merevedési zavar
#Testi problémák

Merevedési zavart okozó gyógyszerek

2010.11.12.
1 perces olvasási idő

Bár a merevedési zavar főleg az 50-es években járó vagy idősebb felnőtt férfiakat érinti, jó tudnod, hogy mely gyógyszerek lehetnek káros hatással az erekcióra.

Merevedési zavar kivizsgálása esetén is még mielőtt részletes kivizsgálásba kezdenénk, érdemes áttekinteni, hogy mik a rendszeresen vagy alkalomszerűen szedett gyógyszerek. Olyan gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart, melyeket fiatalok is gyakran szednek, például allergiában használt szerek, egyes savcsökkentők, illetve pszichiátriai szerek, stb.

Számos vérnyomáscsökkentő szernek lehet merevedési zavar a mellékhatása. A vérnyomáscsökkentők között a vízhajtókra külön fel kell hívni a figyelmet, de ezeket általában idősebbeknél alkalmazzuk vérnyomás-csökkentésre. Ebbe a csoportba tartozik például a hydrocholothiazid, a furosemid, a chlortalidone, a spironolakton. egyéb hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentők: captopril, enalapril, metoprolol, stb.

Nagyon sokféle antidepresszáns és szorongásoldó gyógyszer nem kívánt mellékhatásként szintén merevedési zavart okozhat: pl. luoxetin, sertralin, buspiron, stb. Az allergia kezelésében használt antihisztaminoknak is lehet merevedési zavar a mellékhatása: pl. promethazin, dyphenhidramin, stb. Az olyan hétköznapi gyógyszerek, mint egyes gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító szerek is részesek lehetnek a merevedési zavar kiváltásában: pl. naproxen, indomethacin.

A szívritmuszavarok kezelésében használt egyes szerek is kiválthatnak erektilis zavart: pl. a már említett metoprolol vagy a dysopyramid. Szintén főleg az idős korosztály megbetegedése a Parkinson-kór, de a teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy a kezelésében használt szereknek nem kívánatos mellékhatása a merevedési zavar. Pl. levodopa, bromocriptin, stb. A gyomorégésre, refluxra alkalmazott H2 blokkolók ritkán szintén merevedési zavart okozhatnak, ide tartozik például a ranitidin, a nizatidin.

Talán a hatásmechanizmust figyelembe véve nem meglepő, hogy az izomrelaxánsok is kiválthatnak merevedési zavart, illetve a kemoterápiás szerek egy része is okozhat ilyen jellegű funkciózavart. Vannak olyan szerek, melyek nem minősülnek gyógyszernek, de szintén érdemes megemlíteni azokat, hiszen okozhatnak erektilis funkciózavart: alkohol, amfetamin, kokain, nikotin, ópiátok, marihuana, stb. Merevedési zavar esetében először tekintsd á a szedett gyógyszerek listáját, ezt követően keresd fel háziorvosodat, és beszéljétek meg, hogy gyógyszerváltás, kivizsgálás indokolt-e.

(Cs. Á. - WebMD)