed vele magad ahhoz, hogy lefeküdjetek, akkor készen kell állnod arra is, hogy beszélni tudj róla.

Megjegyzés a drogokról és az alkoholról

A drogok és alkohol mellékhatása, hogy nem tudsz tisztán gondolkozni, főleg nem a szexről. A hatásuk alatt könnyű olyan döntést hozni, amit később meg fogsz bánni. Még rosszabb, ha valaki azzal a céllal használja ezeket, hogy rákényszerítsen a szexre. Ha elkerülöd a tudatmódosító szereket, csökkented az esélyét annak, hogy nemi betegségeket, a nem kívánt terhességet és a kikényszerített közösülést.

Önmegtartóztatás

Mi az önmegtartóztatás? Manapság sokat használják ezt a szót, mintha mindenki tudná, mit jelent, de különböző definíciói vannak. Szerintünk az önmegtartóztatás azt jelenti, hogy semmilyen szexuális kapcsolatba nem kerülsz a partnereddel. Ez nem jelenti azt, hogy nem foghatjátok egymás kezét, vagy nem csókolhatjátok meg egymást.

Az önmegtartóztatás jelenleg és a jövőben is a legjobb módja, hogy elkerüld a nemi betegségeket és a nem kívánt terhességet. Minden jogod megvan, hogy az önmegtartóztatást válaszd, és bármilyen partner, aki ezt nem tartja tiszteletben, nem hozzád való.

(KamaszPanasz – S.C.)