#Testi problémák

Fájdalmas merevedés: priapizmus

2014.01.18.
2 perces olvasási idő

A priapizmus jelentése: a pénisz állandó, rendszerint fájdalmas erekciója, szexuális izgalom nélkül. Erről akkor beszélhetünk, ha a kellemetlen erekció két óránál tovább tart.

Az elnevezését az ókori görög termékenységi istenről, Priaposról kapta. A Priapost megtestesítő szobrok alakjait mindig nagy, merev pénisszel ábrázolták. A priapizmus női változata, mikor a csikló fájdalmasan megduzzad, rendkívül ritka. Az állapot leggyakoribb a nemzőkorban lévő férfiaknál, ám bármely életkorban előfordulhat.

Tünetek

Ilyenkor a beteg hímvesszője fájdalmasan merev, érzékeny, pirosas lilás színű, a pénisz törzse duzzadt és kemény, a makk azonban puha marad.

Előfordulnak kellemetlen, napokig tartó, gyenge ún. fél-merevedések, melyek bár nem fájdalmasak, mégis kezelést igényelnek.

Lehetséges okok

A priapizmus mechanizmusa nem teljesen tisztázott, kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, akár együttesen is. Leggyakrabban a kismedencei vénák elzáródásával hozható kapcsolatba. A kismedencei vénák elzáródásának egyik lehetséges oka a vérrögképződés (kismedencei trombózis), melyet előidézhet öröklött trombózisra való hajlam, vérképzőszervi daganatok (leukémiák, limfómák), sarlósejtes anémia vagy sarlósejtes jelleg. A vénák elzáródhatnak kismedencei vérömleny vagy daganat által is.

Szerepet játszhat a priapizmus kialakulásában a nemiszerv fertőzése vagy gyulladása (pl.: prosztata-gyulladás, húgyvezeték-gyulladás, húgyhólyaggyulladás - utóbbi különösen akkor, ha hólyagkő is kialakul); agyi és gerincvelői betegség (pl.: szifilisz, daganat), illetve a nemiszervek sérülése is.

merevedés

Kezelés

A betegnek tudnia kell, hogy az egy napnál tovább fennálló priapismus visszafordíthatatlan változásokat okozhat, a későbbiekben impotenciát okozhat, ezért minél előbb orvoshoz kell fordulni. Fontos a megfelelő higiéné betartása, a fityma és makk rendszeres tisztán tartása, mert ezzel megelőzhető a gyulladás, ami a hímvessző daganat kialakulására is hajlamosíthat.

A priapizmus kezelése a háttérben álló októl függ.

  • Ha úgy tűnik, hogy valamely gyógyszer okozza, akkor annak szedését azonnal abba kell hagyni.
  • Ha a hímvesszőbe beadott injekció okozza, akkor merevedést csökkentő gyógyszer (például epinefrin, fenilepinefrin, terbutalin, efedrin) ugyanide adott injekciója enyhítheti a pirapizmust.
  • Gerincvelői károsodás esetén a gerincvelői érzéstelenítést alkalmaznak.
  • Ha egy vérrög a kiváltó ok, akkor azt sebészileg kell eltávolítani.
  • A legtöbb priapizmusos eset a hímvesszőben lévő felesleges vér elvezetésével - tűvel és fecskendővel - kezelhető, az ereket folyadékkal át kell öblíteni, hogy így minden rög vagy más akadály kimosódjon

Sajnos gyakran csak túl későn, órákkal vagy napokkal a betegség jelentkezése után fordulnak orvoshoz, mivel az eset rendkívül kényes és zavarbaejtő. Ha a beteg időben felkeresi az orvost, a priapizmus gyógyszeres kezeléssel megszüntethető, ám ha később jelentkezik az orvosnál, csak műtéti úton lehet a fájdalmas állapotot megszüntetni. Az eljárás egyszerű, csak néhány percet vesz igénybe, hiányában pedig fenáll az állandósult impotencia veszélye is.

(KamaszPanasz)