balanitis
#Betegségek

Elváltozások a nemi szerven: a balanitis és a balanoposthitis

2023.08.31.
1 perces olvasási idő

A balanitis a pénisz makkjának, a -posthitis az előbőrnek a gyulladása. A két állapot ritkán fordul elő külön-külön. Gyermekkorban általában valamilyen sérülés (pl. erőltetett hátrahúzás során keletkezett berepedés), vagy az ott megtelepedő kórokozók okozhatják a gyulladást (pl. smegma felgyülemlése, vizeletpangás). Szexuálisan aktív kamaszok esetén a nemi úton terjedő betegségek lehetőségére is gondolnunk kell.

Tünetek – mikor forduljak orvoshoz?

  • ha a makk és/vagy fityma pirossá válik, megduzzad
  • ha az érintett területen a gyermek fájdalmat jelez
  • a fitymazsákból hátrahúzás során sárgás váladék ürül
  • a vizeletürítés fájdalmas
  • csökken az ürített vizeletmennyiség

Diagnózis, kezelés

A diagnózis az esetek túlnyomó többségében a kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján felállítható. Az elsődleges kezelés a fitymazsák langyos vízzel kb. 5:1 arányban higított jód-oldattal (pl. povidon-jód tartalmú fertőtlenítő szerek) történő átöblítése napi kétszer (reggel és este), néhány napig ismételve. Az esetek jelentős részében emellett hamar csökkennek a panaszok. A fájdalom miatt szájon át adható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek adása is szükséges lehet.

A gyulladás lezajlása után gyermekháziorvosi/gyermekgyógyászati kontroll javasolt az esetleges fitymaszűkület mértékének megítélésére, gondozásba vételére (ez alapján súlyosabb esetekben egy tervezett, előjegyzést követő gyermeksebészeti vizitre).

Az ismételt gyulladás megelőzésének legjobb módja a rendszeres tisztálkodás, higiénére történő odafigyelés.

Szerző: Dr. Radványi Ádám gyermeksebész szakorvosjelölt
Lektorálta: Dr. Sasi-Szabó László gyermeksebész szakorvos, Debreceni Egyetem