priapizmus
#Testi problémák

Fájdalmas merevedés: priapizmus

2024.03.26.
2 perces olvasási idő

A priapizmusról, vagyis a pénisz állandó, rendszerint fájdalmas erekciójáról szexuális izgalom nélkül akkor beszélhetünk, ha a kellemetlen erekció két óránál tovább tart. De mi okozza és mit tehetsz?

Az elnevezését az ókori görög termékenységi istenről, Priaposról kapta. A Priapost megtestesítő szobrok alakjait mindig nagy, merev pénisszel ábrázolták. A priapizmus női változata, mikor a csikló fájdalmasan megduzzad, rendkívül ritka. Az állapot leggyakoribb a nemzőkorban lévő férfiaknál, ám bármely életkorban előfordulhat.

Tünetek

Ilyenkor a beteg hímvesszője fájdalmasan merev, érzékeny, pirosas lilás színű, a pénisz törzse duzzadt és kemény, a makk azonban puha marad. Előfordulnak kellemetlen, napokig tartó, gyenge ún. fél-merevedések, melyek bár nem fájdalmasak, mégis kezelést igényelnek.

Lehetséges okok

A priapizmus mechanizmusa nem teljesen tisztázott, kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, akár együttesen is. Leggyakrabban a kismedencei vénák elzáródásával hozható kapcsolatba. A kismedencei vénák elzáródásának egyik lehetséges oka a vérrögképződés (kismedencei trombózis), melyet előidézhet öröklött trombózisra való hajlam, vérképzőszervi daganatok (leukémiák, limfómák), sarlósejtes anémia vagy sarlósejtes jelleg. A vénák elzáródhatnak kismedencei vérömleny vagy daganat által is.

Szerepet játszhat a priapizmus kialakulásában a nemiszerv fertőzése vagy gyulladása (pl.: prosztata-gyulladás, húgyvezeték-gyulladás, húgyhólyaggyulladás - utóbbi különösen akkor, ha hólyagkő is kialakul); agyi és gerincvelői betegség (pl.: szifilisz, daganat), illetve a nemiszervek sérülése is. Akár alkohol, marihuána, kokain és más kábítószerek is okozhatják.

Tudnod kell, hogy az egy napnál tovább fennálló priapismus visszafordíthatatlan változásokat, a későbbiekben impotenciát okozhat, ezért minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Mi történik az orvosnál?

  • Fizikális vizsgálat – az orvos kérdéseket tesz majd fel neked (Mióta áll fenn az állapot? Fordult-e már elő?), megvizsgálja a péniszt, a hasad és az ágyékod.
  • Vérvétel és vérgáz vizsgálat - a teszt során egy apró tűt szúrnak a péniszbe, hogy vérmintát vegyenek.
  • Doppler-ultrahangvizsgálat - ez feltárhat olyan sérülést vagy rendellenességet is, amely a kiváltó ok lehet.
  • Toxikológiai vizsgálat - vér- vagy vizeletvizsgálat, hogy kiszűrjék azokat a gyógyszereket, amelyek a priapizmust kiválthatták.

merevedés

Kezelés

Fontos a megfelelő higiénia betartása, a fityma és makk rendszeres tisztán tartása, mert ezzel megelőzhető a gyulladás, ami a hímvessző daganat kialakulására is hajlamosíthat.

A priapizmus kezelése a háttérben álló októl függ.

  • Ha úgy tűnik, hogy valamely gyógyszer okozza, akkor annak szedését azonnal abba kell hagyni.
  • Ha a hímvesszőbe beadott injekció okozza, akkor merevedést csökkentő gyógyszer (például epinefrin, fenilepinefrin, terbutalin, efedrin) ugyanide adott injekciója enyhítheti a pirapizmust.
  • Gerincvelői károsodás esetén gerincvelői érzéstelenítést alkalmaznak.
  • Ha egy vérrög a kiváltó ok, akkor azt sebészileg kell eltávolítani.
  • A legtöbb priapizmusos eset a hímvesszőben lévő felesleges vér elvezetésével - tűvel és fecskendővel - kezelhető, az ereket folyadékkal át kell öblíteni, hogy így minden rög vagy más akadály kimosódjon.

Sajnos gyakran csak túl későn, órákkal vagy napokkal a betegség jelentkezése után fordulnak orvoshoz, mivel az eset rendkívül kényes és zavarbaejtő. Ha a beteg időben felkeresi az orvost, a priapizmus gyógyszeres kezeléssel megszüntethető, ám ha később jelentkezik az orvosnál, csak műtéti úton lehet a fájdalmas állapotot megszüntetni. Az eljárás egyszerű, csak néhány percet vesz igénybe, hiányában pedig fenáll az állandósult impotencia veszélye is.

Ha az erekció több mint négy órán keresztül tart, sürgősségi ellátásra van szükséged, ezért keresd fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt.

Ha visszatérő, tartós, fájdalmas erekciód van – amely magától megszűnik –, keresd fel háziorvosod, aki szükség szerint andrológiai szakrendelésre utalhat majd be a további epizódok megelőzése érdekében.

(KamaszPanasz)