pénisz
#Betegségek

A férfi nemi szervet érintő legáltalánosabb problémák

2013.02.03.
2 perces olvasási idő

Fiúként, férfiként nem árt, ha tisztában vagy a féérfi nemi szervet érintő problémákkal, rendellenességekkel. A férfiak túlnyomó többsége csak akkor fordul orvoshoz, ha a nemi szervét érintő baj elviselhetetlenül fájdalmas vagy akadályozza a szexuális együttlétet.

Peyronie-kór

Ez a rendellenesség sok mással ellentétben nem veleszületett vagy fiatalkori probléma, hanem már felnőttkorban jelentkező elváltozás. az ilyen problémában szenvedők viszonylag hamar orvosi segítséghez folyamodnak, mert a Peyronie-kór fájdalmas erekciót okoz, valamint gátolja a szexuális együttlétet.

A problémát a hímvessző kötőszövetének megvastagodása okozza, amely összehúzza és elferdíti annak alakját merevedéskor. A kismértékű görbület a legtöbb férfinél normális (ha mégis aggodalmaid lennének, akkor keress fel egy urológust), ám azoknál, akik a Peyronie-szindrómába szenvednek súlyos deformálódás jön létre.

Egy gyulladás során kialakult hegszövet képződése a probléma oka, mely megnehezítheti vagy akár lehetetlenné teheti a közösülést, sőt az erekciót is. Pontos háttere nem ismert, valamint kezelése sem lehetséges. Rendszerint pár hónap elteltével magától elmúlik. A ferdülés mértéke akár extrém méreteket is ölthet (45 fokos eltérés vagy több) és igen fájdalmassá teheti az erekciót, ami meggátolj mindenféle szexuális tevékenységet.

Hypospadiasis

Ez a hímvesszőt érintő veleszületett rendellenesség, amelynek előfordulási gyakorisága egy az 500-hoz. Ebben az esetben a húgycső nyílása nem a pénisz végén, hanem attól eltérő helyen található (alul vagy felül a középvonaltól eltolódva), ha olyan mértékű az eltérés, ami már problémát okoz, akkor műtéti úton korrigálják. Az ebben a rendellenességben szenvedő fiúk 10%-ának a heréje se került le időben a hasüregből a herezacskóba.

A műtétet rendszerint még az iskoláskor kezdete előtt végrehajtják, a műtét abból áll, hogy a húgycsövet kivezetik a pénisz csúcsáig (mesterségesen megtoldják a hiányzó szakaszt, az eredeti nyílást pedig vagy meghagyják, vagy bevarrják). A műtét után a pénisz normálisan funkcionál.

Priapismus

Ez egy akaratlanulbekövetkező, tartósan fennálló, akár erős fájdalommal járó merevedési zavar, ami elsősorban nem szexuális ingerre jön létre. A merevedési zavar időtartama változó lehet, óráktól kezdve akár napokig is eltarthat. Kialakulása életkortól független, valamint igen súlyos következménye lehet, orvosi kezelés hiányában impotenciához vezethet. Elsődleges okai lehet fertőzés vagy valamilyen trauma, míg másodlagos esetben sarlósejtes betegség, gerinc(velő)-sérülés vagy stroke okozhatja. Bizonyos orvosi beavatkozások, kezelések miatt is kialakulhat.

Phimosis

Fitymaszűkületet jelent, vagyis a makkot takaró bőr annyira össze van szűkülve, hogy az nem húzható hátra, a makk nem látszik ki. Két formája létezik: a veleszületett (elsődleges) és a szerzett, többnyire felnőttkori (másodlagos forma).

A veleszületett (csecsemőkori) fitymaszűkület könnyen felismerhető csőszerű formájáról, valamint nem veszélyes, a bőr tágításával megelőzhető a probléma, ritkán marad meg idősebb korban. A felnőttkori szűkület inkább gyűrűs formájú és a makkot fedő bőr ebben az esetben egyáltalán nem vagy nehezen húzható hátra, illetve ha mégis sikerül, akkor nem húzható vissza, és a művelet fájdalmat okoz. Régebben az egyetlen lehetséges megoldásként a körülmetélést választották ebben az esetben, ma már azonban vannak kevésbé drasztikus beavatkozások is, ezek többnyire a szűkület súlyosságának mértékétől függnek. Célszerű konzultálni egy urológussal, ha fennáll a probléma.

Kevéssé problémás esetben a bőr nyújtása is elégséges lehet, de más megoldások is léteznek.

Érmegnagyobbodás a hímvesszőben

A legtöbb férfi esetében a hímvesszőn látható kidomborodó vénák normális jelenségnek számítanak. Ha megváltozik az erek formája, kinézete, színezete, akkor célszerű felkeresni egy urológus szakorvost!

(Forrás: WEBBeteg)